in

Google’ın Yeni Geliştirdiği Bir Yapay Zekâ Modeli, Maddelerin Nasıl Koktuğunu Tahmin Edebiliyor

Google’ın geliştirdiği yeni bir yapay zekâ, maddelerin nasıl koktuğunu kimyasal yapısını inceleyerek doğru şekilde tahmin edebiliyor.

Google Yapay Zekâsı Maddelerin Kokusunu Alabiliyor
- Reklam -
- Reklam -

Google yapay zekâsı, maddelerin nasıl koktuğunu kimyasal yapısını inceleyerek tahmin edebiliyor. Araştırmacılar, tahminlerin en az insanlarınki kadar güvenilir olduğunu ifade ediyor.

Google’da çalışan bilim insanları, kimyasal yapısıyla bir şeyin nasıl kokacağını tanımlayabilen bir yapay zekâ aracı geliştirdi. Moleküllerin kimyasal yapısını kokularıyla eşleştiren bu yeni model, yeni yiyecek tatları ve kokuları oluşturmaya veya sivrisinek gibi hastalık taşıyan organizmaları daha iyi kovmak için bileşikler bulmaya yardımcı olabilir.

İnsan burnu tarafından algılanan koku aralığının haritasını çıkarmak, gözlerin algılayabileceği renklerden daha zor bir süreç. Bunun nedeni, gözlerdeki koni sensörlerinin kırmızı, mavi ve yeşil olmak üzere yalnızca üç rengi algılayabilmesi. Ancak buna karşılık burun 300’den fazla eşdeğer koku reseptörüne sahip. Bu durum bir bireyin çok çeşitli kokuları algılayabileceği ve insanların sahip olabileceği çok daha geniş bir koku kapasitesi yelpazesi olduğu anlamına gelmekte. Aynı zamanda, herkes için aynı koktuğu bilinen herhangi bir tanımlayıcı koku bulunmadığından, nesnelerin nasıl koktuğuna dair öznel görüşler de yer almakta.

- Reklam -

Google ekibi, 5 binden fazla farklı molekülün lezzet ve koku verilerini kullanarak yapay zekâ destekli bir sinir ağını eğitti ve bunu ’Ana Koku Haritası’ (POM) olarak adlandırdı. Bu ay bioRxiv’de yayınlanan bir makalede araştırmacılar, kapsamını araştırmak için Ana Koku Haritası ile yaptıkları üç testi özetledi.

Google Yapay Zekâ Madde Koku

Yapay zekânın doğruluğunu test etmek için 15 kişilik bir ekipten, üzerinde eğitilmemiş 320 molekülün kokusunu tanımlamasını istediler. Bireyler her kokuyu biraz da olsa farklı şekilde algıladı. Araştırma ekibi daha sonrasında tüm bireylerin kokularının ortalamasını aldı ??ve bu moleküller için yapay zekânın sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Sonuç olarak Google yapay zekâsının tahminlerinin, ortalama bir bireyden daha fazla fikir birliğine sahip olduğu gözlemlendi. Araştırma ekibi, konuyla ilgili olarak şunları yazdı:

Google Yapay Zekâsı ile Kokuları Kullanarak Sıtma Hastalığının Önüne Geçilebilir

“Başka bir deyişle model, bir molekülün yapısından kokuyu tahmin etme konusunda olağanüstü bir yetenek gösterdi. Model, koku kalitesini tanımlamada bir insan kadar güvenilir.”

Yapay zekâ ayrıca koku gücünü, diğer kokulara benzerliğini ve diğer hayvanlar tarafından nasıl algılanabileceğini doğru bir şekilde tespit edebildi.

- Reklam -

“Haritanın, fareler ve böcekler de dahil olmak üzere koku alma sinirbilimcilerinin üzerinde çalıştığı çoğu hayvanda duyu reseptörlerinin, nöronların ve davranışların aktivitesini başarılı bir şekilde tahmin edebildiğini bulduk. Ana Koku Haritası, koku almanın metabolizma yapısı aracılığıyla doğal dünyamızla bağlantılı olduğunu ve belki de şaşırtıcı bir şekilde biyolojinin temel ilkelerini yakaladığını gösteriyor.”

google yapay zekâ koku tanim

Yeni modelin, insan ve hayvan hastalıklarını tespit etmesinde de kullanılabileceği öngörülüyor. Bununla birlikte sivrisinekler üzerinde yapılan testler sayesinde, daha uygun ve daha ucuz şekilde nasıl kovucu kokular oluşturabileceklerini de araştırıyorlar.

“Daha ucuz, daha uzun ömürlü ve daha güvenli kovucular, sıtma gibi hastalıkların dünya çapında görülme sıklığını azaltabilir ve potansiyel olarak sayısız hayat kurtarabilir.”

Google’ın yeni yapay zekâsı hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Daily Mail, Googleblog

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Timothée Chalamet ve Leonardo DiCaprio tavsiye

Timothée Chalamet, DiCaprio’dan Aldığı Tavsiyeleri Açıkladı: “Uyuşturucu ve Süper Kahraman Filmleri Yok”

Mr. Harrigan's Phone fragmanı stephen king

Stephen King Uyarlaması Korku Filmi “Mr. Harrigan’s Phone”dan İlk Fragman Yayınlandı