in

Kâbus Görmeyi Sona Erdirecek Akıllı Saat Teknolojisi Geliştirildi

Kâbus görmeyi sona erdilebilecek akıllı saat geliştirildi. ABD’li bir girişimcinin geliştirdiği teknoloji, travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde kullanılacak.

Akıllı Saat Teknolojisi Kâbus
- Reklam -
- Reklam -

Travma sonrası stres bozukluğundan kaynaklan tekrar eden kâbus bozukluklarına karşı yeni bir “giyilebilir tedavi” bulundu. Uyku öncesi anksiyete ve gündelik hayatı zorlaştıracak seviyedeki kabusların tedavisinde kullanılacak akıllı saat, yetkililer tarafından onaylandı.

NightWare adında bir şirketin geliştirdiği akıllı saat uyku sırasında vücuttaki düzensizlikleri tespit edip, alarmlarla takanı sakinleştirerek kâbus başlamadan bitirmeyi hedefliyor.

Yazılımcı Tyler Skluzacek, tek başına geliştirdiği saat için çalışmalara 2015’te başlamış. Körfez Savaşı’na katılan ve PTSD yüzünden sürekli kâbuslar gören babasına yardımcı olmak için geliştirdiği teknoloji şimdi ABD’de aynı sorunu yaşayan milyonlarca askerin tedavisinde kullanılacak.

- Reklam -

Saatin ilk prototipi, takanın kalp ritmini ve vücudun hareketlerini analiz ederek, kötü rüyalar başlamadan önce titreşerek uykudan kaldırıyor. Skluzacek bu saat için ilhamı servis köpeklerinden almış. Aynı sorunu yaşayan gazilerin yanına verilen köpekler, hasta uykusunda huzursuz hareketler veya sesler çıkarttığı zaman yüzünü yalayıp uyandırarak yardımcı oluyormuş.

Akıllı Saat Teknolojisi Kâbus

Skluzacek, saati yaparken bir şirkete dönüştürmeyi planlamadığını söylüyor:
“Saatin yazılımını işten eve dönerken metroda hazırlıyordum, sadece babam içindi. Bir şirket başlatma planım yoktu. Şu anda bulunduğum konum ise iyi hissettiriyor. Bazen milyonda bir fikre sahip olursunuz, hiç farkında olmasanız bile.”

Kâbus Görmeyi Sona Erdirecek Akıllı Saat Hastalara Ücretsiz Verilecek

Skluzacek’in babasının kullandığı prototipi satın alan NightWare şirketi şimdi yazılımcıyla birlikte çalışarak klinik testlerle saati daha efektif hâle getiriyor ve seri üretim için yatırımcı topluyor. Kasım ayında Amerikan Yemek ve İlaç Kontrol Merkezi (FDA), Nightware’e “dijital terapi” aracı olan saatin ülke çapında kullanımı için onayı verdi. Saat ayrıca ilaç ve terapilerle desteklenen geleneksel tedavide de ek olarak kullanılacak. FDA, saate “çığır açıcı araç” etiketi de koyarak protokol sürecini daha hızlı geçmesini böylece tedaviye mümkün olan en erken zamanda başlanmasını garantiye aldı.

Akıllı Saat Teknolojisi Kâbus

- Reklam -

Saatin NightWare tarafından geliştirilen son hâli kullanılan sensörlerle kabus başladığı zaman vücuda 10 saniye aralıklarla titreşim gönderiyor, her defasında yoğunluğu artan titreşimler vücudun değerleri normale dönene kadar devam ediyor. Böylece hasta uyandırılmıyor ve uyku sağlığından da feragat edilmiyor.

Saat piyasaya sunulduğunda Pentagon’un gazilere verdiği özel sigorta sayesinde ülkedeki bütün askerler tarafından ücretsiz alınabilecek. Bireysel kullanım için de pazara çıkması beklenen saatin fiyatı konusundaysa henüz bir açıklama gelmedi.

Kabuslara tamamen veda etme düşüncesi nasıl hissettiriyor? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Syfy

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

13 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for gamora gamora dedi ki:

    Bu bana hiç gitmez o zaman, her gece 80 defa uyandır beni :grin:

  2. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Burada öyle yazmış ama haberin içinde;

    ‘‘Saatin son hâli kullanılan sensörlerle kabus başladığı zaman vücuda 10 saniye aralıklarla titreşim gönderiyor, her defasında yoğunluğu artan titreşimler vücudun değerleri normale dönene kadar devam ediyor. Böylece hasta uyandırılmıyor ve uyku sağlığından da feragat edilmiyor.’’ diye yazıyor.

  3. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Aklıma takılan bir şey var şimdi :smiley: Belki kabus görmek vücut için faydalı bir şeydir. Saati piyasaya çıkarmadan önce eksiler artılar iyice tartılmalı diye düşünüyorum.

  4. Avatar for OgulcanKara OgulcanKara dedi ki:

    Bir yerde kabusların bizi geleceğe ve yaşayacağımız kötü olaylara hazırladığını, böylece kabuslarımızda gördüğümüz olayları gerçekten yaşadığımızda, korkularımızla rüyalarımızda yüzleştiğimiz için çok fazla üzülmediğimizi ya da korkmadığımızı okumuştum. Kabuslar faydalı olabilir. :smiley:

  5. Avatar for Rena Rena dedi ki:

    En fazla yarına uyanmış olacağım, ne gereği var :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

8 cevap daha var.

Şeref Bey Dizisi Haluk Bilginer Exxen

Şeref Bey Dizisi Yolda: Haluk Bilginer’li Exxen Yapımında Çekimler Başladı

The Third Day Dizi HBO

The Third Day İncelemesi: Kelt Rüzgârlarının Estiği Gizemli Bir Ada Macerası