in ,

Leonardo da Vinci’nin Soyundan Gelen ve Şu An Hayatta Olan 14 Kişi Tespit Edildi

Leonardo da Vinci soyu hâlâ devam ediyor. Rönesans’ın dâhi isminin, şu an hayatta olan 14 erkek torunu keşfedildi.

Leonardo da Vinci Soyu
- Reklam -
- Reklam -

Leonardo da Vinci soyu araştırma konusu oldu. İtalyan ressam, mimar, heykeltıraş ve kâşif Leonardo da Vinci’nin soyundan gelen 14 kişi tespit edildi. Rönesans’ın simge isminin modern akrabalarının yaşları 85 ile 1 arasında değişiyor.

Tarihçi Alessandro Vezzosi ve Agnese Sabato tarafından yürütülen uzun bir projenin sonunda edinilen bulgular Da Vinci’nin genlerini yeniden inşa etmek için kullanılacak.

Leonardo hiçbir zaman evlenmedi ve çocuk sahibi olmadı. Bu durum kâşifin gerçek torunlarını bulmayı imkânsızlaştırıyor. Yeni çalışmada 690 yıllık bir süreçte nesillerdeki erkek bireyler incelendi. Çalışmalar Leonardo’nun büyükbabası Michele’in doğduğu 1331’den başladı. Da Vinci, 1452’de Toskanalı bir noterin gayrimeşru oğlu olarak doğdu. Da Vinci soyadını doğduğu Vinci kentinden aldı.

- Reklam -

Da Vinci’nin kendi çocukları olmasa da 22 kardeşi var ve günümüze kadar gelen nesiller bu kardeşlerin torunları. 21 nesil boyunca beş aile ağcına dağılan torunların 14’ü günümüzde yaşıyor.

Leonardo da Vinci Soyu için Gen Haritası Çıkartılacak

Araştırma boyunca bilim insanları ailedeki Y kromozomuna odaklandı. Babadan oğula geçen Y kromozomu, büyük oranda değişmeden günümüze ulaşmayı başarmış. 2016’da başka bir çalışma Leonardo’nun anne tarafını da araştırmış ve günümüzde yaşayan 35 akrabaya ulaşmıştı. Ünlü film yönetmeni Franco Zeffirelli de bunlardan birisiydi.

Alessandro Vezzosi, erkek akrabalara odaklanan yeni çalışmanın sebeplerinden şöyle bahsetti:

“Anne tarafından gelen akrabalar Leonardo’nun DNA’sı ve Y kromozomuyla ilgili bilgi veremiyor. Erkek tarafından gelen akrabalar 1 ile 85 yaşları arasında değişiyor. Vinci’de yaşayan kimse yok. Aile Toskana’nın pek çok farklı bölgesine dağılmış. Hepsinin de anketör, masa başı veya zanaatkârlık gibi sıradan işleri var.”

Leonardo da Vinci Head of a Bear

- Reklam -

Ortaya çıkan 14 akrabadan alınan DNA’lar önümüzdeki aylarda incelenecek ve atalarının mezarlarındaki Y kromozomuyla günümüzde yaşayanlarınkiler karşılaştırılacak.

Leonardo öldüğünde Fransa, Loire’de Saint-Florentin Kilisesi mezarlığına gömülmüştü. Fransız Devrimi sırasında mezarlık yağmalanmış da Vinci’nin kemikleri de Saint-Hubert’teki daha küçük bir mezarlığa aktarılmıştı. Gelgelelim o mezarlıktan çıkartılan kalıntıların Leonardo’ya ait olduğuna dair kesin kanıt bulunmuyor.

Geçen yıllarda Leonardo da Vinci eserlerinin üstündeki mikroskobik dünya da araştırılmış, usta sanatçının eserlerinde göze görünmeyen izler aranmıştı. Yüzlerce yıl boyunca pek çok elden geçen eserlerde da Vinci’nin DNA’sına ulaşılamamıştı.

Tarihin en büyük dehalarından birisinin gen haritasını çıkartma projesi size ne düşündürüyor? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

netflix anime

Netflix, Anime Ekiplerine Düşük Ödeme Yapmakla Suçlanıyor

Dracula: Hayatı ve Efsaneleri - Heiko Haumann

Vampirizm Fenomeni “Dracula: Hayatı ve Efsaneleri” Kitabı ile Aydınlanıyor