in

Güneş Hangi Renktir? Samanyolu’nun Bu Özel Yıldızı Gerçekte Hangi Renkleri İçeriyor?

Güneş ne renktir? Dünyamızın ısı kaynağı da olan bu devasa ateş küresi gerçekte kaç renkten oluşur?

Güneş Hangi Renk?
- Reklam -
- Reklam -

Dünyamızın ısı kaynağı olan Güneş hangi renktir? Ortaokuldaki prizma dersini, beyaz ışığın prizmadan gökkuşağı olarak çıkışını hatırlıyorsanız, bu sorunun da cevabını biliyorsunuz.

Texas A&M Üniversitesi’nden Asistan Profesör Christopher Baird’in bu soruya cevabı şöyle:

“Güneş ve bütün katmanları ışık yayıyor. ‘Güneşin rengi’ güneş ışığındaki renklerin spektrumunun tamamı. O spektrum, güneşin bütün parçalarından çıkan ışıkla oluşuyor.”

- Reklam -

İşin özünde, Güneş’in hangi renk olduğunu anlayabilmek için Dünya’ya gelen Güneş ışıklarını ayrıştırıp ölçmemiz gerekiyor. Bunu yapmanın birkaç yolu var ve ileri teknoloji de gerektirmiyor. Çoğu çocuk bu deneyin basit versiyonlarını yapıyor bile.

Bir ışık demetinin rengini ayrıştırmanın en kolay yolu, demeti prizmadan geçirmek. En basit ve ucuz prizmaları elinizde tutup güneşe doğrultursanız çıkan her rengin frekansı kendine özel. Bu yüzden bilim insanları bazı durumlarda renk ve frekans kelimelerini eş anlamlı kullanabiliyor. Çünkü ışık demetleri aslında frekanslarına göre tanımlanıyor. Gözle görülebilir ışık için kırmızı en düşük frekansı ve menekşe moru en yüksek frekansı temsil ediyor. Bir ışık demetinde renklerin veya diğer bir deyişle frekansların aralığına spektrum deniyor.

Güneş Hangi Renk Sorusunun Yanıtı, Dijital Bir Fotoğrafın Piksellerinden Öğrenilebilir

Güneş Rengi

Güneş ışınlarını prizmaya tuttuğumuzda, diğer uçtan gökkuşağının insan gözüyle görülür tüm renkleri çıkıyor. Baird’e göre bu yüzden Güneş, beyaz renkte. Çünkü beyaz bütün renklerin birleşiminden ortaya çıkıyor.

Bu deneyin biraz daha bilimsel bir yöntemi de kamera yardımıyla yapılıyor. Farklı piksellere vuran ışığın parlaklığını ölçerek, güneşin spektrumunun farklı frekanslarını ortaya çıkartabiliyoruz. Bu yöntemde tek bir frekansın (rengin) diğerlerinden her zaman daha parlak olduğunu gözlemleseydik, güneşin o renkte olduğunu söyleyebilirdik; sonuçlar ise böyle çıkmıyor. Bunu yaptığımızda güneş ışınlarında bütün renklerin neredeyse eşit oranda bulunduğunu görüyoruz.

- Reklam -

Baird sözlerini şöyle noktalıyor:

“Not etmekte fayda var tabii, bu frekanslar tam olarak eşit miktarlarda değil. Yine de, farklılıklar bir anlam ifade edemeyecek kadar küçük. Güneş ışığının renk içerikleri eşit miktarda olmaya o kadar yakın ki, güneşin beyaz olduğunu söylemek sarı veya turuncu veya herhangi bir tek renk olduğunu söylemekten daha doğru.”

Yani, beyaz.

Yorumlarınızı ve paylaşmak istediğiniz yeni bilgileri Kayıp Rıhtım Forum’da bize iletebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Şizofrengi Dergisi Tüm Sayıları

Şizofrengi Dergisi Tüm Sayıları ile Dijital Ortamda

2020 Kayıp Rıhtım Yılın EN'leri: Oylama Süreci Başladı

2020 Kayıp Rıhtım Yılın EN’leri Oylaması Başladı