in

Beklenmedik Bir Güneş Patlaması, Avustralya’da İletişim Sistemlerine Zarar Verdi

Güneş üzerinde yaşanan beklenmedik bir patlama, Dünya’nın çeşitli bölgelerini etkiledi. Avustralya ve Yeni Zelanda’da radyo iletişimi kesintiye uğradı.

güneş patlaması Avustralya radyo iletişim sistemleri
- Reklam -
- Reklam -

Güneş üzerinde yaşanan beklenmedik bir patlama, Dünya’nın çeşitli bölgelerini etkiledi. Avustralya ve Yeni Zelanda’da radyo iletişimi kesintiye uğradı.

Güneş yüzeyinde yaşanan fırtınalar, Dünya’da kimi zaman çeşitli etkilere neden olabiliyor. Geçen günlerde yaşanan beklenmedik bir Güneş patlaması, Avustralya ve Yeni Zelanda’da da gündelik hayata olumsuz etki etti.

Patlamanın ardından uzaya savrulan plazma dalgası, Avustralya’nın kimi bölgelerinde ve Yeni Zelanda’nın tamamında çeşitli iletişim kesintilerine neden oldu.

- Reklam -

Orta şiddette olduğu açıklanan patlama, NASA’nın Solar Dynamics Gözlemevi (Solar Dynamics Observatory) tarafından kaydedildi. Patlama sırasında Dünya’nın atmosferini iyonize eden bir radyasyon dalgası yayıldı.

AR3141 olarak adlandırılan Güneş lekesi üzerinde gerçekleşen patlamanın sınıfı M5 olarak sınıflandırıldı. Bu sınıftaki patlamalar, bazı radyo frekanslarını bozabiliyor ve astronotların normalden daha yüksek seviyede radyasyona maruz kalmasına sebep olabiliyor.

güneş patlaması Avustralya radyo iletişim

Patlamalar, X-ışınlarının yoğunluğuna göre sınıflanıyor. A, B, C, M ve X’ten oluşan sınıflarda her seviye bir öncekinden 10 kat daha fazla yoğunluğa sahip oluyor.

Güneş Patlaması Bilim İnsanları için de Beklenmedik Oldu

Bilim insanları için beklenmedik olan bu patlamanın ardından, solar aktivite izleme sitesi SpaceWeatherLive Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Özür dileriz, bu olay için herhangi bir uyarı yapamadık. Parlama beklenmedikti.”

- Reklam -

güneş patlaması

Gökbilimciler tarafından 1775 yılından beri takip edilen bu aktiviteler, yaklaşık 11 yıllık bir döngüye sahip. Aktiviteler bu döngü içerisinde yükselip alçalıyor.

Güneş’te yaşanan patlamaların 2025 yılında maksimum düzeye ulaşması bekleniyor. Aktivitelerdeki bu artış, bir Güneş fırtınası sırasında Kuzey Işıkları’nın normalden çok daha güneyde görülmesine neden olacak. Bunun nedeni ise Dünya’nın manyetik alanının bu patlamalardan etkilenmesinden kaynaklı. 2025 sonrasında ise aktivitelerin tekrar düşüş eğilimine geçmesi bekleniyor.

Son dönemlerde artan aktiviteler sonucunda yüksek enerjili plazma dalgaları ve X-ışınları Dünya’ya ulaştı. Dünya’nın manyetik alanı etkilendi, Starlink uyduları düştü, radyo kesintileri yaşandı ve Pennsylvania, Iowa ve Oregon gibi güney eyaletlerinde Kuzey Işıkları’nın görülmesine neden oldu.

Siz gelecekte bu fırtına ve patlamaların nasıl sonuçlar doğuracağını düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Live Science, The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

monster 2 sezon onayı netflix

Monster: The Jeffrey Dahmer Story’nin Ardından Netflix 2 Yeni Sezon Siparişi Verdi: “Her Sezon Farklı Seri Katil”

doctor who 14. sezon butce

Disney’in Ortak Olmasıyla “Doctor Who”nun Bütçesi Yeni Sezonla Birlikte 3 Katına Çıkacak