in

Erkek Örümcekler, Çiftleşme Sonrası Yamyamlığa Kurban Gitmemek için Zıplayarak Kaçıyor

Erkek örümcekler, çiftleşme sonrası dişilerine yem olmamak için ekstrem bir kaçış rotası izliyor. Yeni araştırma beklenmedik bir çiftleşme seremonisini ortaya koydu.

erkek örümcekler çiftleşme yamyamlık
- Reklam -
- Reklam -

Erkek örümcekler hakkındaki yeni araştırma, ilginç bir davranışı ortaya koydu. Philoponella prominens adlı örümcek türünün incelendiği çalışmada, dişilerine yem olmamak için çiftleşme sonrasında ekstrem mesafelere zıplayarak kaçan örümcekler gözlemlendi.

Uloboridae cinsinin Philoponella prominens türüne ait örümcekler üzerine yapılan araştırma, erkek örümceklerin çiftleşmeden hemen sonra devasa bir sıçrama gerçekleştirerek dişisinden kaçtığını gösterdi.

Doğada kendi türünü ve hatta eşini yiyen bazı türlerin olduğu biliniyordu. Philoponella prominens türüne ait örümceklerin erkekleri ise dişi örümceklerin çiftleşme sonrası gerçekleştirdiği bu hareketten kaçınmak için zıplayarak dişilerinden uzaklaştığı ortaya çıktı.

- Reklam -

Current Biology adını taşıyan bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya göre Çin bölgesine özgü bu örümcek türü 215 kişiyi bulan topluluklar hâlinde yaşıyor.

Bu tür örümceklere ait yuvalar çoğunlukla Çin’in merkez bölgelerinde yer alan ormanlarda; Hubei, Hunan ve Jiangxi eyaletlerinde yer alıyor.

Araştırmacılar bundan önce pek çok örümcek türünde çiftleşme sonrası eşini yiyen dişi örneklerine rastlamıştı. Fakat ortaya çıkan yeni bilgiler, Philoponella prominens türünün erkeklerinin bu “açmaza” farklı bir çözüm bulduklarını belgeledi.

Araştırmada Erkek Örümcekler Dişilerinden Zıplayarak Kaçmayı Başardı

Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen araştırmada 155 çiftleşme takip edildi. 152 çiftleşmede erkek örümceklerin sıçrayarak dişilerinin yamyamlık eğiliminden kaçmayı başardı. Kaçmayı başaramayan üç erkek ise dişilere yem oldu.

Hubei Üniversitesi’nden Doç. Dr. Shichang Zhang başarısızlığa uğrayan üç örümcek hakkında şöyle konuştu:

“Tehlikeyi algılama yetenekleri düşük olabilir ya da çiftleşme sırasında tükenmiş veya sadece zıplamayı becerememiş olabilirler.”

- Reklam -

erkek örümcekler çiftleşme yamyamlık dişi

Akrobatik hareketi yakalamak için yüksek hızlı bir kamera kullanan araştırmacılar, örümceklerin saniyede 88 santimetre hızla zıpladığını tespit etti.

Zhang, çiftleşmenin dişi örümcek tarafından sona erdirildiğini ve erkeğin tehdit hissettiği anda sıçradığını aktardı.

Dişi Örümceklerin Çiftleşme Sonrası Yamyamlık Eğilimi Göstermesi Bir Tür Seçilim Testi Olabilir

Philoponella prominens dişilerinin neden erkekleri yemeye çalıştığı ise hâlâ tam olarak ortaya çıkartılabilmiş değil. Zhang dişilerin bu hamlesinin bir cinsel seçilim testi olabileceğini aktarıyor.

Memelilerden farklı olarak dişi örümceklerde spermateka adı verilen ve spermi tutarak yumurtayla buluşmasını engelleyen bir kese bulunuyor. Dişi örümcek spermi kesesine aldıktan sonra kullanıp kullanmamayı tercih edebiliyor. Zhang, erkeğin hayatta kalmasının bu tercihi olumlu olarak etkileyebileceğini öne sürüyor.

Siz bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent, CNN

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Modern Öykü: Dominic Head

Çağdaş Edebiyatın Önemli Kuramcılarından Dominic Head’in “Modern Öykü” Kitabı Türkçede

vikingler kiev ticaret keşif

Kiev’de Bulunan Kafatasları Vikinglerin Doğu Avrupa ile Ticaret Yaptığını Ortaya Çıkardı