in ,

Lazer Teknolojisiyle İskoçya’da Antik Bölgeler Bulundu

Yeni bir lazer tarama yöntemi teknolojisiyle İskoçya’nın Arran Adası’nda binden fazla antik yapı keşfedildi.

Antik
- Reklam -
- Reklam -

LIDAR olarak bilinen havadan lazer ile tarama yöntemini içeren yeni bir proje; Historic Environment Scotland (HES) arkeologlarının İskoçya’nın Batı’sında yer alan Arran Adası’nda daha önce bilinmeyen Antik bölgelerin keşfetmesini sağladı.

The Scotsman isimli bölgedeki en büyük araştırmaya göre tarih öncesi yerleşimler ve Orta Çağ’dan çiftlikler gibi antik kent niteliğinde nadir yapılar ortaya çıktı.

Historic Environment Scotland’daki Arkeolojik Haritalama Müdürü konu hakkında açıklamalarda bulundu. Arran Adası’nın araştırılmasının sadece bir başlangıç olduğunu, İskoçya’nın geri kalanında daha on binlerce antik yapının keşfedilmeyi beklediğini söyledi.

- Reklam -

HES’teki Arkeolojik Haritalama Müdürü Dave Cowley; bu çalışmanın Arran’da daha önce bildiklerinden çok daha fazla sayıda antik anıt olduğunu gösterdiğini belirtti. Kullandıkları yeni lazerli tarama teknolojisi, normal koşullarda aylar veya yıllar boyunca sürecek taramayı haftalara indirgiyor. Cowley, başka şekilde belki hiç bulamayacakları anıtları bu yöntemle ortaya çıkardıklarını söyledi.

Yeni Teknolojiyle Birlikte On Binlerce Antik Yapı Ortaya Çıkarılacak

Çalışmanın Arran’ın ne kadar yoğun bir şekilde yerleşim yeri olarak kullanıldığını keşfetmelerine olanak sağlamasını, uzaktan algılama ve arkeolojik haritalamanın geliştirilmesinde yer almak için heyecan verici olduğunu belirtti.

- Reklam -

Cowley ayrıca İskoçya’nın tarihini kaydetmek ve geçmişle ilgili bilgileri bildirmek için, yeni teknolojilerle yeni veri setlerinin faydalarını araştırdıklarını belirten Arran projesinin sadece bir adım olduğunu vurguladı.

Söz konusu teknoloji yaygınlaştıkça, birkaç yıl öncesine kadar tahmin edemeyecekleri bir hıza ulaşacaklarını belirten Cowley; İskoçya’nın geri kalanında da on binlerce antik yapı bulmayı hedeflediklerini ifade etti.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tom Ellis

Tom Ellis, Lucifer’ı Arrow Evrenine Götürüyor

The Expanse

The Expanse Serisinin Yeni Kitabı Duyuruldu