in

Hubble, Einstein’ı Yanlışlayabilecek Bir Keşif Yaptı

Hubble Teleskobu, Albert Einstein’ın uzayla ilgili teorilerini yanlışlayabilir. Teleskobun yaptığı kayıt, ışık hızının 5 kat üstünde hareket eden cisimlere ait.

Hubble
- Reklam -
- Reklam -

NASA’da çalışan bir bilim insanı, Albert Einstein’ın uzay ile ilgili teorilerinin doğru olup olmadığı ile ilgili şüpheye düştü. Bunun sebebi ise, arşiv görüntülerine göre Hubble Teleskobu’nun ışık hızının beş katı bir hızda hareket eden bir objeyi kayıt altına almış olması.

Modern fiziğin temellerinden biri olan Görelilik Teorisi’ni oluşturan Einstein, ışık hızının saniyede yaklaşık 300 bin kilometre olduğunu ve hiçbir şeyin bu hızı geçemeyeceğini söylemişti. Ancak şimdi, bazı bilim insanları Hubble Teleskobu başka bir galakside bu hızın beş katında bir hıza ulaşan binlerce nesneyi kaydettikten sonra, konuyu yeniden ele aldılar.

Bu durum ilk olarak 1995 yılında Robert Williams tarafından Messier 87 adıyla bilinen galakside görüldü. Uzay Teleskop Bilim Enstitüsü’nde (Space Telescope Science Institute) yöneticilik yapmış olan Williams, bunun NASA Açıklanamayan Dosyalar’ın içerisinde yer aldığını belirtmişti. 2014 yılında ise konu ile ilgili açıklama yaparak aslında sadece bilmedikleri bir bölgeyi tesadüfen incelemiş olduğunu, yaklaşık 2.500 kadar galaksiyi bir araya getirene dek her şeyin belirsiz olduğunu söyledi.

- Reklam -

Dr. David Brin galaksilerin ışık hızından daha hızlı bir şekilde bizden uzaklaşıyor gibi gözüktüğünü belirtirken, SETI Enstitüsü’nde gökbilimci olan Dr. Seth Shostak ise konu ile ilgili, bunun fizik kurallarını yıkan bir durum olduğunu, bir nesnenin veya bilginin ışık hızından daha hızlı bir şekilde gönderilemeyeceğini ifade etti.

Nesnelerin Işık Hızından Hızlı Hareket Etmesi Yanılsama Olabilir

- Reklam -

Bunun da mantıklı bir açıklaması olabilir tabii. Birçok galaksinin merkezinde bulunan kara delikler, yıldızları ve gaz bulutlarını periyodik bir şekilde içine çeker. Gazlar dönerek içine çekilir ve ısınır, manyetik alanlar da bu gazların bir kısmını sıcak plazma olarak aktarır.

Bu plazmalar da ışık hızına yakın bir hıza ulaşırlar ancak ışık hızını geçmezler. Yani M87’ye teleskopla baktığınızda, bu plazmalar bizim görüş hizamızda düz değil çarpık gözükür ve biraz sağa doğru bir eğimi vardır. Bu da ışık hızını geçiyor görüntüsü verebilir.


* Su Ayılarının Radyasyona Nasıl Dayandığı Keşfedildi

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for kaanaskin93 kaanaskin93 dedi ki:

    Bildiğimiz David Brin mi o? :thinking:

  2. Avatar for alper alper dedi ki:

    Galiba, wikipedia’dan baktığımda bilim insanı ünvanı var ve NASA’da danışmanlık yapıyormuş.

  3. Avatar for bail bail dedi ki:

    Vovv eğer gerçekse müthiş bişey

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Edgar Allan Poe

Polisiye Türünün Öncü Kitabı Yeniden Raflarda

Star Wars

Yeni Star Wars Filminin Gezegeni Açıklandı