in ,

215 Milyon Yıl Önce Yaşamış Bir Canlıda Kemik Kanseri İzi Bulundu

215 milyon yıl önce yaşamış bir amfibide kemik kanseri tespit edildi. Keşif, bazı hastalıkların kökenine dair önemli veriler sunuyor.

Kemik Kanseri Fosil
- Reklam -
- Reklam -

Tarihteki bilinen ilk kemik kanseri vakası 215 milyon yıl öncesine ait. Tarih öncesi hayvanların kalıntılarında yapılan araştırma, kimi hastalıkların kökenine dair önemli ipuçları sağlıyor.

215 milyon yıldan daha uzun bir zaman önce Güneybatı Polonya‘nın taşkın yataklarında Metoposaurus krasiejowensis adlı bir amfibi yaşadı. Amerikan ve Polonyalı bilim insanları, Bonn Üniversitesi’nden araştırmacıların da katılımıyla, bu türe ait fosillerden biri üzerinde kemik kanseri tespit etti. Bulgular BMC Ecology and Evolution adlı yayında paylaşıldı.

Tarih öncesi hayvan kemiklerinde bulunan hastalık izleri günümüzdeki rahatsızlıkların köklerine dair veriler sunuyor. Dr. Dawid Surmik liderliğinde uluslararası bir araştırma ekibi, kanser vakalarının Dünya tarihindeki uzak geçmişine dair dikkate değer bir kanıt elde etmiş durumda.

- Reklam -

Bilim insanları, yayımlanan makalede bir omurgalı üzerindeki çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Üzerinde çalışılan ve Geç Triyasik Devri’nden kalma bu fosilin izini nesli tükenmiş bir amfibi olan  Metoposaurus krasiejowensis’e dek sürmek mümkün. Fosil, Polonya’nın güneybatısındaki Opole yakınlarında bulunan ve çok sayıda omurgalı fosili kalıntısı barındırmasıyla ünlü Krasiejów bölgesinde keşfedildi.

Fosildeki Kemik Kanseri Bulgusu X Işınları ile Tespit Edildi

Araştırmacılar, omurun büyük kısmını kaplayan, aşırı büyümüş bir kemik kütlesinin varlığını tespit etti. Fosilin iç yapısını incelemek için yapılan X ışınları taramaları hastalıklı dokunun sadece dışarıdan omurun etrafında büyümediğini, aynı zamanda iç kısmına da derinlemesine nüfuz ettiğini gösterdi.

Metoposaurus krasiejowensis Kemik Kanseri

Dawid Surmik, bu durumu şu sözlerle açıklıyor:

“Bu veriler temel alındığında, aşırı büyümenin kötü huylu bir tümörden kaynaklandığı açıkça ortaya çıktı.

“Araştırmacılar, modern kanser örneklerinin incelenme yöntemine çok benzer bir yaklaşım izleyerek, numuneyi parçaladı ve ışık mikroskobunda görüntülenebilen ince, yarı saydam bir örnek elde etti. Taramalar üzerinde yapılan detaylı incelemeler esnasında omurun büyük bir kısmının orijinal yapısının kanserli dokunun büyümesi sonucu yok olduğu görüldü.”

- Reklam -

Bonn Üniversitesi’nden paleontolog Sudipta Kalita, Elzbieta M. Teschner ve Dr. Dorota Konietzko-Meier; omurun histolojik analizlerini ve üç boyutlu rekonstrüksiyonunu gerçekleştirdi.

Kemik Kanseri Metoposaurus krasiejowensis

Dr. Konietzko-Meier, elde ettikleri veriler hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Bu veriler bir bakıma ‘tıbbi’ bir teşhis koymamıza yardımcı oldu. Kemik dokusunun atipik bir seyir izlediğini kanıtladık ve spesifik bir tümör gelişimini tanımlamayı ve tümörün hayvanların yaşamı boyunca nasıl büyüdüğünü gösteren ontogenetik büyüme dinamiğini yeniden yapılandırmayı başardık. Bu, soyu tükenmiş bir hayvan için büyüme dinamiğinin tanımlandığı ilk sefer.”

Araştırmaya konu olan omur örneği, patolojik dokunun histolojik yapısı hakkında, özellikle kanserli kısım ile sağlıklı kısım arasındaki temas hakkında birçok bilgi edinilmesini sağladı. Araştırma ekibi, yapılan gözlemlere dayanarak amfibi fosilini etkileyen kanserin osteosarkom olduğu sonucuna vardı. Osteosarkom, insanlarda en sık görülen kötü huylu kemik tümörlerinden biri olarak tanınıyor.

Bilinen ilk kemik kanseri izi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum‘da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden de takip edebilirsiniz.

Kaynak: Phys

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Last of Us Dizisi Ellie Rolü

The Last of Us Uyarlamasında Bella Ramsey’nin Ellie Rolüne 100’den Fazla Oyuncu Arasından Seçildiği Açıklandı

Sherlock Holmes Telif Hakları

Amerika’da Arthur Conan Doyle’un Son “Sherlock Holmes” Öykülerindeki Telif Koruması Sona Erdi