in

James Webb Uzay Teleskobu Başarıyla Fırlatıldı: Evrenin En Eski Yıldızları Gözlemlenebilecek

James Webb Uzay Teleskobu pek çok ertelemenin ardından bugün başarıyla uzaya gönderilebildi. Hubble’ın yerini alacak olan teleskop, insanlığa evreni daha iyi tanıma imkânı sağlayacak.

James Webb Uzay Teleskobu fırlatıldı izle
- Reklam -
- Reklam -

James Webb Uzay Teleskobu bugün başarıyla fırlatıldı. Canlı yayın eşliğinde uzaya gönderilen teleskop, en eski yıldızlar dahil evrenin pek çok bilinmeyeni aydınlatmayı hedefliyor.

1993 yılında kullanılmaya başlayan Hubble Uzay Teleskobu’nun ardılı olarak tasarlanan James Webb Uzay Teleskobu’nun uzay yolculuğu başladı. James Webb, hem tasarım sürecinde hem de gönderim aşamasında yaşadığı pek çok aksilik nedeniyle çeşitli ertelemelere maruz kalmıştı. Son olarak dün fırlatılacağı kaydedilen teleskop, yüksek irtifadaki rüzgârlar sebebiyle bugüne ötelenmişti.

Avrupa Uzay Ajansı, NASA, Kanada Uzay Ajansı ve 15 farklı devletin bir arada yürüttüğü projede beklenen finale ulaşıldı. İlk yıldızları ve galaksileri yakından inceleyecek James Webb Uzay Teleskobu için yörünge yolculuğu başladı.

- Reklam -

Fırlatma Türkiye saati ile 15.20’de Avrupa Uzay Üssü Guyana Uzay Merkez’inden gerçekleştirildi. Tarihi anlar canlı yayın aracılığıyla tüm dünyayla paylaşıldı.

10 milyar dolara mal edilen James Webb, en güçlü teleskop olarak tanımlanıyor.

James Webb Uzay Teleskobu Fırlatılış Görüntüleri Canlı Yayınlandı | İZLE

Fırlatma anını da içeren canlı yayının tam kaydını hemen aşağıdan izleyebilirsiniz:

YouTube video

Anlık olarak yaklaşık 400 bin izleyiciye ulaşan canlı yayın ön hazırlık, fırlatılış ve sonrasında bilim insanları tarafından yapılan yorumları içeriyor.

14 ülke ve 300’den fazla üniversitenin katılımıyla geliştirilen teleskop, bugüne dek gözlemlediğimiz gök cisimleri hakkında çok daha kapsamlı bilgileri bizlere ulaştıracak. Bunun yanı sıra 13,5 milyar yıl önce oluşan yıldızlara ve kadim galaksilere dair hiç bilinmeyen gerçekleri ortaya çıkartacak.

James Webb Uzay Teleskobu fırlatma ani

Webb’in gezegenimizden yaklaşık olarak 1,5 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Halo yörüngesine ulaşması hedefleniyor. Bu mesafe, Dünya ile Ay arasındaki uzaklığın yaklaşık 4 katı anlamına geliyor. Tüm bu yolculuk ise toplamda 29 gün sürecek.

- Reklam -

Halo yörüngesine oturacak teleskop, öncülü Hubble Uzay Teleskobu’nun yaklaşık yarısı kadar bir kütleye sahip olmasına rağmen 18 altıgen aynanın birleşmesiyle oluşan aynası sayesinde çok daha kapsamlı bir gözlem imkânı sunacak.

NASA yöneticisi Bill Nelson, fırlatma hakkında şunları kaydetti:

“Bu olağanüstü bir görev. Büyük hayaller kurduğumuzda neler başarabileceğimizin parlak bir örneği. Evreni ve içindeki yerimizi daha iyi anlamamızı sağlayacak.”

James Webb Uzay Teleskobu başarılı

Teleskop ismini NASA’da yöneticilik yapmış ve Apollo uçuşu öncesindeki Mercury ile Gemini programları arasındaki kritik insanlı uzay çalışmalarında görev almış James E. Webb’den alıyor. 1906 ve 1992 yılları arasında yaşayan Webb, NASA tarihinin sembol isimleri arasında yer alıyor.

Siz James Webb Uzay Teleskobu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce ne gibi keşiflere imza atılacak? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Harika bir haber bizleriçin, insanlık için

  2. Avatar for BerkayBing BerkayBing dedi ki:

    Nihayet! Yeni gelecek olan bilgiler için o kadar çok heyecanlıyım ki…:heart_eyes::star_struck:

  3. Avatar for Davram Davram dedi ki:

    Şu büyük patlamayı da görebilecek bir teleskop fırlatsaydık keşke. :wink: Böylece bir kısım medya ve çanakçıları da sustururduk.

  4. Avatar for Expelliarmus Expelliarmus dedi ki:

    İlk görüntüler yaklaşık 6 ay sonra gelecekmiş. Ben asıl o zamanı merak ediyorum…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kingpin Hawkeye Marvel Sinematik Evreni

Vincent D’Onofrio’lu Kingpin, Hawkeye Dizisi ile MCU’ya Giriş Yaptı

last night in soho inceleme edgar wright

Last Night in Soho İncelemesi: Travma Karnavalında Bitmeyen Gece