in

Hubble Teleskobu’ndan Nefes Kesen Görüntü: 671 Milyon Işık Yılı Uzaklıktaki ‘Galaksi Birleşmesi’ Gözlemlendi

Hubble Uzay Teleskobu, 671 milyon ışık yılı uzaklıkta yaşanan bir ‘galaksi birleşmesi’ anına şahitlik etti. Nefes kesen görüntüyü uzay ajansı paylaştı.

Hubble Teleskobu, Galaksi Birleşmesi Gözlemledi
- Reklam -
- Reklam -

Hubble Uzay Teleskobu’ndan galaksi birleşimini gösteren yeni bir büyüleyici görsel geldi. James Webb Teleskobu’nun hizmete başlamasıyla emekliye ayrılan uzay teleskobu, nefes kesici yeni görüntüler sunarak dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

İsmini Amerikalı astronom Edwin Hubble’dan alan teleskop, uzaya fırlatıldığı Nisan 1990’dan bu yana Dünya etrafındaki yörüngesinde çalışmaya devam ediyor. Şimdiye kadar binlerce görüntü sunan teleskop, son olarak gezegenimizden 671 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir galaktik birleşme olan Arp-Madore 417-391’den büyüleyici bir görsel sunmayı başardı. Göksel manzara, Eridanus takımyıldızında ve güney yarımküresinde yer alıyor.

İki galaksiden meydana gelen Arp-Madore 417-391, gökadaların kütleçekim etkisiyle bir halka gibi bükülmelerinden oluşuyor. Çekirdekleri de yan yana duran bu modele, galaksi birleşmesi deniyor.

- Reklam -

İşte Hubble Uzay Teleskobu Tarafından Çekilen Galaksi Birleşmesi Görüntüsü

Hubble Teleskobu, Galaksi Birleşmesi Gözlemledi

Söz konusu görüntü, Hubble’ın tam olarak bu tür şeyler için, yani uzak ve eski galaksileri tespit etmek için tasarlanmış yerleşik Gelişmiş Anketler Kamerası (ACS) sayesinde mümkün oldu. Hubble’ın resmi Twitter sayfasında paylaşılan görüntünün açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bu HubbleCuma görüntüsü, Arp-Madore 417-391 olarak bilinen tuhaf galaksi birleşmesini göstermektedir.

“671 milyon ışık yılı uzaklıktaki bu birleşme, yerçekimi tarafından çarpıtılan ve birlikte bir halka şeklinde bükülen iki galaksi sonucunda meydana geldi.”

- Reklam -

Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agenc-ESA) ve NASA’nın yönetimindeki Hubble Uzay Teleskobu yaklaşık on yıl sonrasında emekli olmaya hazırlanıyor. Ancak NASA ve SpaceX şu anda yaşlanan teleskopun ömrünü uzatmak için yeni planlar yapıyorlar. Gökbilimciler şu anda teleskobu şimdiye kadar gördüğümüz en çarpıcı astronomik görüntülerden bazılarını üretmiş olan ve yakın zamanda fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu için bir keşif aracı olarak kullanıyorlar. Teleskop önceden planlanmış gözlemler yapmadığı zamanlarda, daha az bilinen bazı galaksileri inceliyor ve gökbilimcilerin Webb’in takip gözlemleri yapması için ilginç galaksilerin bir listesini derlemesine izin veriyor.

NASA Hubble Uzay Teleskobu Doğum Günü

Uzay Teleskobu tarafından çekilen son görseller hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Gizmodo

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kalmar Savaşı'ndan Kalma 400 Yıllık Nadir Bir Kılıç Keşfedildi

Kalmar Savaşı’ndan Kalma 400 Yıllık Nadide Bir Kılıç Bulundu

Margot Robbie, Oyunculuk Kariyeri Hakkında Konuştu

Margot Robbie, ‘Gerçekten İyi Bir Oyuncu’ Olduğunu Anlamasını Sağlayan Filmi Açıkladı