in

Kendi Kendisini Kopyalayabilen Robot İcat Edildi: Robotik İşgücü Yeni Bir Boyuta Taşınıyor

Bilim insanları, kendi kendisini kopyalayabilen robot icat etti. Robotlar, yapay zekânın yardımıyla kendi kopyaları dahil neredeyse her şeyi inşa edebilecek.

Kendi Kendini Kopyalayabilen Robot
- Reklam -
- Reklam -

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) görev alan bir grup bilim insanı, başta kendi kopyası olmak üzere neredeyse her şeyi inşa edebilen bir robot geliştirdi.

Akıllara bilimkurgu filmlerini getiren bu robot, kendi kendisini kopyalamanın yanı sıra bir araçtan binalara dek her şeyi pratik ve ekonomik bir şekilde monte edebilecek.

MIT’nin Bitler ve Atomlar Merkezi’nde doktora öğrencisi olan Amira Abdel-Rahman, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

- Reklam -

“Bir yapı inşa edebilir veya kendisiyle aynı boyutta başka bir robot yapabilir. Ya da daha büyük boyutta bir robot.”

Çalışmalarında yapay zekâdan faydalanan robot, karmaşık görevleri çözebiliyor ve başkalarının yoluna çıkmadan bir yapı inşa etmek için gerekli robot ekiplerini organize edebiliyor.

Robot Araştırmaları ve Robotik Bilimi Gelişmeye Devam Ediyor

Sistem, esas olarak iki boyutlu pikselin hacimsel eşdeğeri olarak bilinen voksellerin küçük özdeş alt birimlerini içeriyor. Bu vokseller, inşa etmek ve çalıştırmak için diğer voksellerden hem güç alabiliyor hem de kendi aralarında veri transferi sağlayabiliyor.

Nature Communications Engineering adlı bilimsel dergide yer verilen araştırma Self-replicating Hierarchical Modular Robot Swarms (Kendini Kopyalayan Hiyerarşik Modüler Robot Sürüleri) başlığını taşıyor.

Voksel Robot

Houston Üniversitesi’nde elektrik ve bilgisayar mühendisliği doçenti olan ve çalışmaya katılım göstermeyen Aaron Becker, yayımlanan araştırmaya dair şu ifadeleri kullanıyor:

- Reklam -

“Bu makale, yeniden yapılandırılabilir sistemlerin kritik bir alanını konu alıyor: Robotik iş gücünü hızlı bir şekilde ölçeklendirmek ve malzemeleri istenilen yapıda verimli şekilde birleştirmek için nasıl kullanacağını göstermek.

“Bu, bahsi geçen sorunu radikal derecede yeni bir bakış açısıyla ele alan ilk çalışma. İstenilen yapıyı ve diğer robotları olabildiğince hızlı inşa etmek için, boyutları optimize edilmiş bir robot ekibi oluştururken ham robot parçaları kullanmak.”

Robot Yapay Zeka

Geçen aylarda ölü örümcekler nekrobotlara dönüştürülerek atık miktarının azaltılması yönünde bir çalışmaya ve vücutta gezinip tedaviye ihtiyaç duyan bölgelere ilaç taşıyan milimetrik bir cihazın tasarımına imza atılmıştı.

Siz bu teknolojinin geldiği son nokta hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    We are Bob kitabındaki roamer’lar gibi. 10 yıl sonra kafa kesmeye de başlarız :upside_down_face::upside_down_face::upside_down_face:.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Çıngıraklı Tatar - Teodor Kasap

1873’te Teodor Kasap’ın Yayımladığı Mizah Gazetesi “Çıngıraklı Tatar” İlk Defa Latin Harflerine Aktarıldı

Nadir Kitap ve Kitantik Erişim Engeli Kaldırıldı

Erişim Engeli Getirilen Nadir Kitap ve Kitantik Siteleri Geri Açıldı: Mahkeme, Kararın ‘Sehven Alındığını’ Hükmetti