in , ,

Etna Yanardağı Patladı: Sicilya’daki Volkan, Hava Yolu Trafiğini de Zora Soktu

En aktif yanardağlardan biri olarak bilinen Etna Yanardağı patladı. Yeniden harekete geçen volkan, hava yolu faaliyetlerini de aksattı.

Etna Yanardağı Patladı
- Reklam -
- Reklam -

İtalya’da bulunan Sicilya’nın doğu kıyısında yer alan ve günümüzün en aktif yanardağlarından biri olarak kabul edilen Etna Yanardağı bir kez daha patladı. Çıkan lavlar ile gökyüzünü aydınlatan yanardağ, hava yolu trafiğinde de aksaklıklara sebep oldu.

Messina ve Katanya şehirleri arasında kalan ve günümüzün en aktif yanardağlarından olan Etna Yanardağı, aynı zamanda Avrupa kıtasının en yüksek yanardağı olarak bilinmektedir. Şu anki yüksekliği 3 bin 326 metre olsa da, lav püskürttüğü için bu rakamlar sürekli değişim göstermektedir. Örneğin 1865 yılında kaydedilen verilerde Etna Yanardağı’nın yüksekliği yaklaşık 3348 metre olarak ölçülmüştür. Bu da şu an için yanardağın o günden bu yana yaklaşık 22 metre alçak olduğunu gösteriyor.

Toplamda bin 190 kilometrekarelik alanı kaplayan yanardağın taban çevresi de 140 kilometre civarında bulunuyor. 2013 yılında Dünya Mirası ilan edilen Etna Yanardağı’na en yakın yanardağ ise Vezüv Yanardağı. Etna, Vezüv’ün 3 katı ve Stromboli’nin ise 3,5 katı bir büyüklüğe sahip.

- Reklam -

İtalyan haber ajansı ANSA’nın verdiği bilgilere göre, yanardağda bulunan magmatik kanallarda yaşanan iç hareketlilik nedeniyle lav püskürttüğü ve ayrıca söz konusu volkanik faaliyetlerin de Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) tarafından izlendiği bildirildi.

Etna Yanardağı Patlaması Sebebiyle Volkanik Deprem Meydana Geldi

Etna Yanardağı Patladı

Geçmişten günümüze bölge halkı için de önemli bir yeri bulunan Etna Yanardağı, geçen aralık ayı sonrası ilk kez yeniden harekete geçti ve patladı. Çıkan lavlar ile gökyüzünü aydınlatan ve sosyal medyada da gündem olmayı başaran yanardağ faaliyetleri, hava yolu trafiğinde de bazı aksamalara sebebiyet verdi.

- Reklam -

Yanardağın püskürttüğü lavlar ve çıkan kül bulutu ve duman sebebi ile Katanya havaalanı faaliyetlerinde de belli kısıtlamalara gidildi. Havaalanı bölgesindeki iki sektör güvenlik sebepleri gerekçesi ile kapatılırken, bir saate en fazla dört uçağın iniş yapmasına izin verildi. Gidiş seferlerinde herhangi bir sınırlama olmayacağı belirtilse de bazı rötarların yaşanabileceği bilgisi de verildi.

YouTube video

Volkanik patlama sebebiyle Etna Yanardağı ve civarında 3.3 büyüklüğünde bir deprem oldu. Ancak herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığı da belirtildi.

Peki ya siz yanardağın patladıktan sonra ortaya çıkan görüntüleri nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Cumhuriyet

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Muhteşem bir görüntü ama bir o kadar da korkutucu. O sahillerde oturmak cesaret ister bence.

  2. Avatar for SoundOfSilence SoundOfSilence dedi ki:

    Bu haberi gördükten sonra İtalyan gazetelerine de baktım. Etna o kadar sık patlıyor ki, tek satırlık bir haber vardı: “Etna’nın patlaması geceleyin güzel görüntüler oluşturdu,” diye :smiley: Ama yukarıdaki yoruma katılıyorum, insanlar orada yaşamaya nasıl devam ediyor bilemiyorum. Şimdilik lav kendilerine ulaşmıyor görünse de videonun sonunda da var, inanılmaz kül yağmış. Sağlığa zarar.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Muhteşem Gatsby Vampir

Muhteşem Gatsby Vampir Oluyor: Fitzgerald’ın Romanı The Great Gatsby Undead Adıyla Tekrar Yorumlandı

Fate: The Winx Saga incelemesi

Winx Efsanesi: Kader Dizisi Fragmanı: Popüler Seriye Farklı Bir Yorum Geliyor