in

Geliştirilen Yaprak, Yakıt Üretiminde Kullanılacak

Araştırmacıların ürettiği yapay yaprak, yenilenebilir yakıt üretimi konusunda dikkat çeken bir yol kat etti.

Yaprak
- Reklam -
- Reklam -

Araştırmacılar, karbondioksidi yakıta dönüştürebilen suni bir yaprak geliştirme hedeflerine ulaştılar.

Yapay yaprakta kullanılan yeni teknoloji, bitkilerin karbondioksidi özümleyerek glikoz ve oksijen ortaya çıkarmak için fotosentez kullanma yönteminden ilham alıyor.

Yapay yaprak bakır oksit olarak anılan toz aracılığıyla fotosentezi kopyalıyor. Sonucunda ise metanol ve oksijen açığa çıkartıyor.

- Reklam -

University of Waterloo’dan profesör ve araştırmacı Yimin Wu, The Independant’a konuştu. Wu, hazırladıkları bu teknolojinin verimliliği yüzde on oranında artırdığını dile getiriyor. Bu artış ise doğal fotosentezden oldukça fazla.

Geliştirilen yeni teknolojide sıradaki basamak ise sıvı yakıtlarda bu sistemin kullanılabilmesi olacak. Sektördeki büyük paydaşların daha verimli yapay yapraklar hazırlayarak süreci hızlandıracaklarına inanan Wu, yine de bu teknolojinin ticarileşebilmesi için henüz birkaç yıla daha ihtiyaçları olduğunu vurguluyor.

Yeni Teknoloji Yaprak, İklim Değişikliğiyle Mücadelede Etkin Rol Oynayacak

Enerji, suya eklenen dört maddeden (glikoz, bakır asetat, sodyum hidroksit ve sodyum dodesil sülfat) oluşan kimyasal bir reaksiyonla yaratılıyor.

- Reklam -

Profesör Wu, iklim değişikliğinin acil bir sorun olduğunu ve alternatif bir yakıt oluştururken karbondioksit yayımını azaltmaya da yardımcı olmaları gerektiğinin altını çiziyor. Böyle bir keşif için heyecanlı olduğunu da sözlerine ekliyor.

Oxford Üniversitesi’nde çevre ekonomisi profesörü olan Cameron Hepburn, yapay bir yaprağın karbondioksidi atmosferden temin etmesinin ilginç bir yol olabileceğini ifade ediyor.

Hepburn ayrıca bu teknolojinin, doğru işlediği takdirde iklim değişikliği konusunda maliyetlere oldukça faydalı olabileceğine değiniyor.

Konu hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tess Gerritsen

Tess Gerritsen, İstanbul Kitap Fuarı’na Geliyor

martin scorsese joker

Martin Scorsese, Joker Filmini Yorumladı