Dijital dünya her geçen saniye “değerleniyor”. İnsanlar yaşamının önemli bir kısmını çevrim içi ortamlara taşırken burada gerçekleşen her eylem de yeni bir değere kavuşuyor. Kripto paralar, fiziki paralar ve diğer madenlerle yarışmaya başlamışken şimdi de “kripto sanat” karşımıza çıktı. NFT olarak anılan kripto para birimiyle işlenen bir sanal tablo, açık artırmada 69 milyon dolara alıcı buldu.
Bugünlerde sanat dünyası yeni bir rekoru konuşuyor. Daha öncesinde matbu bir çalışmasını 100 dolardan bile alıcısına ulaştıramayan Beeple takma adlı Mike Winkelmann, kripto sanat olarak tanımlanabilecek çalışmasıyla şu anda “yaşayan en değerli sanatçı” konumunda.
New York’ta bulunan prestijli açık artırma organizatörlerinden Christie’s Müzayede Evi, tamamı dijital dünyada oluşturulmuş sanal bir tablonun 69 milyon dolara (yaklaşık 523 milyon Türk lirası) satılmasına ev sahipliği yaptı.
Kökleri 18. yüzyıla kadar dayanan Christie’s adlı açık artırma evi, bu organizasyonla birlikte adeta yeni çağı selamlamayı başardı.
Beeple takma adlı sanatçı, yalnızca Instagram üzerinde 2 milyondan fazla takipçiye sahip. Beeple, “Everydays” adlı projesinde her gün bir dijital sanat eseri yapıyor. 14. yılını kutlayan proje, geçen günlerde ilk 5 bin çalışmaya ulaştı. İşte bu 5 bin görselin yer aldığı “Everydays: The First 5.000 Days” adlı kolaj ise açık artırmada rekor fiyattan alıcı buldu.
Peki Nedir Bu NFT? Kripto Sanat Gerçekten de Sanatın Geleceği mi?
Bu ses getiren olay elbette beraberinde pek çok tartışmayı da getirdi. Tıpkı e-kitap ilk çıktığında kitabın yerini alacak mı temalı sohbetlerin bolca yapılması gibi, kripto sanatın da geleceğimizdeki söz hakkı şu sıralar hayli merak ediliyor.
NFT bir tür dijital para. Açılımı ise “Non-Fungible Token”. Yani “değişimi mümkün olmayan para”. Elbette bu tanımdaki para kelimesi, fiziki dünyadaki ile birebir örtüşmüyor. Bu bir sanat eseri de olabiliyor, bir sosyal medya paylaşımı da, video da… Dijital ortamdaki hemen her şey, doğru şartlar sağlandığında bir NFT olabiliyor.
Ethereum blokzincirinin bir parçası olan NFT, kripto paralarla ortak paydada buluşsa da onlar gibi “madencilik” ile üretilemiyor ve değiştirilemiyor. Bu da onları eşsiz yapıyor. Bir tür dijital imza halini de alan NFT, telif hakkı tartışmalarına da yeni bir boyut getirmeye hazırlanıyor.
Peki siz geleceğin bu kısmı hakkında ne düşünüyorsunuz? Tartışmalarda hangi konumdasınız? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Wired
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!