in

Güneş Sistemi’nin En Büyük Gezegeni Jüpiter, Yarım Asır Sonra Dünya’ya En Yakın Geçişini Gerçekleştirecek

Jüpiter, 26 Eylül Pazartesi günü yaklaşık yarım asır sonra ilk defa Dünya’ya bu denli yakın olacak. Gezegenlerin Kralı, astronomlar için gösteri sunmaya hazırlanıyor.

jüpiter dünya konum
- Reklam -
- Reklam -

Jüpiter gezegeni tam 59 yıl sonra ilk defa Dünya’ya bu kadar yakın bir geçiş yapacak. Gökbilimci, benzersiz bir gözlem imkânına sahip olacak.

26 Eylül Pazartesi günü yaşanacak gök olayı, Jüpiter’in konumu nedeniyle de özel olacak. Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan ve bu sebeple “Gezegenlerin Kralı” olarak anılan gök cismi; Güneş batıda batarken gökyüzünün doğu tarafında yükselecek. Bu sayede Jüpiter özellikle akşam saatlerinde gözlemlenebilir bir durumda olacak.

İsmini Roma mitolojisindeki tanrıların en güçlüsünden alan gezegen; bünyesindeki hidrojen ve helyumdan dolayı gaz devi olarak da anılıyor.

- Reklam -

NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezi’nden astrofizikçi Adam Kobelski’nin açıklamasında, “Ay’ın dışında, gece gökyüzündeki en parlak nesnelerden biri (o da en parlağı değilse) olmalı,” ifadesine yer verdi.

jüpiter gezegen

Dünya ve Jüpiter, dairesel yörüngelerden çok eliptik yörüngeleri takip ediyor. Bu sebeple birbirlerinin yakınlarından geçtikleri mesafeler zaman içerisinde değişiyor. Jüpiter, yörüngesi boyunca Dünya’dan en uzak noktadayken iki gezegeni birbirinden ayıran yaklaşık 966 milyon kilometreye kıyasla, pazartesi günü Dünya’nın yaklaşık 591 milyon kilometre yakınına gelecek.

Jüpiter En Son 1963 Yılında Dünya’ya Bu Kadar Yaklaşmıştı

Her 13 ayda bir karşı konumda yer alsa da Jüpiter, Dünya’ya en son bu kadar yaklaştığında tarihler 1963’ü gösteriyordu. Jüpiter’in hem karşı konumda olup hem de Dünya’nın yakınından geçişi nadir bir gök olayı olarak anılıyor.

Gezegeni gözlemlemeyi bekleyenler, 26 Eylül itibarıyla gün batımının etrafındaki doğu ufkuna bakmalı. Gaz devini bu tarihten itibaren bir süreliğine çıplak gözle görmek mümkün olacak.

Bununla beraber yakın geçiş ve karşı konum, teleskoplara veya diğer optik ekipmanlara erişimi olanlar için daha çarpıcı görüntülerini sunacak.

jüpiter dünya yakın konum

- Reklam -

Doktor Kobelski sözlerine şöyle devam etti:

“İyi bir dürbünle, gezegenin halkalı yapısı (en azından merkezi halka) ve üç-dört Galilei uydusu görülebilmeli.

“Galileo’nun bu uyduları 17. yüzyıl optik ekipmanlarıyla gözlemlediğini hatırlamamız önemli.”

İo, Europa, Ganymede ve Callisto’dan oluşan Galilei uyduları, Jüpiter’in en büyük doğal uyduları olarak tanımlanıyor. NASA’nın Europa Clipper görevi, Ekim 2024 gibi yakın bir tarihte, bilim insanlarının küresel bir yeraltı okyanusu barındırdığına inandığı buzlu uyduyu incelemek için yola çıkabilir.

Doktor Kobelski, gezegeni daha yakından gözlemlemek isteyenlerin en az 10 santimetre veya daha büyük mercekli bir teleskop ile yeşil ve mavi filtreler kullanmaları gerektiğini kaydetti.

Siz bu gök olayı hakkında ne düşünüyorsunuz? Gözlem yapma fırsatı bulabilecek misiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hellbound 2. sezon onayı

Hellbound’un 2. Sezonu Resmen Geliyor: Netflix Popüler Kore Dizisine Devam Dedi

Söz - Silvina Ocampo

Arjantinli Yazar Silvina Ocampo’nun Fantasmagorik Romanı “Söz” Türkçe Raflarında