in

Jüpiter’in Europa Uydusu, Yaşamı Buz Tabakasının Altında Saklıyor Olabilir

Europa uydusu, yüzeyinin kilometrelerce altında yaşam barındırıyor olabilir. Jüpiter’in ünlü uydusundaki buz tabakası, Grönland ile benzerlik taşıyor.

Europa yaşam jüpiter
- Reklam -
- Reklam -

Europa uydusu hakkındaki yeni bir araştırma heyecan yarattı. Jüpiter’in ünlü uydusundaki buz tabakası, bazı açılardan Dünya’daki Grönland kıtası ile benzerlikler taşıyor.

Europa, Jüpiter’in yörüngesinde bulunan 80 uydudan sadece birisi. İtalyan astronom Galileo Galilei tarafından 8 Ocak 1610’da keşfedilen dört uydu arasında yer alan Europa, Jüpiter’e yakınlık açısından ikinci sırada bulunuyor. Dünya’nın uydusu Ay ile kıyaslandığında, benzer bir büyüklüğe sahip olduğu da biliniyor.

Europa’yı diğer uydulardan ayıran en büyük özelliği ise 30 kilometre kalınlığına sahip buz tabakalarıyla kaplı olması. Son veriler buz kabuğunun altında 60-150 kilometre derinliğinde bir okyanus olduğunu gösteriyor. Bu da Europa’nın Dünya’nın dörtte biri boyutunda olmasına rağmen Dünya’daki tüm okyanusların toplamından iki kat daha fazla suyu bünyesinde barındırabileceği anlamına geliyor.

- Reklam -

Europa Uydusu Dünya Dışı Yaşam için Bazı Uygun Şartlara Sahip

Üstelik buz tabakaları Dünya’daki Grönland kıtasındaki tabakalara çok benziyor. Yaklaşık 20 yıldır Europa’daki çift sırtları neyin oluşturduğunu anlamaya çalışan bilim insanları, Grönland buz tabakasında neredeyse tam olarak Europa’nın yüzeyinde görülen daha küçük çift sırt özelliklerine rastladıklarını belirtiyorlar. Eğer Europa’daki geniş buz sırtları Grönland’dakilere benzer şekilde oluşmuşsa, okyanusun içinde yaşam için gerekli kimyasallar da bulunuyor olabilir.

Europa yaşam okyanus jüpiter

Stanford Üniversitesi’nde jeofizik profesörü olan Dustin Schroeder, konuya dair heyecanını şu ifadelerle paylaşıyor:

“Buz kabuğunun yüzeyine yakın sıvı su, dünya dışı hayatın mümkün olduğunu hayal etmek için umut verici bir yer.”

- Reklam -

Grönland kıtasında su, yüzey göllerinden yeraltı ceplerine akıyor. Ancak Nature Communications’ta yer alan makaleye göre, Europa’daki suyun buz kabuğundaki kırıklar yoluyla alttaki okyanustan yüzeye doğru ilerliyor olması muhtemel. Bilim insanları bu su hareketinin, yaşam için gerekli kimyasalların Europa’nın okyanusuna karışmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

NASA’nın 2024 yılında başlaması planlanan Europa Clipper görevi, bu çarpıcı uyduya dair ayrıntılı bir keşif imkânı sunmayı hedefliyor. Clipper görevinin sonucunda çifte sırtların nasıl oluştuğuna ışık tutulması ve uydunun yaşam için uygun koşullar taşıyıp taşımadığının açıklığa kavuşması bekleniyor.

Siz bu olasılık hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Bu olasılık, “Europa Report (2013)” filminde işleniyordu.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

netflix canlı yayın

Netflix ‘Canlı Yayın’ Özelliğini Getiriyor: Reklamlı Paketin Ardından TV Benzeri Bir Adım Daha

Bir Derviş Yolculuğa Çıkar, Bir Daha Dönmemek Üzere - M. Olgay Söyler

Anadolu Tarihindeki Aykırı Sufilerin İzini Süren “Bir Derviş Yolculuğa Çıkar, Bir Daha Dönmemek Üzere” Kitabı Çıktı