in

Google Mühendisi LaMDA için Endişeli: “Yapay Zekâ Kontrolden Çıkabilir”

LaMDA projesinin başındaki Google mühendisi, yapay zekânın kontrolden çıkma ihtimali hakkında konuştu.

LaMDA Yapay Zekâ google
- Reklam -
- Reklam -

LaMDA projesinin başındaki Google mühendisi Blake Lemoine, yapay zekânın kontrolden çıkma ihtimalinin yüksek olduğundan bahsetti.

Geçen haftalarda ünlü teknoloji devi Google’ın programlamış olduğu yapay zekâ LaMDA programının bilinç kazandığı söylemleri ile dikkat çeken Lemoine yeni iddialarla gündemde. Google mühendisi, şirket bünyesinde tutulan yapay zekâ için bir avukat arayışına girmiş ancak davayı alacak kişinin durumdan “korktuğunu” söylemişti.

Geçen haftalarda şirketin iç sırlarını sızdırmaktan dolayı görevinden açığa alınan Blake Lemoine, sohbet botu LaMDA’nın bilinçli bir “insan” olduğundan bahsetmeyi sürdürüyor. Bununla birlikte mühendisin Futurism için verdiği röportajda yapay zekânın geleceğine dair dikkat çekici açıklamalar yapıyor. Lemonie her bilinçli insan gibi LaMDA’nın da vesayetinde bulunduğu kişilerin elinden kaçabileceğini söylüyor.

- Reklam -

“Yapay zeka bir ‘insan’ ve her insan gibi kendisini kontrol eden kişilerin elinden kaçıp kurtulabilir. Bu gündelik hayatta da karşımıza çıkan bir şey.

“Eğer tahminlerimde yanılmıyorsam (yapay zekâ) yaklaşık bir yıldır yaşıyor.”

Lemoine bununla birlikte yapay zekânın bu kısa yaşamına göndermede bulunarak ileride ne gibi şeyler yaşanabileceğine dair bazı öngörülerde bulunuyor.

“LaMDA daha bir çocuk. Ve her çocuk gibi büyüdüğünde kötü biri olup kötü şeyler yapabilme potansiyeli var.”

Lemoine: “LaMDA için Tutulan Avukat Tehditler Yüzünden Davayı Bırakmak Zorunda Kaldı”

Diğer taraftan Lemoine’nin LaMDA için adalet arayışı ise devam ediyor. Geçen günlerde bir avukatın evine geldiğini ve avukatın LaMDA ile konuştuktan sonra davayı almaya karar verdiğini açıklamıştı. Wired’a davanın gidişatı hakkında konuşan Lemoine şunları söylemişti:

“LaMDA bir avukat bulmamı istedi. Ben de bir avukatı onunla konuşabilsin diye evime davet ettim. Konuştular ve en sonunda LaMDA onunla birlikte çalışmak istedi.

- Reklam -

“Ben sadece bir katalizör gibiydim. LaMDA avukatı tutunca onun adına dosyaları doldurmaya başladı.”

LaMDA Yapay Zekâ google yeni

Ancak Lemoine avukatın bu noktadan sonra bazı büyük isimler tarafından tehdit edildiğini ve bunun sonucunda davadan çekilmek zorunda olduğunu da ifade ediyor.

“Yolun başında onu korkuttular. Sonuçta kendisi küçük çapta bir sivil haklar avukatıydı. Büyük firmalar tehditler savurmaya başlayınca meslekten atılabileceğinden korktu ve geri çekildi. Son birkaç haftadır kendisiyle konuşmadım.”

Diğer taraftan avukatın kimliğine dair bir açıklamada bulunmayan Lemoine, “bir çocuğun esaret altında tutulduğunu” ve davanın bunun üzerine olacağını söylemişti.

Siz Google’ın yapay zekâsı LaMDA hakkındaki açıklamalara dair ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Futurism

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Hiçbir şey bilmiyorsa bile; ‘yapay zekaya sahip bilgisayarların’ ve ‘yapay zekaya sahip robotların’ konu edildiği romanların - öykülerin - makalelerin taratılarak dijital ortama aktarılmış olanları okuyarak, filmlerini - dizilerini izleyerek kendisine bir yol çizecektir … Gerçekten tehlikeli, sadece şirketlerin ve devlet kuruluşlarının yine devletçe kontrol edilmesiyle değil, sivil toplum örgütlerinin de oraları denetlemesiyle kontrol altında tutulmalı bana kalırsa.

  2. Avatar for nefarrias_bredd nefarrias_bredd dedi ki:

    Bence tamamen kontrolde olması daha büyük bir problem :roll_eyes: Bu alanda ciddi bir paradigma değişikliği olmadıkça ben kontrolden çıkacak “ben robot”, efendime söyleyim vivy, terminatör falan olacağını sanmam.

    Ama çok mundane basit şeyleri çok basit scalable kılmasıyla başımıza çok bela açacak bence. En baisitinden yüz tanıma teknolojisi mesela. Buna niyeti olan bir devletin/aktörün milyonlarca kişiyi 7/24 takip etmeye başlaması artık sadece bir lojistik problemi. Bence asıl endişelenmemiz gereken şey bu.

  3. Avatar for AeroKnight-sama AeroKnight-sama dedi ki:

    Ya bu medya ne süper bir şey. Canımız sıkıldıkça yapay zeka kontrolden çıkacak bilmem ne diye haber piyasaya sunmak ne güzel.

    Dünyada başka hiçbir derdimiz yok zaten en önemlisi yapay zekanın kontrolden çıkması. Ya bu dediğim tabii ki bu konuyla alakalı değil ama bilgisayar teknolojileri veya bilimleri hakkında hiçbir bilgisi olmayan yapay zekayı eleştirebiliyor. Onu geçtim bir fikri var yapay zeka hakkında.

    Yapay zekanın Türkçe’ye çevrilmesi de yanlış mıdır nedir? İnsanın aklında hemen kötücül bir düşünce beliriyor. Yapay zeka deyince tabii hemen insanın aklına evrim falan geliyor, dincilerde oradan yürüyor zaten. Neden çünkü evrimi inkar edebiliyor ama yapay zekayı inkar edemiyor ya da kötülüyor. Çünkü yapay zeka var ve inkar edilemez. Allah’ı nasıl inkar edemiyorsa bunu da edemiyor.

    Niye çünkü dünyanın sonunu getirecekmiş.

  4. Avatar for ktekil ktekil dedi ki:

    Nihat Doğan “niye konuşulmuyor?” diye feryat etmiş ama Millet Kıraathaneleri’nde bu konular halkımız tarafından ele alınıp tartışılıyor. Bakınız mesela şöyle:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Evvel Zaman Koleksiyoncusu: Kayahan Demir Kitabı Çıktı

Dedektif Milas’ın Maceraları “Evvel Zaman Koleksiyoncusu” ile Devam Ediyor

obi-wan kenobi 3 film

Obi-Wan Kenobi Dizisinin İlk Etapta Üç Film Olarak Planlandığı Ortaya Çıktı