in

NASA’nın Mars’taki Aracı InSight’tan Hüzünlü Mesaj: “Enerjim Çok Düşük, Bu Gönderebileceğim Son Fotoğraf Olabilir”

InSight, Mars gezegenindeki macerasının sonuna gelmiş olabilir. NASA’nın uzay aracı emekliye ayrılmadan önce son bir fotoğraf paylaştı.

InSight Mars Nasa
- Reklam -
- Reklam -

InSight aracı emekliye ayrılmaya hazırlanıyor. NASA’nın Mars’ı keşifte kullandığı en önemli araçlardan birisi, son günlerini yaşıyor.

Devletlerin, uzay ajanslarının ve şirketlerin yakından takip ettiği Mars gezegeni; yakın gelecekte adından sıkça söz ettirecek. Kızıl Gezegen’i keşfetmek üzere Mars’ta görev yapan InSight aracı da bu süreçte önemli bir role imza attı.

Enerjisi giderek azalan uzay aracı; Mars’tan gönderdiği fotoğrafın “son olabileceğini” hatırlatırken görüntüde bolca toz, kaya ve puslu bir ufuk yer aldı.

- Reklam -

Güneş enerjisiyle çalışan uzay aracı, ağırlıklı olarak gezegenin iç yapısını ve depremlerini araştırdı. Ancak Kızıl Gezegen’in tozlu coğrafyası, onun gücünün neredeyse tükenmesine yol açtı.

InSight Aracı, Mars’tan Son Kareyi Paylaştı: “Benim için Üzülmeyin”

InSight ekibi, uzay aracının bakış açısıyla yazılmış dokunaklı bir Tweet eşliğinde son fotoğrafı kamuya sundu:

“Enerjim gerçekten düşük. Bu sebeple gönderebileceğim son görüntü bu olabilir. Yine de benim için üzülmeyin. Buradaki zamanım hem verimli hem de huzurlu geçti. Görev ekibimle konuşmaya devam edebilirsem bunu sürdüreceğim. Ama yakında aranızdan ayrılacağım. Benimle olduğunuz için teşekkür ederim.”

InSight Mars Nasa Görüntü

InSight’ın gönderdiği son fotoğraf olarak tanımlanan görüntünün 11 Aralık 2022 tarihinde çekildiği kaydediliyor.

NASA, aracı Mars depremlerini takip etmeyi sürdürmesi için sismometresine güç vermeyi öncelikli buluyor. Bu sebeple araçtaki birçok enstrüman kapatılmış durumda.

- Reklam -

Fotoğraf, Mars’ta öğleden sonra geç saatlerde kaydedilmiş. Görselde yer alan kubbe kaplı yapı, sismometre olarak biliniyor. NASA, geniş açılı mercek nedeniyle görüntüde bozulmalar yaşandığını ve uzak ufkun kavisli bir görünüm aldığını belirtiyor.

2018 yılında Mars gezegenine inen InSight, orijinal görev süresinden daha uzun süre çalıştı. NASA, aracın Dünya ile iletişim kuramadığı gün InSight’ın görevinin resmi olarak sonlandığını ilan edecek.

InSight Mars Nasa Uzay

Bugüne dek uzay aracının keşifleri sayesinde, Mars’taki sismik hareketliliğe dair önemli veriler elde edildi.

Son olarak NASA’nın Mars’taki bir diğer uzay aracı Perseverance, gezegende “toz şeytanı” olarak adlandırılan fırtınanın sesini kaydetmeye başarmıştı.

Siz bu görüntü ve Kızıl Gezegen’e dair yeni planlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir ve bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: CNet

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for magicalbronze magicalbronze dedi ki:

    “Enerjim gerçekten düşük. Bu sebeple gönderebileceğim son görüntü bu olabilir. Yine de benim için üzülmeyin. … Ama yakında aranızdan ayrılacağım. Benimle olduğunuz için teşekkür ederim.”

    Bugün de bir robot için üzülmedik demeyiz…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Warrior Nun 3 Sezon iptal Netflix

Netflix’in Çizgi Roman Uyarlaması Fantazi Dizisi “Warrior Nun” İptal Edildi

Guillermo Del Toro Yapay Zeka Sanat

Guillermo del Toro, Yapay Zekâ Sanatı Hakkında Konuştu: “Hayatın Kendisine Hakaret”