in ,

FBI Uyardı: Hackerlar, Deepfake Teknolojisiyle Sahte Kişiler Yaratıp İş Başvurusu Yapıyor

FBI, deepfake teknolojisi hakkında firmaları uyardı. Yeni yapılan açıklamada hackerların farklı kimliklerle iş başvurusu yaparak verileri çaldıkları belirtildi.

FBI Uyardı: Hackerlar Deepfake ile Sahte İş Başvuruları Yapıyor
- Reklam -
- Reklam -

FBI, deepfake teknolojisi ile yapılan yeni bir dolandırıcılık yöntemi konusunda firmaları uyardı.

Deepfake teknolojisi her geçen gün daha da gerçekçi sonuçlar ortaya çıkartıyor. Öyle ki, birkaç ay öncesinden yapılan bir araştırma sonucunda insanların, algoritma tarafından oluşturulan yüzlere gerçek insanlardan daha fazla güvendikleri ortaya çıkmıştı. Söz konusu teknoloji her ne kadar hayatımıza eğlenceli anlar katsa da ve farklı çalışma grupları adına önemli kolaylıklar sağlasa da korkutucu sonuçlar doğurabiliyor.

Bunlardan bir yenisi de hackerlar tarafından büyük firmaların verilerini çalmak için geliştirdiği yöntem ile ortaya çıktı. Federal Soruşturma Bürosu, uzaktan iş görüşmeleri sırasında başka bir kişinin videolarını, görüntülerini veya ses kayıtlarını üst üste bindiren insanlarla ilgili şikayetlerde artış olduğunu söyledi. FBI, şikayetlerin başarılı adaylara “müşteri PII (Kişisel Olarak Tanımlanabilir Bilgiler), finansal veriler, kurumsal veritabanları ve özel bilgiler” dahil olmak üzere hassas verilere erişim sağlayacak olan uzak teknoloji rollerine bağlı olduğunu söyledi.

- Reklam -

FBI tarafından vurgulanan vakalarda olduğu gibi, deepfake teknolojisiyle kişilerin hedef alınmasının karşı karşıya kalabileceği zarar da aynı derecede endişe verici. Geçen mart ayında Meta, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy’nin Rusya’nın işgali sırasında Ukrayna güçlerinin silahlarını bırakmasını talep ettiğini iddia eden derin sahte videoları Facebook ve Instagram’dan kaldırdığını açıklamıştı.

FBI, Uyarısının Yanı Sıra Deepfake Teknolojisine Karşı Alınacak Önlemleri de Anlattı

FBI Uyardı: Hackerlar Deepfake ile Sahte İş Başvuruları Yapıyor

FBI’ın uyarısı her ne kadar yeni olsa da, işe sahte başvuru olayı yeni bir şey değil. Kasım 2020’deki bir LinkedIn gönderisinde bir işe alım uzmanı, bazı adayların mülakatlar sırasında onlara gerçek zamanlı olarak yardımcı olmak için dışarıdan yardım aldığını ve pandemi sırasında eğilimin daha da kötüleştiğini yazdı. Mayıs ayında işe alım uzmanları, Kuzey Koreli dolandırıcıların kripto ve Web3 girişimleri için sanki bir Amerikalıymış gibi davrandıklarını tespit etti.

FBI’ın son duyurusundaki yenilikler, insanların işe alınmasına yardımcı olmak için yapay zekâ destekli deepfake teknolojinin kullanılmasını içeriyordu. Şahısların bilgilerini sosyal medyalarından çalan korsanlar, bu yöntemle kurumsal firmalara başvuruyorlar ve uzaktan çalışma adı altında şirketlerin özel ağına giriş yaparak daha fazla veriyi elde etme şansına erişiyorlar.

- Reklam -

Ne yazık ki şu an için deepfake videoları tespit eden teknolojiler ve süreçler kusursuz olmaktan çok uzak. Amsterdam merkezli bir tehdit istihbarat şirketi olan Sensity’nin raporuna göre, deepfake karşıtı teknolojilerin %86’sının deepfake videoları gerçek olarak kabul ettiği görülüyor.

FBI ayrıca bu kişilerin sadece görüntüyü değil, sesleri de kopyalayabildiğini ve bu ses teknolojisini tespit etmek için bir ipucu da sundu.

“Bu görüşmelerde, kamerada görüşülen kişinin hareketleri ve dudak hareketleri, konuşan kişinin sesiyle tam olarak koordineli değildir. Bazen öksürme, hapşırma gibi eylemler veya diğer işitsel eylemler görsel olarak sunulanlarla uyumlu değildir.”

Deepfake teknolojisinin bundan birkaç yıl sonra insanların başına ne gibi sorunlar açacağını düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Business Insider

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Stranger Things Yaratıcıları Geçmiş Bölümleri Tekrar Kurgulamış George Lucas

Stranger Things’in Yaratıcıları, Geçmiş Bölümleri İzleyicilere Fark Ettirmeden Tekrar Kurguladıklarını Açıkladı

What If…? 2. Sezon Çıkış Tarihi Belli Oldu

Marvel’ın Animasyon Dizisi “What If…?”in 2. Sezonunun Ne Zaman Yayınlanacağı Sızdırılmış Olabilir