in

İnsanlar, Elfler Kadar Uzun Yaşayabilir mi? Harvard Profesörü Açıkladı

İnsanlar, elfler kadar uzun yıllar yaşayabilir mi? Harvard Tıp Okulu’ndan bir genetik profesörüne göre 250 yaşına kadar yaşamak mümkün.

elf ölümsüzlük uzun yaşam
- Reklam -
- Reklam -

Ölümsüzlük arayışı, insanlık için milattan öncesine kadar dayanıyor. Firavunlardan bugüne birçok insan ölmeden uzun yıllar yaşanabilir mi, bedenlerimiz işlevini kaybetmeden ve aklımızı yitirmeden yüzyıllarca hayatta kalınabilir mi sorusunun cevabını arıyor. Fakat Harvard Tıp Okulu genetik profesörü David Sinclair’e göre ölümsüzlük olmasa da elfler gibi uzun yıllar yaşayabilmemiz mümkün. Ve bu yaşamın formülü de oldukça basit.

Profesör David Sinclair, Paul Glenn Yaşlanmanın Biyolojik Mekanizmaları Merkezi’nin yardımcı direktörü olarak da görev yapıyor. Kendisi genetik ve yaşlanma üzerine çok sayıda kitap bir isim. Profesörün dediğine göre yaşlanmak aslında bir “hastalık”. Ve her hastalıkta olduğu gibi insanların bunun da tedavisini bulması gerekiyor.

Peki bu hastalığın tedavisi ne? Bilim insanları tarafından şu an henüz bulunmamış olan ilaçlar mı? Ya da özel ameliyatlar mı? Sinclair’e göre bunların hiçbiri değil. Yapmamız gereken tek şey “rahatımızı bozmak”.

- Reklam -
David Sinclair
David Sinclair

Vücudunuzu Konfor Alanından Çıkarın

Independent gazetesinin yaptığı habere göre Sinclair yaptığı açıklamada şunları belirtiyor.
Sözün özü, vücudunuzu konfor alanından (biz buna hormesis diyoruz) çıkarmanız gerekiyor. Bugünün dünyasının sorunu, sadece rahatlamak ve beslenmek istememiz. Rahatsız hissetmek istemiyoruz ve bu da bir sürü soruna yol açıyor. Eğer vücudumuza bir şeylerin problem haline gelebileceğini sürekli söylemezsek, bedenimiz umursamıyor. Hastalığa karşı ya da yaşlanmaya karşı savaşmıyor.
Profesör Sinclair’in bahsettiği vücut yaşlanmasıyla mücadele etme yöntemi aslında pek yeni bir söylem değil. Kendisi daha önce de benzeri tezleri savunan birçok yöntem olduğunu vurguluyor. Ancak tüm bu yöntemlerin hepsi insanların rahatlarından ödün vermesiyle ilgili oluyor.

Yaşlılık uzun yaşam ölümsüzlük

Profesör Sinclair: “Uzun yaşamak istiyorsanız, günde 3 öğün yemeyin”

Sinclair’e göre uzun yaşam için yapılacak ilk şey beslenme sıklığını azaltmak.
“Eğer tek bir şey söyleyecek olursam, sanırım sağlıklı yaşam süresini artırmak için yapılacak en önemli şey daha az yemek yemek olur. Bunun yapabilmek için günde üç öğün yemek yemeyin.”
Yeme sıklığınızı azalttınız. Peki sonra? İkinci yöntem de aslında sadece uzun yaşam için değil, sağlıklı bir hayat için de bolca önerilen bir yöntem: Sık sık egzersiz yapmak. Sinclair ayrıca oruç tutarak da beden ömrünüzün uzamasına yardımcı olabileceğinizi öneriyor. Kendisi günde bir veya iki öğün atladığını ve bunun da hayatını değiştirdiğini ifade ediyor.

elfler

Bu tip oruçlar yaşlanmayla mücadelede oldukça yararlı. Enerji ihtiyacını dışarıdan karşılayamayan vücut böylece Nikotinamid Adenin Dinükleotid (NAD+) salınımını artırıyor ve bu da vücudun onarım genlerini daha aktif hale getiriyor.

- Reklam -

Harvard profesörü, yeterli uykuya ek olarak et tüketimini sınırlamayı da öneriyor. Ette bulunan amino asitler, vücudumuzun savunma mekanizmalarını kapatan ve büyüme zamanının geldiğini söyleyen mTor adı verilen metabolik yolağı aktive ediyor.

Başlıkta sorduğumuz sorunun cevabına gelirsek… İnsanlar için elfler kadar uzun yaşamak henüz mümkün değil ancak ileride, gelişen teknolojiyle birlikte 150-200 gibi yaş ortalamaları hiç de garip kaçmayacak.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? İnsanların yaşam yılının uzaması doğru mu? Yoksa bu dünyaya yapılacak daha büyük bir kötülük mü? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Koreli Anne, Hayatını Kaybeden Kızı ile Sanal Gerçeklikte Buluştu

Kaynak: Independent Turkish

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Elfler gerçekten var mı ?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Westworld 3. Sezon fragman

Westworld 3. Sezon İçin Yeni Bir Fragman Yayınlandı

Ben Affleck - The Batman

Ben Affleck, The Batman Filmini Neden Bıraktığını Açıkladı