Güney Kore Başkanı Moon Jae-in ülkesinin uzay ajansının gelecek planlarını açıkladı. Güney Kore ülke içinde imal edilmiş roketle 2030’da aya gitmeyi hedefliyor. Geçen hafta Goheung’taki Naro Uzay Merkezi’nin toplantısında konuşan Başkan Moon, Güney Kore’nin Ay görevini ve 2029’da Dünya’nın yakınından geçmesi beklenen asteroit Apophis’e de bir araç indireceklerini duyurdu.
Başkan Moon’un Ay görevini duyurduğu konuşmasından ana başlıklar şöyle:
“Uzay keşfi projelerini ve Kore’de geliştirilmiş bir araçla Ay’a gitmeyi destekleyeceğiz. 2030’da, kendi taşıtlarımızla iniş yapma hayallerimizi gerçeğe dönüştüreceğiz. Ay’ı keşfederek kazanacağımız teknolojik güç, tecrübe ve özgüven gelecekte Uzay’ı keşfederken kullanacağımız güçlü bir temel olacak.”
Başkan Moon ayrıca uluslararası uzay ajansları ve özel sektörle işbirliği içinde olacaklarının da altını çizdi. SpaceX’i ismen andığı konuşmada uzay endüstrisini geleceğe taşıyan girişimci sektörlerin Kore’nin uzay görevlerinde partner olacağını belirtti. Başkan Moon, devlet destekli araştırmalarda yaratılan teknolojinin zaman içinde özel sektöre de aktarılacağının altını çizdi.
Güney Kore Ay Görevi Dışında da Farklı Alanlarda Atılımlar Yapmak İçin Uğraşıyor
Kore Havacılık Araştırma Enstitüsü adıyla 1989’da kurulan Güney Kore Uzay Ajansı, 30 yılı aşkın tarihinde uydu fırlatma ve uluslararası projelerde teknoloji gelişimi gibi küçük görevlerde bulunmuştu. Hükûmetin geçen ay açıklanan 2021 bütçesinde Enstitü’ye 500 milyon dolar bütçe ayrılacağı açıklandığında tepki çekmişti. Enstitü’nün uluslararası projelerde çalıştığı 6G kablosuz ağ teknolojisi, sürücüsüz araçlar ve yeni nesil uydular konularda da daha aktif bir rol oynayacağı duyuruldu.
Başkan Moon, konuşmasının ardından yerli roketler için geliştirilen motorların ilk testine katıldı. 127 saniye süren test boyunca 75 ton ağırlığındaki yeni nesil motorlar kullanıldı ve hiçbir sorun yaşanmadı. İlerleyen aylarda motorların farklı atmosferik şartlardaki performansı test edilerek Ay görevine hazır hâle getirilecek.
Benzer bir uzay programı geçen ay ülkemizde de duyuruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı projelerde, Türkiye Uzay Ajansı’nın hedefleri belirtilmiş, 2023’te Ay’a ilk insanlı uçuşumuzun yapılacağı duyurulmuştu. TUA’nın gelecek planları arasında 2028’de yerli roketle gerçekleştirilecek ikinci bir Ay görevi de vardı.
Ay’ın uluslararası arenada yeniden hedef olması hakkında düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı unutmayın.
Kaynak: Space News
Bu Ay’a yolculukların tek artısı tecrübe başka bir artı yönü yok o yüzden Ay’a yolculuk haberleri sıradan geliyor bana.
Aya yolculuk haberlerinin sıradan olması bile büyük bir başarıdır. Önemli olan her ülkenin yavaş yavaş bu bilgi ve teknolojilere sahip olabilmesidir. Tamam ilk başta bu tür girişimler kaynak israfı gibi görünse de uzun vadede fayda sağlayacağına inanıyorum. Belki birinin göremediğini bir diğeri fark edebilir.
Geç kalmışlar. Biz 2023 te gidiyoruz hehe.