in

Tarihte İlk Defa Dev Bir Galapagos Kaplumbağasının Yumurtasından Albino Yavru Çıktı

Galapagos kaplumbağası yumurtasından bir albino yavru çıktı. Dünya tarihinde ilk defa gözlemlenen bu olay büyük yankı uyandırdı.

Galapagos kaplumbağası albino
- Reklam -

Galapagos kaplumbağası yumurtasından tarihte ilk defa albino bir yavru dünyaya geldi. İsviçrede yaşanan olay büyük ses getirdi.

Albino hayvanlar doğada nadir de olsa görülen bir durum. Birçok memeli türünün yanı sıra sürüngenlerde, kuşlarda ve hatta böceklerde görülen albinoluk; pigment eksikliği sonucu yaşanan bir hastalık. Doğada yaşama tutunmaları zor olan bu canlılara ise genellikle hayvanat bahçeleri sahip çıkıyor. Çünkü albino hayvanlar, vahşi yaşamda hayatta kalmakta güçlük çekiyor. Albinizm yaşayan canlılar görme ve işitme kaybından da mustarip olabiliyorlar.

Bu durumun son örneği ise İsviçre’nin Servion kasabasında bulunan Tropiquarium adlı hayvanat bahçesinde yaşandı. Sıra dışı doğumun ardından dünya tarihinde ilk defa albino bir Galapagos kaplumbağası gözlemlendi.

- Reklam -

1 Mayıs 2022 tarihinde doğan kaplumbağa, yaklaşık bir avuca sığacak boyuyla geçen günlerde halkın karşısına çıktı.

Albino Galapagos Kaplumbağası 50 Gram Ağırlığında

Gelen açıklamalara göre, albinoluğun Galapagos kaplumbağalarında (Chelonoidis niger) hiç gözlemlenmediği kaydediliyor.

200 yıllık uzun bir ömre sahip olmalarıyla bilinen Galapagos kaplumbağalarının nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Galapagos kaplumbağaları çoğunlukla Pasifik Okyanusu’ndaki Galapagos Adaları’nda yaşıyor. Adalarda yaklaşık olarak 23 bin kaplumbağanın yaşadığı düşünülüyor.

Galapagos kaplumbağası albino

Albino bir kaplumbağanın vahşi doğada hayatta kalamayacağını öne süren hayvanat bahçesi yetkilileri, 50 gram ağırlığındaki bu küçük yavrunun kendileriyle birlikte uzun yıllar yaşayacağını umut ediyor.

- Reklam -

France24’un aktardığına göre Tropiquarium adlı hayvanat bahçesinin sahibi Philippe Morel, bu nadir yaşanan durumu, “Tanrılar bizi kutsadı” sözleriyle duyurdu.

Kaplumbağanın Yeni Doğan Kardeşi ise Sıradan Renklerde

Galapagos kaplumbağası 5 Mayıs 2022 tarihinde bir de kardeşe sahip oldu. Ancak doğan bu diğer yavru, olağan renklere sahip. Şimdilik her iki yavrunun da cinsiyetine dair bir açıklama yapılmadı.

200 kilograma kadar ulaşabilsen bu kaplumbağalar, büyüklükleri nedeniyle üremekte güçlük yaşıyorlar. Dev Galapagos kaplumbağalarının yumurtadan sağlıklı bir şekilde çıkma oranı ise yalnızca yüzde 2 civarında.

İnsanlarda da gözlemlenebilen albinoluk, renk pigmentlerinin eksikliği sonucunda yaşanıyor ve canlının yaşamını sosyal açıdan doğrudan etkiliyor.

Siz bu albino yavru hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

stephen king welcome to derry dizi hbo max

Stephen King, Pennywise’ın Geçmişini Anlatacak Diziye Dahil Olmayacak

Saatçi İbrahim Efendi Tarihi - Elvan Kaya Aksarı

Elvan Kaya Aksarı’dan Diyojenvari Bir Karakter: “Saatçi İbrahim Efendi Tarihi” Çıktı