in

Güney Kore 2030 Yılında Ay’a Araç İndirmeye Hazırlanıyor

Güney Kore Başkanı uzay ajanslarının gelecek planlarını açıkladı. Ay için hedef 2030.

Güney Kore Ay'a Araç İndirmeye Hazırlanıyor
- Reklam -
- Reklam -

Güney Kore Başkanı Moon Jae-in ülkesinin uzay ajansının gelecek planlarını açıkladı. Güney Kore ülke içinde imal edilmiş roketle 2030’da aya gitmeyi hedefliyor. Geçen hafta Goheung’taki Naro Uzay Merkezi’nin toplantısında konuşan Başkan Moon, Güney Kore’nin Ay görevini ve 2029’da Dünya’nın yakınından geçmesi beklenen asteroit Apophis’e de bir araç indireceklerini duyurdu.

Başkan Moon’un Ay görevini duyurduğu konuşmasından ana başlıklar şöyle:

“Uzay keşfi projelerini ve Kore’de geliştirilmiş bir araçla Ay’a gitmeyi destekleyeceğiz. 2030’da, kendi taşıtlarımızla iniş yapma hayallerimizi gerçeğe dönüştüreceğiz. Ay’ı keşfederek kazanacağımız teknolojik güç, tecrübe ve özgüven gelecekte Uzay’ı keşfederken kullanacağımız güçlü bir temel olacak.”

- Reklam -

Başkan Moon ayrıca uluslararası uzay ajansları ve özel sektörle işbirliği içinde olacaklarının da altını çizdi. SpaceX’i ismen andığı konuşmada uzay endüstrisini geleceğe taşıyan girişimci sektörlerin Kore’nin uzay görevlerinde partner olacağını belirtti. Başkan Moon, devlet destekli araştırmalarda yaratılan teknolojinin zaman içinde özel sektöre de aktarılacağının altını çizdi.

Güney Kore Ay Görevi Dışında da Farklı Alanlarda Atılımlar Yapmak İçin Uğraşıyor

Güney Kore Ay

Kore Havacılık Araştırma Enstitüsü adıyla 1989’da kurulan Güney Kore Uzay Ajansı, 30 yılı aşkın tarihinde uydu fırlatma ve uluslararası projelerde teknoloji gelişimi gibi küçük görevlerde bulunmuştu. Hükûmetin geçen ay açıklanan 2021 bütçesinde Enstitü’ye 500 milyon dolar bütçe ayrılacağı açıklandığında tepki çekmişti. Enstitü’nün uluslararası projelerde çalıştığı 6G kablosuz ağ teknolojisi, sürücüsüz araçlar ve yeni nesil uydular konularda da daha aktif bir rol oynayacağı duyuruldu.

- Reklam -

Başkan Moon, konuşmasının ardından yerli roketler için geliştirilen motorların ilk testine katıldı. 127 saniye süren test boyunca 75 ton ağırlığındaki yeni nesil motorlar kullanıldı ve hiçbir sorun yaşanmadı. İlerleyen aylarda motorların farklı atmosferik şartlardaki performansı test edilerek Ay görevine hazır hâle getirilecek.

Benzer bir uzay programı geçen ay ülkemizde de duyuruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı projelerde, Türkiye Uzay Ajansı’nın hedefleri belirtilmiş, 2023’te Ay’a ilk insanlı uçuşumuzun yapılacağı duyurulmuştu. TUA’nın gelecek planları arasında 2028’de yerli roketle gerçekleştirilecek ikinci bir Ay görevi de vardı.

Ay’ın uluslararası arenada yeniden hedef olması hakkında düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Space News

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Mazotci Mazotci dedi ki:

    Bu Ay’a yolculukların tek artısı tecrübe başka bir artı yönü yok o yüzden Ay’a yolculuk haberleri sıradan geliyor bana.

  2. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Aya yolculuk haberlerinin sıradan olması bile büyük bir başarıdır. Önemli olan her ülkenin yavaş yavaş bu bilgi ve teknolojilere sahip olabilmesidir. Tamam ilk başta bu tür girişimler kaynak israfı gibi görünse de uzun vadede fayda sağlayacağına inanıyorum. Belki birinin göremediğini bir diğeri fark edebilir.

  3. Avatar for Davram Davram dedi ki:

    Geç kalmışlar. Biz 2023 te gidiyoruz hehe.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Attack on Titan 4. Sezon 2. kısım

Attack on Titan Finalinin 2. Kısım Bölümleri 2022 Yılında Yayınlanacak

Laurence O’Fuarain The Witcher: Blood Origin

The Witcher: Blood Origin Dizisinin Kadrosuna Vikings’in Yıldızı da Katıldı