in

Google CEO’sundan Yapay Zekâ Açıklaması: “Uykularımı Kaçırıyor”

Google CEO’su Sundar Pichai, yapay zekâ teknolojisinin geldiği son nokta ve geleceği hakkında açıklamalarda bulundu.

Google CEO Sundar Pichai Yapay Zeka
- Reklam -
- Reklam -

Google CEO’su Sundar Pichai, verdiği bir demeçte yapay zekâ sistemlerinin mevcut durumuna ve geleceğine dair konuştu.

CBS kanalının 60 Minutes adlı programına konuk olan Hint kökenli Amerikalı iş insanı Sundar Pichai, yapay zekânın geliştirilmesinde yalnızca mühendislerin değil aynı zamanda sosyal bilimcileri, etikçileri, filozofların da parçası olması gerektiğini kaydetti.

2015 yılından beri Google’ın başında olan Pichai, yapay zekâ teknolojisinin yanlış ellerde toplumsal düzeyde zarar yaratabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

- Reklam -

Pichai endişelerini şu sözlerle aktardı:

“Yapay zekâ eğer yanlış kullanılırsa çok zararlı olabilir. Bu konuya dair tüm cevaplara henüz sahip değiliz. Teknoloji son hız gelişiyor. Peki ya bu durum geceleri uykularımı kaçırıyor mu? Kesinlikle.”

Google CEO’su Sundar Pichai’den Yapay Zekâ Uyarısı

Pichai ayrıca YZ’nin tüm özel sektörde her türlü ürünü değiştireceğini; yazar, muhasebeci ya da yazılım mühendisi gibi iş kollarının diğer alanlardan daha fazla etkileyeceğini öne sürdü.

“Bir radyologsanız, 5-10 yıl sonra yanınızda iş arkadaşı olarak bir yapay zekâ olacak.

“Sabah işe geliyorsunuz. Diyelim ki incelenecek yüzlerce vaka var. Yapay zekâ size, ’Önce bakmanız gereken en ciddi vakalar bunlar,’ diyebilecek.”

Google CEO Sundar Pichai Yapay Zeka Açıklaması

Google’ın patronu, YZ’nin aynı zamanda sahte haber üretimini kolaylaştırdığına da dikkat çekti ve bu durumun “toplumsal boyutta zarara sebep olabileceğini” aktardı.

- Reklam -

Pichai’nin bu duruma çözümü ise şu şekilde oldu:

“Bu sebeple yapay zekânın geliştirilmesinde yalnızca mühendisler değil; sosyal bilimciler, etik uzmanları, filozoflar ve benzerleri de dahil olmalı.”

Google, geçen günlerde “yapay zekânın düzenlenmesine yönelik önerileri listeleyen” 20 sayfalık bir belge paylaşmıştı.

Sundar Pichai son olarak Google’ın yapay zekâ botu Bard hakkında da açıklamalarda bulundu. Şimdilik “sınırlı bir deney” olduğunu belirten Pichai, “Yol boyunca atacağımız her adımda sorumluluk sahibi olmalıyız,” ifadesini kullandı.

Google CEO Sundar Pichai

Son olarak The Terminator serisiyle bilimkurgu sinemasına damga vuran James Cameron, yapay zekânın geleceği hakkında endişelerini paylaşmıştı.

Siz Sundar Pichai’nin yapay zekâ hakkındaki görüşlerini nasıl karşılıyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla teknoloji haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for collona collona dedi ki:

    Google’ın bu açıklamaları samimi değil. Kurucu ortağı Larry Page yıllardır yapay zekanın Google’ın son sürümü olacağını söylüyor. 2016 yılında Google’ın elindeki verilerle tüm insanların davranışlarını nasıl manipüle etmeyi düşündüğü bir sızıntı gerçekleşmişti. Google’ın amacı sahip olduğu big data -ki en büyük big dataya sahip şirket- ile herkesi yönlendirebileceği bir dijital diktatörlük kurmak.

    Birkaç gün önce de Elon Musk, Page’in kendisine yapay zeka yoluyla dijital tanrı yaratmak istediğini söylediğini açıklamıştı. Musk bu fikre karşı eleştirilerini getirince de Page, Musk’ı türcü olmakla suçlamış…

  2. Avatar for GKS GKS dedi ki:

    Hyperion geliyor aklıma. Orda da AI ırkı tanrı bilincine ulaşmaya çalışıyordu.

  3. Avatar for nefarrias_bredd nefarrias_bredd dedi ki:

    Haha, bana olay çok daha “dünyevi” geliyor hocalarım. Pek çok amaç için chatgpt ve türevleri Google’dan daha faydalı/kullanışlı ürünler, ve Google konuya geç kaldı, treni çoktan kaçırdı gibi. Ki arama sonuçları da son yıllarda kötüye gidiyor hep. Coder’lığın kabe’si eski google da değil, çıkardığı ürünlerin yarıdan fazlası 1-2 yılda kapatılan, yarışma falan düzenlemeyi komple bırakan, en değerli adamlarını rastgele atan Google bu. Sektördeki herkes Google ürünlerini kullanmadan önce iki kere düşünüyor artık.

