in

Leonardo da Vinci’nin 530 Yıl Önce Hayal Ettiği Helikopterden İlhamla Drone Tasarladılar

Leonardo da Vinci tarafından 530 sene önce tasarlanan helikopter, modern bir drone’a ilham oldu. İtalyan dâhinin taslaklarından yola çıkarak hazırlanan aracın uçtuğu anlar kameralara kaydedildi.

Leonardo da Vinci helikopter icat drone
- Reklam -
- Reklam -

Leonardo da Vinci tarafından 530 yıl önce taslak çizimleri hazırlanan helikopter modeli gerçeğe dönüştü. Bilim insanları, İtalyan dâhinin çalışmasından yola çıkarak hazırladıkları drone’u uçurmayı başardı.

1452 yılında dünyaya gelen Leonardo da Vinci, yalnızca ressam kimliğiyle değil pek çok alanda öncü olmayı başarmış bir isim. Bilim insanı, kâşif ve mühendis de olan da Vinci, günümüzden 500 yıl önce paraşüt, uçak, makineli tüfek ve zırhlı araç gibi zamanının ötesinde buluşlara imza atmıştı. Aerial Screw olarak anılan helikopter benzeri alet de bunlardan birisiydi.

Da Vinci’nin yıllar önce tasarladığı bu aletlerden birçoğu yalnızca taslak aşamasında kalmıştı. Helikopter benzeri bu alet de onlardan birisiydi. Bilim insanları işte bu tasarımlardan yola çıkarak modern teknolojiyle geçmişin bilgisini birleştirdi.

- Reklam -

Leonardo da Vinci helikopter drone

2019 yılında Maryland Üniversitesi’nden bir grup mühendis, 1480’lerin sonundan kalma taslaklardan yola çıkarak da Vinci’nin mirasına sahip çıktı. Bir buçuk yıllık çalışmanın ardından ekip tasarımı hayata geçirmeyi başardı.

Leonardo da Vinci 530 Yıl Önce Tasarlamıştı: Helikopter/Drone Gerçek Oldu

Marylan Üniversitesi’nde havacılık mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapan Prate, aletin çalışmasından şaşkınlık duyduğunu ifade etti. Kendisinin ve ekip arkadaşlarının projenin başında şüpheci bir tavır takındığını aktaran Prete, bazı bilgisayar simülasyonları ve 3D baskılar sonrasında umut verici eğilimler yakaladıklarını ifade etti.

Geçen günlerde gerçekleştirilen Transformative Vertical Flight 2022 konferansında sunulan hava aracı organizasyonun dikkat çeken projeleri arasında yer aldı.

15. yüzyıldan kalma bir tasarımın modern çağla buluştuğu projede kullanılan hava aracı, bir helikopter gibi dikey olarak havalanabiliyor ve ardından bir uçak gibi yatay düzlemde uçabiliyor.

da vinci helikopter

- Reklam -

Maryland Üniversitesi’nden öğrenciler, tasarımı hayata geçirirken da Vinci’nin zamanında elde edemediği materyallerden de yararlandı. Ünlü sanatçının döneminde kompakt enerji kaynaklarının bulunmaması, Rönesans’tan kalma ahşap ve deri inşaat malzemelerinin uygunsuzluğu sanatçının başarılı olamamasına neden olmuştu.

Prete ve arkadaşları ise alüminyum, plastik, elektrik motoru, piller ve bilgisayar kontrolü gibi sistemlere sahipti.

Crimson Spin olarak adlandırılan araç şu an için küçük bir drone’dan fazlası değil. Fakat araştırmacılar bu teknolojinin gelecekte insanlı bir hava aracına dönüşebileceğine inanıyor.

Aracın görüntülerine aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz:

YouTube video

Siz da Vinci’nin icatlarının yıllar sonra hâlâ kullanılabiliyor olmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: CNET

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Pera Palas'ta Gece Yarısı fragman netflix

1919’un İstanbul’unda Geçen “Pera Palas’ta Gece Yarısı” Dizisinden Fragman: Netflix’ten Zaman Yolculuğu

2022 Razzie Ödülleri adayları

Yılın En Kötülerini Seçen Razzie Ödülleri’nde 2022 Adayları Duyuruldu: Listede Jared Leto ve Ben Affleck de Var