in

James Webb Uzay Teleskobu İlk Gezegenini 41 Işık Yılı Uzakta Buldu: Neredeyse Dünya Büyüklüğünde

James Webb Uzay Teleskobu ilk gezegenini buldu. Yeni keşfedilen 41 ışık yılı uzaklıktaki ötegezegen, birçok açıdan Dünya’ya benziyor.

James Webb Uzay Teleskobu Gezegen Keşfi
- Reklam -
- Reklam -

James Webb Uzay Teleskobu yeni ve kendisi için ilk sayılan bir keşfe imza attı. Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndaki gökbilimciler tarafından yönetilen araştırmaya göre, tespit edilen gezegen neredeyse Dünya ile aynı boyutta.

Avrupa Uzay Ajansı, Kanada Uzay Ajansı ve NASA iş birliği ile işletilen James Webb Uzay Teleskobu keşiflere devam ediyor. 10 milyar dolara mal olan cihaz, dünyanın en pahalı teleskobu olarak anılıyor.

Temmuz 2022’den itibaren uzaydaki görevine başlayan James Webb, yarım yılda birçok önemli gök olayını kaydetmeyi başardı. Araba Tekeri GalaksisiPhantom Galaksisi ve Tarantula Nebulası gibi önemli bölgeleri kayıt altına alan Webb, şimdi de yeni bir gezegenin keşfinde rol oynuyor.

- Reklam -

LHS 475 b olarak adlandırılan gezegenin, Dünya ile neredeyse aynı büyüklükte olduğu ifade ediliyor. Araştırma hakkındaki ilk detaylar, dün Seattle’da gerçekleştirilen Amerikan Astronomi Derneği’nin 241. toplantısında paylaşıldı.

James Webb Uzay Teleskobu Yeni Gezegen Keşfine Devam Edecek

NASA’nın genel merkezindeki astrofizik bölümünün yöneticisi Mark Clampin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Dünya büyüklüğünde, kayalık bir gezegenden elde edilen bu ilk gözlemsel sonuçlar, Webb ile kayalık tipi gezegenlerin atmosferini incelemek için gelecekteki birçok olasılığın kapısını aralıyor.

“Webb bizi Güneş Sistemi’nin dışında bulunan Dünya benzeri gezegenlere dair yeni bir anlayış kazanmamızı sağlıyor. Bu keşif, görevin yalnızca başlangıcı.”

James Webb Uzay Teleskobu Gezegen Keşif

James Webb Uzay Teleskobu, LHS 475 b’nin boyutu hakkında bilgi verebilse de ötegezegenin bir atmosfere sahip olup olmadığı henüz bilinmiyor.

- Reklam -

Keşfedilen ötegezegen, Octans takımyıldızında bulunuyor ve Dünya’dan sadece 41 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Gezegen, sıcaklığı Güneş’in yarısından daha az olan kırmızı bir cüce yıldızın yörüngesinde dönüyor.

Teleskobun gözlemleri, ötegezegenin Dünya’dan birkaç yüz derece daha sıcak olduğunu da ortaya koyuyor. Gezegenin atmosferinin daha iyi anlaşılması, LHS 475 b’nin karakteristik özelliklerine dair yeni detayları gün yüzüne çıkartabilir.

James Webb Uzay Teleskobu Gezegen

Bilim insanları bu keşfin, James Webb Uzay Teleskobu’nun gelecekte tespit edeceği ötegezegenlerden ilki olması yönüyle de özel bir noktada bulunduğunu kaydediyor.

Keşfe dair sizin yorumlarınız neler? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı ve uzay hakkında daha fazlası için bizleri Google Haberler üzerinden takip etmeyi unutmayın.

Kaynak: NBC News

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for okanakinci okanakinci dedi ki:

    Dünyadan çok Venüs’e benziyor desek yeridir. Çünkü tıpkı Venüs gibi Dünya’ya yakın bir boyutta ama sıcaklık konusunda Venüs gibi bir cehennem olduğu tahmin ediliyor. Bir kırmızı cücenin etrafında bu derece sıcak bir gezegenin keşfi, aslında gezegenin kendi yıldızına ne denli yakın olduğunu gösteriyor.

    Ben hâlâ James Webb Teleskopu’ndan, Proxima Centauri B gezegeniyle ilgili haberler bekliyorum. Çünkü gezegenin bize uzaklığı; bu teleskopun, gezegenin atmosferi hakkında bilgi edinmesine imkân tanıyacak kadar az. Teleskopun öncelikli hedeflerinden biri olduğu söylense de şu âna kadarki icraatler aslında çok da öncelikli olmadığını gösteriyor.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

The Flash 9. Sezon Fragmanı

Finale Hazırlanan “The Flash”ın 9. Sezonundan İlk Fragman

NASA Yaşanabilir Bir Gezegen Keşfetti

NASA, 100 Işık Yılı Uzaklıkta Yaşama Elverişli Bir Gezegen Keşfetti