Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) görev alan bir grup bilim insanı, başta kendi kopyası olmak üzere neredeyse her şeyi inşa edebilen bir robot geliştirdi.
Akıllara bilimkurgu filmlerini getiren bu robot, kendi kendisini kopyalamanın yanı sıra bir araçtan binalara dek her şeyi pratik ve ekonomik bir şekilde monte edebilecek.
MIT’nin Bitler ve Atomlar Merkezi’nde doktora öğrencisi olan Amira Abdel-Rahman, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Bir yapı inşa edebilir veya kendisiyle aynı boyutta başka bir robot yapabilir. Ya da daha büyük boyutta bir robot.”
Çalışmalarında yapay zekâdan faydalanan robot, karmaşık görevleri çözebiliyor ve başkalarının yoluna çıkmadan bir yapı inşa etmek için gerekli robot ekiplerini organize edebiliyor.
Robot Araştırmaları ve Robotik Bilimi Gelişmeye Devam Ediyor
Sistem, esas olarak iki boyutlu pikselin hacimsel eşdeğeri olarak bilinen voksellerin küçük özdeş alt birimlerini içeriyor. Bu vokseller, inşa etmek ve çalıştırmak için diğer voksellerden hem güç alabiliyor hem de kendi aralarında veri transferi sağlayabiliyor.
Nature Communications Engineering adlı bilimsel dergide yer verilen araştırma Self-replicating Hierarchical Modular Robot Swarms (Kendini Kopyalayan Hiyerarşik Modüler Robot Sürüleri) başlığını taşıyor.
Houston Üniversitesi’nde elektrik ve bilgisayar mühendisliği doçenti olan ve çalışmaya katılım göstermeyen Aaron Becker, yayımlanan araştırmaya dair şu ifadeleri kullanıyor:
“Bu makale, yeniden yapılandırılabilir sistemlerin kritik bir alanını konu alıyor: Robotik iş gücünü hızlı bir şekilde ölçeklendirmek ve malzemeleri istenilen yapıda verimli şekilde birleştirmek için nasıl kullanacağını göstermek.
“Bu, bahsi geçen sorunu radikal derecede yeni bir bakış açısıyla ele alan ilk çalışma. İstenilen yapıyı ve diğer robotları olabildiğince hızlı inşa etmek için, boyutları optimize edilmiş bir robot ekibi oluştururken ham robot parçaları kullanmak.”
Geçen aylarda ölü örümcekler nekrobotlara dönüştürülerek atık miktarının azaltılması yönünde bir çalışmaya ve vücutta gezinip tedaviye ihtiyaç duyan bölgelere ilaç taşıyan milimetrik bir cihazın tasarımına imza atılmıştı.
Siz bu teknolojinin geldiği son nokta hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.
Kaynak: The Independent
We are Bob kitabındaki roamer’lar gibi. 10 yıl sonra kafa kesmeye de başlarız .