in

InSight, Mars’ta Yeni Bir Sorunla Karşılaştı

Mars’ta çalışmalarına devam eden InSight aracı yeni bir sorunla karşılaştı. Mars yüzeyi, araca direnmeye devam ediyor.

InSight
- Reklam -
- Reklam -

Mars’taki metal köstebek olarak anılan InSight aracından haberler gelmeye devam ediyor. Mars yüzeyinde araştırmalar yapan ve gezegenin jeolojisini keşfetmekle görevli olan InSight; yeni bir problemle karşılaştı.

İlk başta belirlenen planlara göre aygıtın sondaj çalışması esnasında toprağın 3-5 metre altına kadar ulaşması bekleniyordu. Ancak InSight, geçen şubat ayında 30 santimlik bir kazıdan sonra sıkışıp kalmıştı.

Bu ayın başlarında InSight ekibi üyeleri, köstebeği arazi robotunu kollarıyla sabitleyerek tekrar hareket ettirmeyi başardılar.

- Reklam -

Daha önceki sıkışmanın, büyük bir kaya yüzünden değil de Mars toprağının tuhaf özellikleri nedeniyle meydana geldiği öne sürülmüştü.

Ancak bu kötü süreç kısa sürdü. Insight ekibi üyeleri 27 Ekim’de yaptıkları açıklamada, sondajı sıkıştığı noktanın yarısı kadar çıkarabildiklerini açıkladı.

Mars Toprağı, InSight Robotunu Dışarı Doğru İtiyor

NASA yetkilileri, ilk değerlendirmelerin Kızıl Gezegen’deki olağan dışı toprak koşullarını gösterdiğini, ekibin yeniden kazıya devam etmeye çalıştıklarını söyledi. Bir sonraki adımın durumu daha iyi değerlendirmek için InSight’ın robotik kolunun, köstebekten uzaklaştırılmasının ne kadar güvenli olduğunu belirlemek olduğu, ekibin verileri incelemeye devam ettiği ve birkaç gün içinde bir plan hazırlayacakları da belirtildi.

Mars toprağının, araca bu şekilde direnmesi; şu ana kadar bilinen birçok bilginin revize edilmesi gerektiği anlamını taşıyor.

- Reklam -

Resmi ismi HP3 olan sondaj Alman Havacılık ve Uzay Merkezi tarafından sağlandı. HP3, InSight uzay aracının iki ana aygıtından biri. Diğeri, Fransız uzay ajansı CNES ve ortakları tarafından sağlanan Mars depremlerini ölçen ve nitelendiren eden süper duyarlı deprem ölçer aygıtı.

Kasım 2018’den beri araç tarafından toplanan veriler, bilim insanlarına Kızıl Gezegen’in iç katmanlarına dair ayrıntılı bir 3 boyutlu harita oluşturmalarına yardımcı oluyor. NASA yetkilileri, bu bilgilerin genel olarak kayalık gezegenlerin oluşumu ve evrimi ile ilgili önemli bilgiler sağlayacağını belirtti.

NASA’nın California Pasadena’daki Jet İtme Laboratuvarı’ndan InSight proje yöneticisi Tom Hoffman, California’daki toplantıda deprem ölçerlerin bugüne kadar 23’ü deprem olarak teyit edilmiş 150 olay tespit ettiğini söyledi.

NASA’nın Bilim Misyonu Müdür Yardımcısı Thomas Zurbuchen köstebeğin yaşadığı sorunlara rağmen InSight’ın görevine devam edeceğini söyledi.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Ya insanı heyecanlandırmayın. Uzaylı sandım geldim. Basit bi tümsek :smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Targaryen

Diziye Uyarlanan Targaryen Ailesi’nin Kitabı Türkçede

Spider-Man

Spider-Man Filminden Kesilen Sahne Yayında