in

Hubble’ın Yanlışlıkla Fotoğrafladığı Asteroit Gündem Oldu

Hubble Uzay Teleskobu’nun yakaladığı eski bir fotoğrafta fark edilen asteroit, yeni bir kozmik hazineyi ortaya çıkarmış olabilir.

Asteroit
- Reklam -
- Reklam -

Uzayda bulunan ve kullanım ömrünü tamamlamak üzere olan Hubble Uzay Teleskobu, uzaklara daldığında sadece odaklandığı kısımdaki nesneleri görmez. Aynı zamanda çeşitli asteroit ve kendi görüş alanına giren başka nesneleri de yakalar.

Teleskobun 2005 yılında kabuklu şeklindeki Yengeç Bulutsusu’nu görüntülerken çektiği bir fotoğraf, bir asteroidin bıraktığı izleri de ortaya çıkardı.

Photobombing olarak adlandırılan bu kazalara insanlar oldukça alışık. Fotoğraflara zaman zaman giren alakasız cisimler/canlılar nedeniyle çekilmek istenen kare zaman zaman bozulabilir. Yengeç Bulutsusu’nu görüntülemek isteyen Hubble da işte böyle bir photobombinge maruz kalıyor.

- Reklam -

Hubble’ın Yanlışlıkla Fotoğrafladığı Asteroit

Yıllar sonra yeniden ve daha detaylı şekilde incelenen fotoğraf, Avrupa Uzay Ajansı aracılığıyla vatandaş-bilim insanı projesiyle ortaya çıktı. Projedeki gönüllüler asteroit izine rastlama umuduyla Hubble fotoğraf arşivini taradılar.

ESA, geçtiğimiz günlerde Hubble görüntülerinin çekildiği tarih ve saati bilmek, resimlerde işaretlenmiş izleri asteroidlerin konumlarını ve hızlarını belirlemek için kullanabileceğine dair açıklama yapmıştı. Açıklamada bunun, bilinen ve daha önce bilinmeyen asteroidlerin yörüngelerini ve gelecekteki yörüngelerini öncekinden daha fazla hassasiyetle belirleyebilecekleri anlamına geldiğini söylemişti.

Durumu Fark Eden Kişi Bir Asteroit Avcısı Oldu

Gönüllü asteroit avcısı Melina Thévenot, fotoğraftaki bir detayı fark etti. Thévenot, Yengeç Bulutsusu görüntüsündeki uzay taşını gördü ve ardından asteroidin izlediği yolu tanımlamak için görüntüyü işledi.

- Reklam -

Yengeç Bulutsusu NASA ve ESA ortak projesi olan Hubble Uzay Teleskobu’nun düzenli bir ziyaretçisi. Kendisi teleskobun 2019 yılındaki yıldönümü fotoğrafının da odak noktasıydı.

ESA yakında Hubble arşivine yeni fotoğraflar göndermeyi planlıyor. Böylece bin 900 gönüllünün yer aldığı ekip, şimdiye dek yaptıkları gibi görüntüleri incelemeye ve yardım etmeye devam edecekler.


Yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Mazotci Mazotci dedi ki:

    Hubble bari sen yapma ya kime inanacağız şaşırdık valla.

  2. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Kim bilir ne kadar önemli bir şey; ama, bizim bilgi ve kültür seviyemiz yetmediği için “vay be” demek zorunda kalıyoruz. Ayrıca, o astreoit izi tebeşirle yapılmış gibi duruyor :smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Jared Diamond

Jared Diamond’ın Yeni Kitabı Geliyor

İstanbul Kitap Fuarı

38. İstanbul Kitap Fuarı Yaklaşıyor