in ,

Isaac Newton El Yazmalarından Biri Kütüphanede Bulundu

Klasik matematiğin temellerini atan Isaac Newton’ın el yazmalarından biri, bir kütüphanede keşfedildi. Bulunan el yazması oldukça iyi durumda.

Isaac Newton
- Reklam -
- Reklam -

Isaac Newton tarafından bilim dünyasına büyük bir yenilik getirerek fiziğin temellerini atmasını sağlayan ve hareketin üç kanununun anlatıldığı el yazmasının ilk baskılarından biri Fransa’nın Korsika adasındaki bir kütüphanede keşfedildi.

Ajaccio’daki halka açık Fesch Kütüphanesi’nin müdürü olan Vannina Schirinsky-Schikhmatoff, Napoleon’un kardeşlerinden biri olan Lucien Bonaparte’nin yazılarından birini incelerken Isaac Newton’ın yazılarının bu nadir baskısını keşfettiğini belirtti. Anlattığına göre kitap, ana odadaki raflardan birinin üst bölmelerinde öylece duruyormuş.

“Kapak biraz hasarlı fakat yazılar mükemmel durumda. Bu, modern matematiğin kilometre taşlarından biri.”

- Reklam -

Grantham, İngiltere’de bir ağacın altında dinlenirken kafasına elma düşmesi ve bu olaydan aldığı ilhamla yer çekimi ve hareketin doğası hakkında teoriler geliştirmesiyle tanıdığımız Isaac Newton el yazmalarının asıl halleri genelde koleksiyoncularda bulunuyordu. Nadir olan Latince baskıların, yazıların Avrupa’da da tanınıp yayılması amacıyla yaklaşık dört yüz adet basıldığı biliniyor. Ancak bunların neredeyse yarısı günümüze kadar ulaşabilmiş durumda. Vannina Schirinsky-Schikhmatoff, 2016’da New York’ta düzenlenen müzayedeyi kastederek el yazmalarının Latince kopyalarından birinin 3.7 milyon dolara satıldığından da bahsetti. Söz konusu Latince baskı, kimliği açıklanmayan biri tarafından satın alınmıştı.

Isaac Newton el yazması

Klasik matematiğin temellerini atan ve bilim insanları tarafından tarihin en etkili isimlerinden biri olarak kabul edilen Newton, tüm zamanların en iyi fizikçileri arasında Albert Einstein’dan sonra ikinci sırada gösterilmiştir.

- Reklam -

Isaac Newton El Yazmasının Bulunduğu Kütüphanede Daha Önce de Nadir Eserler Keşfedilmişti

Fesch Kütüphanesi’nde daha önce de nadir eserlerin bulunduğu olmuştu. 2018’de Schirinsky-Schikhmatoff tarafından Mısır hiyeroglifleri üzerine çalışmalar içeren bir Thesaurum Hyeroglyphicorum keşfetmişti. 1610 yılından kalma eser, Jean-Francois Champollion’ın Rosetta Taşı’nı çözümlemesinden iki yüz yıl öncesine denk geliyor.

İngiliz gök bilimci Edmond Halley olmasaydı, belki de Isaac Newton’ın yazılarının günümüze ulaşması mümkün olmayacaktı. Halley’in, yazılarını bastırması için Newton’ı cesaretlendirdiği ve ona bu konuda destek olduğu biliniyor. Hatta Edmond Halley, dünyanın en eski bağımsız bilim akademisi olan Royal Society’nin o dönemde büyük finansal sıkıntılar yaşadığı için Newton’ın yazılarının basım masraflarını üstlenmişti.

Vannina Schirinsky-Schikhmatoff
Vannina Schirinsky-Schikhmatoff

Nadir eserlerin keşfedildiği bu kütüphane hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’ üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.


* Maddenin Yeni Bir Hali Tesadüfen Keşfedilmiş Olabilir

Kaynak: phys.org

Peren Ercan

1995 Çanakkale doğumlu, hayali olan yazarlığın peşinden koşan bir üniversite mezunuyum. Üniversitede beş yılımı geçirdiğim Japonca Öğretmenliği bölümünün bana kattığı kültürel farkındalıkla beraber yeni diller öğrenmeye olan açlığım devam ediyor. Bazıları ödüllü olmak üzere kısa öykü ve roman çalışmalarım var. Büyülü gerçekçiliğin cazibesine yazdıkça kapıldım. O kadar kapıldım ki gerçek hayatta da büyüyü aramaya başladım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bitmemiş Öyküler - J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien’in Bitmemiş Öyküler Kitabı Özel Çizimlerle Genişliyor

Bozkır Hikâyeleri - Emrah Ece

Bozkır Hikâyeleri: Tılsımlı Anlatıların Koleksiyonu