Son zamanlarda Antik Mısır’la ilgili bazı heyecan verici gelişmeler yaşanıyor. Nisan ayında ilk firavunlardan birine ait olduğu sanılan 4000 yıllık bir lahit, tüm dünyanın izleyebileceği bir canlı yayınla açılmıştı. Gösterilen ilgi, Mısır yönetiminin hoşuna gitmiş olacak ki bu tür etkinlikler ve kazılar hız kesmeden devam ediyor.
Kazılarda keşfedilen mezarlıkta birçok gömü ve mezar bulundu. Bunlardan ikisininse en eski mezarlardan olabileceği söyleniyor. Söz konusu mezarlar “Behnui-Ka” ve “Nwi” isimli kişilere ait. Lahitlerin hasar görmemiş olduğu ve ölülerin birlikte gömüldüğü eşyalarla birlikte yattığı söylenirken bu konuda başka bir bilgi verilmedi. Yapılan incelemelerse iki şahsın da 4500 yıl önce, yani Beşinci Hanedan olarak adlandırılan dönemde yaşamış olduğunu gösteriyor.
Lahitlerde bulunan yazılara göre Behnui-Ka rahip ve yargıçmış ve birçok unvana sahipmiş. Bu unvanlardan birininse “Khafre, Userkaf ve Niuserre hükümdarlarının arındırıcısı” olduğu söyleniyor. Khafre’nin, Gize Piramitleri’nden birinin inşasını emreden firavun olduğunu da hatırlatalım.
Nwi’nin de birkaç unvanı bulunuyor. Zamanında kendisine, “büyük devletin lideri”, “yeni yapıların gözcüsü” ve “Kral Khafre’nin arındırıcısı” şeklinde de hitap edilmiş. Yazıtlar üzerindeki çalışmalar devam ediyor, dolayısıyla ikisi hakkında yeni bilgiler edinmemiz de mümkün. Mezarlıkta oyulmuş taşlar, tahta maskeler ve Behnui-ka ya da Nwi’yi temsil ettiği düşünülen kalker de bulundu. Ayrıca, mezarlığın 2600 yıl önce yeniden kullanıldığı da belirtiliyor. Çalışmaların devam ettiği kazıyaysa Mustafa Waziri önderlik ediyor.
Antik Mısır’la ilgili öğrendiğimiz her yeni bilgi şüphesiz hepimizi heyecanlandırıyor. Kim bilir, belki de çalışmalar sona erdiğinde Antik Mısır’da önemli görevler üstlenmiş birçok kişi hakkında bilgi edinmiş oluruz. Sizler bu yeni lahit hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi forumlarımızda bizlerle paylaşabilirsiniz!
Açılışına Canlı Yayında Tanık Olduğumuz 4 Bin Yıllık Lahit Hakkında Her Şey
Kaynak: Live Science
Piramitler bütün dünya için bir sır. Nasıl yapıldıkları, o devre göre nasıl tasarlanıp hayata geçirildikleri hep bir muamma insanoğlu için. Farklı teoriler de ortalıkta dolaşmaya devam ederken gün geçtikçe çok çarpıcı iddialar da ortaya atılmakta. Piramitler hakkında hep ihtimaller üzerine (uzaylılar, üstün mühendisler, altın çağ ırkları) yoğunlaşan insanoğlu bence bu sırrı çözmeye hiçbir zaman vakıf olamayacak.
Ben şahsen uzaylı teorilerine inanmıyorum. Zamanın en büyük köle ülkesi mısırdan bahsediyoruz insana verilen değer hayvanla aynı
Dr. Daniel Jackson’ın piramitlerin uzay gemileri için iniş platformu olduğuna dair bir teorisi vardı, incelemenizi tavsiye ederim.
O teorileri de görmüştüm ancak bunlar teorilerden ileriye gitmiyor zaten. En iyi yabancı kaynak olarak Erich von Daniken-Tanrıların Arabaları, en iyi Türk kaynak olarak da Ergün Candan-Gizli Sırlar Öğretisi kitaplarını tavsiye ederim.
@CowardlyHero Mısır şuan dünyanın en büyük köle ülkesi olabilir ancak zamanında çok büyük bir medeniyetti. Sonradan bu siyaset-din-sömürge üçgeninde çalkalanınca bu durumlara düştüler. Gerçi siyaset hakkında fazla konuşmak istemiyorum zaten konu bu değil ancak Mısır önceden böyle değildi.