in

İlkel Eklem Bacaklıların Sırada Bekleyebildiği Keşfedildi

Yeni bir araştırma sırada beklemenin insanlara özgü olmadığını ortaya çıkardı. 480 milyon yıl önce yaşamış bazı canlılar da kolektif bir bilince sahipmiş.

eklem bacaklılar
- Reklam -
- Reklam -

Uzun sıralarda beklemek hiç de yeni bir şey değil. Yeni bir araştırma, 480 milyon yıl önce yaşamış ilk primitif canlıların sıralarını beklerken bir tip kuyruk oluşturduğunu ortaya çıkardı.

Bilim insanları, Fas’ta bulunan antik eklem bacaklı fosillerinin çevresel sorunlara yanıt olarak ya da mevsimsel üreme göçünün bir parçası olarak kolektif davranış göstermiş olabileceklerini söylüyorlar.

Scientific Reports dergisinde yayımlanan bulgular, modern hayvanlarla karşılaştırılabilir grup davranışının 480 milyon yıl önce var olduğunu gösteriyor.

- Reklam -

Doktor Jean Vannier, kolektif ve sosyal davranışların milyonlarca yıl boyunca doğal seleksiyonla geliştiğini; modern eklem bacaklıların tırtılların, karıncaların veya dikenli ıstakozların göç zincirleri gibi sayısız örnekler sunduğunu söyledi. Ancak, kolektif davranışın kökenleri ve erken tarihçesi büyük ölçüde bilinmemekte.

Vannier ve meslektaşları, modern Fas’ta Ordovisyen döneminin sonlarından bir trilobit eklem bacaklı olan Ampyx priscus’un doğrusal kümesini tanımladı.

16 ila 22 milimetre uzunluğundaki trilobitlerin vücutlarının önünde sert bir omurga ve arkasında bir çift uzun diken bulunuyor. Vannier’ın ekibi tarafından incelenen her bir trilobit fosili kümesinde, bireylerin vücutlarının önü aynı yöne bakacak ve dikenleriyle temaslarını koruyacak şekilde sıraya girdiklerini söyledi.

- Reklam -

Eklem Bacaklılar Daha Karmaşık Sinirsel Ağlara Sahipler

Araştırmacılar, Ampyx’in muhtemelen gruplar halinde göç ettiğini ve uzun çıkıntılı dikenlerini, deniz dibi boyunca hareket ettikçe fiziksel temasla tek sıralı bir oluşum sağlamak için kullandığını keşfetti. Bunun Ampyx’i daha sessiz ve daha derin sulara göç etmek için motive eden hareket ve dokunma sensörleri tarafından algılanan fırtınalar tarafından ortamlarının bozulmasına bir stres yanıtı olmuş olabileceği öne sürülüyor. Günümüzün dikenli ıstakozlarının da buna benzer şekilde sıra aldıkları görülüyor.

Ortamlarının bozulmasının oluşturduğu stresten kaynaklanabileceği gibi alternatif olarak model, cinsel açıdan olgun bireylerin yumurtlama alanlarına göçünü içeren mevsimsel üreme davranışının bir sonucu olabilir.

Ampyx’in kör olduğunu bilen araştırmacılar, trilobitlerin dikenler ve kimyasallar yoluyla duyusal uyarım kullanarak koordine olabileceğine inanıyor.

Bu keşif, 480 milyon yıllık eklem bacaklıların geçici bir kolektif davranış geliştirmek için kompleks sinir ağlarını kullanmış olabileceğini gösteriyor.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Lucifer

Lucifer, Arrowverse Bölümlerinde Olmayacak

Mürekkep Ölüm

Mürekkep Ölüm Yeniden Raflarda