Araştırmacı Mikhail Shapiro ve Caltech Üniversitesi’nden bilim insanları, dokulara derinlemesine nüfuz ederek genetik aktiviteleri gösterebilen bir ultrason geliştirdi. Yeni gelişme tipik olarak ışığa maruz kaldığında yeşil renkte parlayan ancak dokuya tam olarak nüfuz edemeyen raportör gen için daha etkili bir alternatif sağlıyor.
Keşfedilen bu ultrason ile, bakteri türlerinden elde edilmiş akustik raportör genleri üzerinde çalışan bilim insanları tarafından geliştirildi. Bu bakteriler, gaz vezikülleri (hücre içi kese) adı verilen hava ile doldurulmuş protein bölümlerini oluşturuyor. Gaz vezikülleri yüzdürücü oldukları için, ultrason görüntülerinde güçlü bir şekilde ortaya çıkıyorlar.
Bilim insanları, proteinleri kodlayan genleri farklı şekilde raportör bir gene dönüştürmek için dokuz genlik bir genetik programı bakterilerden memeli hücrelerine nakletmeleri gerekiyordu. Bu durumda, ekip insan böbreklerinden elde edilen hücreleri kullandı.
8 Farklı Gen Tek Bir RNA’da Toplandı
Fakat memeli hücrelerine bu genleri nakletmek, DNA’ların her iki hücrede de farklı şekilde işlendiği için işe yaramazdı. Bu yüzden kilit nokta bir virüs ile adeta memeli hücrelerini protein salgılamaları için kandırmaktı. Virüs, paylaşılan bir RNA parçasından çok sayıda gen üretmesi için hücreyi kandırdı ve ekip sekiz farklı geni sadece bir RNA’da toplamayı başardı.
Araştırma ekibi aynı zamanda tekniğin çalışması için gaz veziküllerini doğru oranlarda almak zorundaydı. Bilim insanlarının sadece bu sorunu çözmeleri yıllarını aldı. Şimdi ise istedikleri gibi çalışan genlere sahipler ve bunları tümörlerin immün hücreleri, nöronları ve canlı organizmalardaki diğer hücre türlerinde gen ekspresyonunu incelemek için kullanabilecekler. Ekip, gelecekteki gelişmelerin doktorların insanlarda hücre bazlı tedavilerin takibi için ultrason kullanımına izin vermelerini bekliyor.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!