    Ha tabi adamların gözden düşmüş hali bile potansiyel olarak chatgpt’ye falan rahatlıkla rakip olabilir muhtemelen. Özellikle de LLM gibi gizli bir sosun olmadığı, tonlarca datayı tonlarca ekran kartına fırlatarak sonuç aldığınız bir alanda Google’ı da hemen yok saymamak gerekiyor ama tabi olacakları zaman gösterecek.

    Neyse velhasıl, ben Sundar reyis olsam benim de uykularım kaçardı gibi :roll_eyes:

  4. Avatar for okanakinci okanakinci dedi ki:

    Katılıyorum söylediklerinize.

    Google, dünyadaki arama motoru pazarının ezici bir çoğunluğunu ele geçirdi. Dünyanın açık ara en büyük video platformu olan Youtube’a sahip. Bunun dışında alanında pek çok önemli ürüne sahip. Bu nedenlerle pek çok insana ve belki de şirketin kendisine bile bu konumu sarsılmaz görünmüştü.

    Fakat ortaya ciddi bir kalite sıkıntısı çıkmıştı. SEO (arama motoru optimizasyonu) Google’daki arama sonuçlarını daha kaliteli hâle getirmiyor. Tam tersine SEO sayesinde Google’daki arama sonuçları olağanüstü derecede kalitesizleşti. Google’de aradığımız pek çok şeyi bulamıyoruz. Alakasız, gereksiz ama aradığımız bilgiyi içermeyen ya da yetersiz bir şekilde içeren pek çok şey karşımıza çıkıyor.

    Bunun farkında olan Google, SEO’yu bir kenara bırakıp yapay zekâyı konuya dâhil ederek daha kaliteli arama sonuçları getireceğini duyurdu geçen sene ama gelinen noktada bize yansıyan dikkate değer bir iyileşme yok. Hatta çeşitli kaynaklara sansür uyguladığına dair tonla eleştiri var.

    Tüm bunlara rağmen Google hâlâ liderliğini koruyor, çünkü diğer arama motorlarının sonuç kalitesi daha da düşük. Google benzeri bir arama motoru yaparak Google’ı tahtından indirmek mümkün değil. Bu konuda ciddi bir paradigma değişikliği gerekiyordu. Bu değişiklik de ChatGPT başta olmak üzere yapay zekâdan geldi.

    Bugün ChatGPT ile pek çok konuda sohbet ettim. Google’da arayıp da bulamadığım ya da yanlış sayfalara yönlendirildiğim aramalarımı ChatGPT’ye sordum. Bazı işlerimde de bana yardım etmesini istedim. Elde ettiğim sonuç fazlasıyla tatmin ediciydi. Bundan sonra arama motoru kullanmak yerne ChatGPT kullanmaya karar verdim.

    Microsoft zamanında bir hamle yaparak ChatGPT’yi Bing arama motoruna eklemeye karar verdi. Google ise bu konuda çalışmalar yapıyor olsa da geride kaldığı ortada. Eğer yeterince hızlı bir şekilde yanıt vermezse uzun vadede tahtı sallanabilir.

    Google’ın hâlâ pek çok ürününü kullanıyorum. Youtube bence şu an rakipsiz. Google Dökümanlar’ın Microsoft Office’in en iyi ücretsiz alternatifi olduğunu düşünüyorum. Google Chrome’u hâlâ kullanıyorum ama piyasada eskisinden de güçlü rakiplerle karşı karşıya. Android ise aslında Google’ı ve onun servisini asıl ayakta tutan şey bence. Ama arama motorunu kullanmaktan vazgeçiyorum.

  5. Avatar for nefarrias_bredd nefarrias_bredd dedi ki:

    Valla hocam bu sıralar baya canım sıkkın Google’a; iki haftadır Google Cloud müşteri hizmetleri ve desteğiyle uğraşıyorum. ~1 yıl önce rastgele bir özelliği kaldırmışlar, benim projeyi gözünden vuruyor sağolsun.

    Neyse :roll_eyes:. Duckduckgo da çok iyi sonuçlar veriyor hocam. Google kadar iyi değil ama SEOdan daha az muzdarip, bazı işler için daha faydalı oluyor o yüzden. Denemediyseniz bir bakın derim :hugs:

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göremediğimiz Tüm Işıklar Fragmanı Yeni Netflix Dizisi

Pulitzer Ödüllü Romandan Uyarlanan “Göremediğimiz Tüm Işıklar” Dizisinden İlk Fragman

Netflix 2023 Abone Sayısı Rapor

Netflix’te Yüzler Gülüyor: Abone Sayısı ve Gelirler Arttı