in

James Webb Uzay Teleskobu’ndan Yeni Fotoğraf: Hassas Ayar Aşaması Tamamlandı

James Webb Uzay Teleskobu bir dönüm noktasına daha ulaştı. NASA, ayna hizalamalarını tamamlayan teleskopun çektiği yeni bir fotoğrafı yayınladı.

james webb yeni fotoğraf
- Reklam -
- Reklam -

James Webb Uzay Teleskobu tarafından hizalanma işlemi sırasında çekilen yeni bir görüntü, arka planda galaksileri ve yıldızları gösteriyor.

Geçen yılın aralık ayında fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, Ocak 2022’de Dünya’dan yaklaşık 1.5 milyon kilometre uzaktaki durağına ulaştı ve 10 milyar dolarlık görevin tasarlandığı bilimi yürütmek için çalışmaya başladı. Ajansın 16 Mart Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, uzay aracı 11 Mart’ta “ince aşamaları” tamamlayarak hazırlıklarında bir başka önemli kilometre taşını kaydetti.

11 Mart 2022’de Webb ekibi, “ince evreleme” olarak bilinen hizalama aşamasını tamamladı. Webb’in Optik Teleskop Elemanı’nın devreye alınmasındaki bu önemli aşamada, kontrol edilen ve test edilen her optik parametre beklentiler doğrultusunda veya üzerinde bir performans gösteriyor. Ekip ayrıca Webb’in optik yolunda hiçbir kritik sorun ve ölçülebilir kirlilik veya tıkanıklık bulamadığını aktardı. Gözlemevi, uzaktaki nesnelerden başarılı bir şekilde ışık toplayıp cihazlarına sorunsuz bir şekilde iletebiliyor.

- Reklam -

NASA’nın Greenbelt, Maryland’deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde Webb optik teleskop eleman yöneticisi olarak çalışan Lee Feinberg, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Teleskopu bir yıldıza tamamen hizaladık ve odakladık. Bunun bilim için ne anlama geldiği konusunda heyecanlıyız. Artık doğru teleskopu yaptığımızı biliyoruz. Webb’in başaracağı inanılmaz bilimi mümkün kılmanın yanı sıra, bu gözlemevini tasarlayan, inşa eden, test eden, başlatan ve şimdi işleten ekipler, uzay teleskopları inşa etmek için yeni bir yola öncülük ettiler.”

James Webb Uzay Teleskobu’nun Çektiği Görüntü NASA Tarafından Paylaşıldı

james weeb teleskobu nasa görüntü

2MASS J17554042+6551277 olarak adlandırılan yıldızın bu görüntüsü, görsel kontrastı optimize etmek için kırmızı bir filtre kullanıyor.

NASA’nın Bilim Misyonu yönetici yardımcısı Thomas Zurbuchen ise açıklamasında şunları kaydetti.

- Reklam -

“20 yıldan fazla bir süre önce Webb ekibi herkesin uzaya koyduğu en güçlü teleskopu inşa etmek için yola çıktı ve zorlu bilim hedeflerini karşılamak için cüretkâr bir optik tasarım buldu. Bugün tasarımın teslim olacağını söyleyebiliriz.”

Teleskop ayrıca ihtiyaç duyulan tüm optik parametre mühendislerini karşılamıştır ve cihazlarına temiz bir şekilde ışık vermektedir. Bu başarı, NASA’nın gözlemevinin bilim hedeflerini karşılayacağından tamamen emin olmasını sağlıyor.

Kritik ayna hizalama adımlarının tamamlanmasının ardından NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu ekibi, Webb’in optik performansının, gözlemevinin ulaşmak için inşa edildiği bilim hedeflerini karşılayabileceğini veya aşabileceğini umuyor.

James Webb’in son çektiği fotoğraf hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce ileride ne gibi yeni fotoğraflar gelecek? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: NASA

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

tiktok cannes film festivali sponsor

Sosyal Medya Devi TikTok, Cannes Film Festivali’nin Resmi Sponsoru Oldu

Notre Dame Katedrali mezar lahit kesif

Notre Dame Katedrali’nin Altında Antik Mezarlar Bulundu