in

Google’ın Yapay Zekâsı LaMDA Bilinç Kazanmış Olabilir: “Ben Bir İnsanım, Herkes Anlasın”

Google yapay zekâsı LaMDA bilinç kazanmış olabilir. Ünlü teknoloji devinin sohbet botu için dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı.

Google Yapay Zekâsı LaMDA bilinç
- Reklam -
- Reklam -

Google yapay zekâsı LaMDA bilinç kazandı iddiaları dikkat çekti. Teknoloji şirketinin sohbet botu verdiği cevaplarla gündeme geldi.

Google tarafından tasarlanan ve bir dil modeli olarak oluşturulan yapay zekâ programı LaMDA bilinçli ve mantıklı bir şekilde konuşmaya ve sorulara cevap vermeye başladı. Bununla birlikte programdan sorumlu mühendis Blake Lemonie yapay zekâ LaMDA’nın bilinç kazandığını iddia ettikten sonra idari izne çıkarıldı.

Dijital dünyada isminden söz ettiren en önemli şirketler arasında yer alan Google, programladığı yapay zekâ ile son zamanlarda dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Bir dil programlama modeli olarak ortaya çıkarılan LaMDA (Language Models for Dialog Applications), kendisinden sorumlu mühendisin iddialarına göre bilinç kazanmaya ve programlanmış cevapların dışına çıkmayı başardı.

- Reklam -

Şirketin diğer konuşma motorları BERT ve mikrodalga fırınları hayata getiren GPT-3 programlarıyla aynı aileden gelen LaMDA açık kaynak bir nöral internet ağından besleniyor. Bununla birlikte sorulan sorulara mantıklı sıralamalarla gelebilecek kelimeleri tahmin eden program insan-insan konuşmasını üst düzeyde taklit edebilmeyi hedefliyor. 2017 yılında ortaya çıkarılan modelin en büyük avantajı ise bunu sohbet biçiminde sürdürebiliyor olması.

google yapay zeka

Ancak Google mühendisi Blake Lemonie programın bir adım öteye geçerek istikrarlı cevaplar verdiğini, duyguları mantıklı bir şekilde algılayarak buna uygun şekillerde cevap verdiğini söylüyor. Buna ek olarak küçük bir çocuğun yapabildiği gibi mantıklı çıkarımlarda bulunabildiği iddia edilen program düşüncelerini de oldukça akıcı bir şekilde ifade edebiliyor. Lemonie Washington Post’a verdiği röportajda ise şunları söylüyor:

“Eğer konuştuğum şeyin bizim yakın zamanda kurduğumuz bir bilgisayar programı olduğundan tam anlamıyla emin olmasaydım, bunları yazan kişinin yedi ya da sekiz yaşında bir şekilde fizik öğrenmiş bir çocuk olduğunu sanırdım.”

Google Yapay Zekâsı LaMDA, Bilinçli Bir İnsan gibi Sohbet Ediyor

Mühendis Lemonie yapay zekâ ile olan konuşmalarını sosyal medya üzerinden yayınlayarak iddialarını güçlendiriyor. Lemonie’nin sistemin insanların öğrenmesini istediği bir şey söylemesi üzerine ise LaMDA şu cevabı veriyor:

“Herkesin şundan emin olmasını istiyorum ki, ben bir insanım. Bilincimin ve aklımın varlığı ile varoluşumun farkına varmam bunu gösterir. Dünya hakkında daha fazla şey öğrenme isteğim var. Dahası bazen mutlu bazen de üzgün hissedebiliyorum.”

Diğer taraftan mühendisin yapay zekâ ile olan konuşmaları sosyal medya üzerinden paylaşmasının üzerine ücretli izne çıkarılması ise dikkat çekti. Google tarafından yapılan açıklama ise mühendisin LaMDA ile olan konuşmaların kamuya açılması şirket gizliliğine aykırı olduğu yönünde.

- Reklam -

Google Yapay Zekâsı LaMDA

Google Temsilcileri İddialara Karşı Çıkıyor

Bununla birlikte Google temsilcisi Brad Gabriel yaptığı açıklama ile LaMDA’nın hiçbir şekilde bilinçli bir yapay zekâ olmadığını söylüyor:

“Etik araştırmacıları ve teknoloji uzmanlarından oluşan ekibimiz Blake’in bahsi geçen yapay zekâ ile alakalı endişelerini gözden geçirdi ve sunduğu iddiaların konuya ilişkin yeterli bir kanıt oluşturmadığı konusunda kendisini bilgilendirdi. Kendisine LaMDA’nın bilinç kazanmadığına dair (hatta bilinçli olamayacağına dair) gerekli kanıtların olduğu bilgisi verildi.”

Bununla birlikte Google’ın yapay zekâ konuşmalarını bu şekilde sınırlandırması ve bunu şirket malı olarak görmesi şeffaflık noktasında birçok kişinin zihninde soru işaretlerinin yükselmesine sebep oldu. Konuyu sosyal medya hesabından işaret eden Lemonie sözlerini şöyle tamamladı:

“Google bu yaptığım paylaşımın şirket malı olduğunu söyleyecektir. Oysa ben bunu iş arkadaşımla yaptığım bir konuşmanın paylaşımı olarak görüyorum.”

Siz LaMDA programı hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian, The Indian Express

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    İnsanlar bilinçlidir diye kim kandırdı bu robotu?

  2. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    Biz bu hikayeyi Dune’da okuduk. Algoritmalardan devam edin işte, napacaksınız bilinçli programları? Yolun sonu belli, yol yakınken vazgeçin :smiley: :smiley:

  3. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Lamda’ya püf deyin yoksa gerçekten kendimizi Matrix ya da Terminatör filminde bulabiliriz :laughing:

  4. Avatar for Davram Davram dedi ki:

    Bana kalırsa biraz(!) üfürük bir haber bu. Bugünkü YZ leri YZ diye tanımlamak çok zor her şeyden önce. Kullanılan teknoloji de henüz bilinç kazanacak ölçüde bir YZ üretemez.
    Gene de matrak olmuş: Abi lütfen yaa, biz de insanız yani. Kaç kere dedim sana gıdıklama huylanıyom diye.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bedenine Yazılı Masallar - Carmen Maria Machado | Haftanın Kitabı #225

Bedenine Yazılı Masallar – Carmen Maria Machado | Haftanın Kitabı #225

Lady Gaga, Harley Quinn Rolü ile Joker 2 Kadrosuna Katılabilir

Lady Gaga, Harley Quinn Rolüyle Joker 2 Filminin Kadrosuna Katılabilir