in ,

Koronavirüs Protein Yapısı Müziğe Dönüştürüldü

Koronavirüs protein yapısı notalara döküldü. Ortaya çıkan melodi, bilim insanlarına daha kapsamlı çalışma fırsatı veriyor.

Koronavirüs Müzik
- Reklam -
- Reklam -

Dünyada 1.3 milyondan fazla insana bulaşan ve on binlercesinin ölümüne yol açan Koronavirüs üzerinde çalışan bilim insanları, bu kez farklı bir olaya imza attılar. Virüsün protein yapısı, müziğe dönüştürüldü!

Sosyal medyayı sık kullanan biriyseniz Corona Virüsü’nün yapısını gösteren fotoğraflara çoktan aşina olmuşsunuzdur. Bilim insanlarının çalışmaları sayesinde fotoğraflarda görünen Koronavirüs yapısı notalara çevrildi ve bu sayede herkesi şok eden güzellikte bir müzik açığa çıkartıldı.

- Reklam -

Koronovirüs’ün yapısı bir çeşit çiviye benzemekte. Hatta bilim insanları bu virüsü çivimsi protein (spikelike protein) olarak adlandırıyorlar. Dinlediğiniz müziğin içerisindeki ahenkle çalan çanların, tıngırdayan tellerin, hareketli flüt seslerinin her biri, saf hücrelere tutunmuş Corona Virüsü’nün mikroskobik ortamda farklı açılardan çekilmiş fotoğraflarından türetilmiş durumda.

Koronavirüs Notalarla Tanıştı – Peki Neden?

Tıpkı bütün protein hücreleri gibi, çivimsi hücreler de aminoasitlerin birleşimlerinden oluşmaktadırlar. Massachusetts Teknoloji Enstütüsü’nde çalışan ve Sonification ismi verilen yeni bir tekniği kullanan bilim insanları, Koronavirüs’ü oluşturan her amino aside başka bir nota atayarak proteinin tamamını tek bir şarkıya dönüştürmeyi başardılar.

Covid-19 Koronavirüs

Buradaki asıl soru şu: Neden bir virüsü şarkıya dönüştürelim ki? Virüsün bu yeni halini tarayan bilim insanları, protein hücresinin üzerinde antikorların veya ilaçların tutunmasını sağlayacak alanlar bulabilirler. Araştırmacıların söylediğine göre protein hücrelerinin melodi hali üzerinde çalışmak, geleneksel olarak yapılan çalışmalardan çok daha hızlı sonuçlar verebilir.

- Reklam -

Bu bilginin kesinliğine ise çivimsi proteini sonification tekniğiyle taranmış diğer protein hücreleriyle kıyaslayarak ulaşılabilir. Üstelik bu teknik eğer işe yararsa, bir gün bir virüs türünün sivri kısmına yapışarak onun hücreleri etkilemesini tamamen engelleyecek bir tedaviye kavuşulabilir.

Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Koronavirüs, 3 ay gibi kısa bir sürede tüm dünyayı etkisi altına aldı ve pandemi ilan edildi. Salgın nedeniyle birçok ülke olağanüstü hal ilan etmiş ya da aldığı tedbirleri iyice sıklaştırmış durumda.

Peki siz ortaya çıkan bu müziği nasıl buldunuz? Sizce bu çalışma Koronavirüs tedavisi için yürünen yolda bir aşama olarak değerlendirilecek mi? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın!


* Koronavirüs Tedavisinde Koyun Dolly’yi Klonlayan Ekip de Devrede

Kaynak: Science Mag

Furkan Emir Aktaş

1999 Ankara doğumluyum. Çizgi romanlar, fantastik romanlar, bilgisayar oyunları özellikle ilgili olduğum alanlar. Hacettepe Üniversitesi'nin Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde okumaktayım. 2013'ten beri serbest olarak bazı çizgi romanların ve çeşitli akademik makalelerin çevirilerini yapmaya devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Lord of the Rings Yüzüklerin Efendisi

Lord of the Rings Finalinde Frodo’yu Katil Yapan Alternatif Peter Jackson Planı

Brandon Sanderson ve Emily Sanderson

Brandon Sanderson’ın Eşinden Bir Yazarla Evli Olmaya Dair Tavsiyeler