in

Jüpiter’in Üzerindeki Kara Deliğin Sebebi Anlaşıldı

NASA’nın Juno uzay aracı geçtiğimiz günlerde Jüpiter’in üzerinde devasa bir gölge görüntülemişti. Kara deliğe benzer söz konusu gölgenin sebebi anlaşıldı.

Jüpiter
- Reklam -
- Reklam -

NASA’nın Juno uzay aracı geçtiğimiz günlerde Jüpiter gezegeninin üzerinde devasa bir kara noktayı gösteren görüntüsü yakalamıştı. Korkutucu görünüyor, ancak konunun makul bir açıklaması var: Jüpiter’in son derece volkanik uydusu, Io’nun yarattığı bir gölgeden ibaret.

Juno bu muhteşem görüntü dizisini 12 Eylül’de, Jüpiter’le olan 22. yakınlaşmasında yakaladı. Temmuz 2017’de Jovian sistemine ulaşan NASA uzay aracı, onu gaz devinin bulut tepelerine yaklaştırıp yeniden daha derin bir alana getiren oldukça eliptik bir kutup yörüngesinde.

Juno, bu görüntüleri yakaladığında yüzeyden yaklaşık 8 bin kilometre uzaktaydı. Juno’nun görev süresi Temmuz 2021’de sona ermeden önce Jüpiter’in etrafında yaklaşık bir düzine daha yolculuk gerçekleştirmesi planlanıyor.

- Reklam -

Gölge oldukça büyük, her şey hesaba katıldığında dünyamızın uydusu Ay’dan sadece biraz daha büyük. Büyük siyah dairenin varoluşunun sebebi bir nesnenin gölgesinin toplam büyüklüğü olan yarı gölgenin, ışık kaynağına olan uzaklıkla artması. Ki bu durumda ışık kaynağı Güneş oluyor. Benzer bir olay Dünya’da güneş tutulmalarında da gözlemlenebilir.

Io: Güneş Sistemi’ndeki en volkanik nesnelerden biri

Io, Güneş Sistemi’ndeki dördüncü en büyük aydır ve Jüpiter’in dört büyük uydusundan yörüngesi en içte bulunanıdır. Jüpiter’e oldukça yakın olan bu volkanik ay, sadece 42.5 saatte yörüngeyi dolaşıyor.

Dünya’nın uydusuyla neredeyse aynı boyutta olmasına ek olarak Jüpiter gezegeniyle aralarındaki mesafe, Dünya ile Ay arasındaki mesafeye çok yakın. Gaz devinin muazzam çekim kuvveti etkisi ayda bir gelgitsel ısınma etkisi yaratıyor. Io Güneş Sistemi’ndeki en volkanik nesnelerden biri ve yüzeyinden 500 kilometre yükseklikte yüzlerce volkan içeriyor.

- Reklam -

Son olarak Io’nun en büyük volkanı Loki’nin her an patlayacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden önümüzdeki birkaç gün içinde yeni haberler alabiliriz.

Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın!


* İlk Defa Bir İlaç Teslimatı “Drone”la Yapıldı

* ABD Donanması, UFO Videolarının Varlığını İlk Kez Kabul Etti

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

sean bean ned stark

Sean Bean Öldüğü Rolleri Reddetmeye Başladı

Pan’ın Gizli Vasiyeti Sandra Regnier

Pan’ın Gizli Vasiyeti Çıktı