in ,

Nadir Rastlanan “İnsan Yüzlü Örümcek” Denizli’de Görüldü

İnsan yüzlü örümcek Denizli’de! Görünüşü nedeniyle bu şekilde anılan nadir bir örümcek türü yedinci defa Türkiye’de görüntülendi.

insan yüzlü örümcek denizli
- Reklam -
- Reklam -

Denizli, az rastlanan bir canlıya ev sahipliği yapıyor. İnsan yüzlü örümcek olarak da anılan “köşeli yengeç örümcekleri”nden birisi Türkiye’de ortaya çıktı. Tesadüf eseri görüntülenen canlı, bir arıyı yemek üzereyken fotoğraflandı.

Bilimsel adı Thomisus onustus olan köşeli yengeç örümceği, tarihte ilk defa 1805 yılında Fransız bilim insanı Charles Walckenaer tarafından kaydedilmişti. Bu türe çoğunlukla Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da yaşayan bu türe en çok İngiltere’nin güneydoğusunda rastlanılıyor. Türkiye de zaman zaman insan yüzlü örümcek olarak andığı bu canlıyla karşılaşan bölgeler arasında bulunuyor.

Burak Deniz Tutkun adlı Denizlili bir vatandaş tesadüfen son derece nadir bir örümcek türü olan Thomisus onustus ile karşılaştı. Fiziken tuhaf şekilde insan suratını andıran yapısı nedeniyle “insan yüzlü örümcek” olarak anılan köşeli yengeç örümceği, Tutkun’un karşısına şans eseri çıktı. Tutkun, o sırada hayvan beslemek üzere dışarıda olduğunu ifade etti.

- Reklam -

insan yüzlü örümcek denizli

Bir dalın üzerinde can çekişen bir arıyı fark eden Tutkun, arının üzerinde bulunan örümceği gördü. Yakından baktığında ise örümceğin görünüşünün insan suratını andırdığını fark etti.

İnsan Yüzlü Örümcek Türkiye’de Daha Önce 6 Defa Görülmüştü

Burak Deniz Tutkun, örümceği ilgi çekici bulunca bir kavanoza koyarak hayvanı arkadaşlarına gösterdi. Tutkun ve arkadaşlarının yaptığı araştırma sonrası örümceğin köşeli yengeç örümceği olduğu ortaya çıktı. Daha önce bu türün Türkiye’de sadece 6 defa görüntülendiğini öğrenen Tutkun, kendi keşfinin 7. olduğunu fark etti. Ardından örümceği arı ve sineklerle besleyen Tutkun, nihayetinde hayvanı doğal yaşam alanına serbest bıraktı.

köşeli yengeç örümcekleri

Keşfi karşısında Tutkun şu ifadeleri kullandı:

- Reklam -

“İşyerimde dolaşırken hayvanlara yem veriyordum. Dalın üzerinde arının can çekiştiğini gördüm ve baktım üzerinde insan yüzlü örümcek vardı. Tuttum ve ofise arkadaşların yanına götürdüm. Arkadaşlara gösterdim ve insan yüzlü olduğunu iyice fark ettik. Kaçmasın diye kavanoza koyarak araştırmalar yaptık. Türkiye’de 6 tane olduğu ortaya çıktı ve et, maydanoz, arı ile besleniyormuş. Endemik bir tür sanırım.

“Herkes şaşırıyor, arayıp soruyorlar ve kimisi sahte olduğunu söylüyor. Örümceği sonrasında doğal ortamına salacağım. Çünkü biz ne kadar besleyebiliriz? Besleyemeyiz. Doğasında üreyerek çoğalsın, bunun tabii ki de çifti vardır.”

Köşeli yengeç örümceklerine genellikle mayıs ve haziran aylarında rastlanıyor. Bal arıları ve büyük sineklerle beslenmeyi seven bu örümcek türü, avlarını çiçekler üstünde pusuya yatarak yakalıyor. Thomisus onustus türü sarıdan pembeye çeşitli renklerde olabiliyor.

Konu hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: İHA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Böyle başlıkları, cümleleri her gördüğümde zihnim sonunu ‘’… ve öldürüldü!’’ şeklinde tamamlıyor. Neyse ki bu canlı kalmış.

  2. Avatar for Lewisruhu Lewisruhu dedi ki:

    Arakne’nin devam eden soyu aramızda! Yunan mitolojisindeki Arakne’nin Lidyalı yani Anadolulu olduğunu düşününce bu canlının tam da Lidya’nın sınırları içinde bulunması çok keyif verici :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2021 Eisner Ödülleri Adayları

2021 Eisner Ödülleri’nde Adaylar Belli Oldu

Füruzan "Sevda Dolu Bir Yaz" Yunanca

Füruzan, “Sevda Dolu Bir Yaz” Kitabı ile Yunancada