in ,

El Yıkamanın Önemini Anlatan “Çığır Açan” Belge Açık Artırmada

Doğum öncesinde el yıkamanın önemini fark ederek bebek ölüm oranlarını ciddi şekilde düşüren doktorun “çığır açan” belgesi açık artırmaya çıkıyor.

el yıkamanın önemi belge
- Reklam -

Bir Macar doktorun tarihi keşfini anlatan bilim dergisi yapılacak açık artırmada satışa sunulacak. Ignaz Semmelweis’ın 1849 tarihli araştırması “el yıkamanın” hayat kurtarabileceğini ortaya sürüyordu.

Ignaz Semmelweis, Vienna General Hospital’de genç bir stajyerdi. 1847’de, obstetrik klinikte bir şey fark etti. Doğum koğuşlarından birinde yeni doğan bebeklerin ölüm oranı yüksekken (%13), diğerinde bu rakam düşüktü (%2). İlk klinik tıp öğrencilerinin eğitimi için de kullanılırken, ikincisinde hemşire ebeler eğitiliyordu. Semmelweis tıp öğrencilerinin otopsi incelemesi sırasında enfeksiyonu kliniğe taşıdığına kanaat getirdi. Bunun üzerine bir öneri geliştirdi: Öğrenciler kliniğe girmeden önce ellerini klorlu suda yıkamalıydılar. Ölüm oranları ciddi biçimde, takriben %1’e kadar azaldı.

Semmelweis 1849 tarihli bu keşfiyle ilgi The Origin of Puerperal Fever isimli bir konferans verdi. Çalışma arkadaşı Ferdinand von Hebra onun keşfini detaylıca Society of Viennese Doctors dergisinde açıkladı. Keşfin önemini çiçek hastalığı aşısıyla kıyasladı ve diğer kliniklerin bir an önce bu tip tedbirleri zorunlu kılmasını önerdi.

- Reklam -

Derginin ilk basımı gelecek hafta 12.000 avro ila 18.000 avro arasında bir değerle açık artırmaya çıkacak. Müzayede Christie’s isimli dünyanın en saygın açık artırma kuruluşlarından biri tarafından gerçekleştirecek.

El Yıkamanın Önemi Alay Konusu Olmuştu

Semmelweis’in fikirlerine hayatı boyunca şüpheyle yanaşıldı. Zamanla işini kaybetti ve 1865’te, 47 yaşında bir psikiyatri tesisinde hayatını kaybetti. Hikâyesini Louis-Ferdinand Céline, Semmelweis: A Fictional Biography kitabında anlattı. Geçen sene Mark Rylance onun hayatını tiyatroya uyarlamak istese de, Koronavirüs pandemisi yüzünden bu henüz gerçekleşmedi.

el yıkama

Christie’s müzayede öncesi Semmelweis’in önerisini “tıpta çığı açan” ve “tıp tarihinde en büyük başarılardan biri” olarak nitelendirdi.

Christie’s uzmanı Mark Wiltshire konu hakkında şöyle konuştu:

“Dr. Ignaz Semmelweis’in hastalığı önlemekte el yıkamayı önermesi zamanında tartışılsa da, artık bunun doğru olduğu su götürmez bir gerçek. Onun dehası başka hiç kimsenin fark etmediğini ortaya çıkarması.”

- Reklam -

Çiçek Aşısının Mucidinin Mektubu da Açık Artırmada

Christie’s aynı zamanda çiçek aşısının mucidi İngiliz cerrah Edward Jenner’in mektubunu 4.000 avrodan müzayedeye çıkaracak. Mektupta Jenner, Londra’daki doktor William Long’dan aşıların tedariki geciktiği için özür diliyor. Belge 1801 imzalı.

Bundan 5 sene önce Jenner sığırlardan çiçek hastalığı kapan insanların daha ölümcül çiçek hastalığına karşı bağışıklığı olduğunu fark etti. Bunun üzerine çalışmalarına başladı ve çocuklar üzerinde aşısını denedi, olumlu sonuçlar aldığını ispat etti.

Wiltshire mektup hakkında şöyle konuşuyor:

“Bu kitaplar ve taslakla günümüzün dünyasıyla çok ilgili,” dedi. “Bizi covid-19’la savaşımızda elzem keşiflerin kaynağına götürüyor. Dr Jenner ve Dr Semmelweis’in atılımları şu anda her zamankinden daha önemli.”

Günümüzde bir hayli sıradanlaşan pek çok meselenin zamanında “çığır açıcı” etkilere neden oluşu hakkında görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

 Kaynak: The Guardian

Fehim Nadirli

Mimarım. İTÜ mezunuyum. "Salgın" isimli bilimkurgu kitabım 2020’de yayımlandı. "Yazarlar ve Kitaplar" podcast'ini hazırlıyorum. Roman yazmakla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Marvel X-Men

Marvel, X-Men Çizgi Roman Serisini Yeni Ekip ile Yeniden Başlatıyor

Attack on Titan mangasi final bölümü

Attack on Titan Mangası 11 Yıllık Serüveninin Sonuna Geldi