in

Tamamı Kadınlardan Oluşan Uzay Yürüyüşü Gerçekleşti

NASA’nın kadın astronotları, Uluslararası Uzay İstasyonu sınırlarını ilk defa yalnız aştılar. Düzenlenen uzay yürüyüşü büyük yankı uyandırdı.

kadin uzay yürüyüşü
- Reklam -
- Reklam -

NASA’nın kadın astronotlarından ikisi Uluslararası Uzay İstasyonu sınırlarını 6 buçuk saatlik bir uzay yürüyüşüyle aşarak tarih yazdılar. Bunun sebebi uzaya çıkan iki astronot Christina Koch ve Jessica Meir’in de kadın olması.

Bunun ne kadar önemli bir olay olduğu konusunda bir bakış açısı elde etmek için sayılara göz atmak gerekebilir. İnsanlar uzaya çıkmaya başladığından beri 227 kişi uzay aracının dışına çıktı ve yürüyüş yaptı. Bu sayının sadece 14’ü kadındı.

Sovyet kozmonotu Svetlana Savitskaya, 1984’te, ilk uzay yürüyüşçüsü kozmonot Alexei Leonov’un uzay boşluğu içinde süzülmesinden yaklaşık 20 yıl sonra, ilk uzay yürüyüşü yapan kadındı. ABD birkaç ay sonra NASA astronotu Kathryn Sullivan’ı uzaya göndererek bunu takip etti. Fakat uzaya çıkan her kadının yanında bir de erkek meslektaşı bulunuyordu. Hiçbir kadın grubunun şu ana kadar uzay boşluğunda süzülmemesi bunu dünya ve NASA için bir ilk yapıyor.

- Reklam -

Şimdiye Dek Kadınların Yanında Erkek Meslektaşları Vardı

Astronotlardan Jessica Meir, yaptıklarının bugün kendilerini bulundukları yere getirmek için çalışan tüm kadınların on yıllardır devam eden çalışmaları sayesinde olduğunu söyledi.

- Reklam -

NASA aslında bu uzay yürüyüşü görevini çok daha önceden planlamıştı. Uzay ajansı, aslında Koch ve Anne McClain’i mart ayında bu yürüyüşe göndermeyi planlıyordu. Ancak hedeflenen yürüyüşten bir hafta önce NASA, McClain’in erkek meslektaşı Nick Hague ile yer değiştireceğini açıkladı. Açıklama olarak da, McClain’in ihtiyaç duyduğu orta boyda uzay giysisinin o sırada mevcut olmadığı söylendi.

NASA’nın aldığı sert eleştiriler kararlarını değiştirmeyi ve yürüyüşü ertelemeye itti. Tamamen kadınlardan oluşan ilk uzay yürüyüşü de böylece tamamlanarak tarihe geçmiş oldu.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Alp Alp dedi ki:

    Bu haberi başka bir yerde de gördüm, şimdi burada da karşıma çıktı fakat bu haber bana saçma geliyor. Zaten insanlık olarak uzaya çıkıldı, insanlık olarak uzayda yüründü, insanlık olarak aya ayak basıldı. Yani insanlık olarak başarılmış şeyin yeniden başarılması mümkün müdür?

    -Amerikayı yeniden keşfettik!
    -Ee, dedikleri gibi ayrı bir kıta mıymış orası?
    -Aynen aynen, çok acayip.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mürekkep Ölüm

Mürekkep Ölüm Yeniden Raflarda

Edge of Tomorrow

Edge of Tomorrow 2 Senaryosu Tamamlandı