in

Mark Zuckerberg, Facebook’u Meta’ya Dönüştürmek için 500 Milyar Dolar Harcadı

Facebook, yeniden markalaşmaya giderek Meta çatısı altında toplanırken bu hamlenin Mark Zuckerberg’e maliyeti 500 milyar dolar oldu.

facebook meta marka dönüşümü
- Reklam -
- Reklam -

Facebook şirketi, Meta adı altında yeniden markalaşırken bu değişimin toplam maliyeti ortaya çıktı. Tüm bu dönüşüm Mark Zuckerberg’e 500 milyar dolara mal oldu.

Yaklaşık 18 yıl önce Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, internetin kullanımını tamamıyla değiştirmeyi başardı. Kullanıcıların sosyal medya platformu olarak ele aldığı şirket zaman içinde hızlıca büyüyerek 1 trilyon dolarlık bir değer elde etmeyi başardı. Ancak şirketin kurucusu Zuckerberg son zamanlarda vizyon değişikliğine giderek yeni bir çağ başlatmak istiyor. Öncelikle Facebook isminin Meta olarak değiştirilmesiyle başlayan projeler zinciri son zamanda çok konuşulan alternatif gerçeklik Metaverse ile daha da büyüyor.

Öte yandan bu vizyon değişikliği şirketi zora sokmuş gibi duruyor. Şirketin pazar değeri yarım trilyon dolar düştü. Bu düşüşün büyük bir bölümü ise 2021 yılının ağustos ayından bu yana yaşandığı görülüyor. Dolayısıyla Mark Zuckerberg’ün yaptığı bu değişiklik kendisini büyük ölçüde zarara uğrattı. Değişimin şirkete maliyeti ise yaklaşık 500 milyar dolar olarak açıklandı. Bununla birlikte Facebook dünyanın en büyük 10 şirketi arasında yer almıyor.

- Reklam -

Facebook Şirketinin Kârı Düşmeye Devam Edecek

Meta’nın değer kaybetmesindeki en büyük sebep olarak pazardaki rekabetçi firmalar gösteriliyor. Facebook’un en büyük gelir kaynağı reklam şirketlerinin dijital olarak kullanıcılarla iletişime geçebilmesiydi. Şirket kullanıcıların internet kullanım şekillerinin ve sıklığının incelenmesine göre kişiselleştirilmiş bir reklam politikası izliyordu. Ancak diğer taraftan Apple ve Google ise kullanıcı aramalarına göre reklam gösteriyordu.

Son zamanlarda Apple ve Google gibi şirketlerin reklam politikasını değiştirmesi ve kullanım sürelerinin artmasıyla daha fazla reklam şirketini bünyesine çekiyor. Dolayısıyla araştırmalar gösteriyor ki bu alanda reklamlar Facebook’un rakip şirketlerine doğru kayıyor. Bununla birlikte uzun dönemde Zuckerberg’ün Facebook cephesinde daha fazla kayıp yaşayacağı düşünülüyor.

meta facebook yeni

- Reklam -

Buna rağmen Zuckerberg net 74 milyar dolarlık servetiyle isminden söz ettirmeye devam edecek. Ayrıca Instagram ve WhatsApp gibi uygulamalar üzerinden yılda 39 milyar dolar gelir elde etmeye de devam ediyor.

Her şeye rağmen Meta’nın sanal gerçeklik projeleri başarılı olursa, dönemsel yaşanan bu kayıplar kısa sürede kendisini çıkartabilir gibi görünüyor. Zuckerberg’ün Metaverse dünyası için daha fazla para “yakmaya” hazır olduğu düşünülüyor.

Siz Meta hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Tech Story

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Doctor Strange 2 senaryo sızıntısı iddiaları

Doctor Strange 2 Filminin Senaryosu Tamamen Sızdırılmış Olabilir

Yeni The Batman Fragmanı

Yeni The Batman Fragmanı, Kara Şövalye’nin Aksiyon Dolu Sahnelerine Yer Veriyor