in ,

“Boynuzlu Timsah Yüzlü Cehennem Balıkçılı” Dahil, Londra Doğa Tarihi Müzesi’nin 2021 Keşifleri

Londra Doğa Tarihi Müzesi 2021 yılında yeni türler keşfetmeye devam etti. “Boynuzlu Timsah Yüzlü Cehennem Balıkçılı” olarak adlandırılan dinozor dahil, toplamda 552 yeni tür ortaya çıkartıldı.

londra doğa tarihi müzesi tür keşifleri
- Reklam -
- Reklam -

Londra Doğa Tarihi Müzesi senesinde de yeni türler keşfetmeyi sürdürdü. Aralarında “Boynuzlu Timsah Yüzlü Cehennem Balıkçılı” olarak adlandırılan dinozor dahil, toplamda 552 yeni tür tespit edildi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Doğa Tarihi Müzesi (Natural History Museum), kapılarını 1884 yılında açtı. Müze o tarihten günümüze botanik, böcek bilimi, mineraloji, paleontoloji ve zooloji dahil birçok alanda milyonlarca yaşam türüne ev sahipliği yapıyor. Müzede bulunan örnekler üzerinde yapılan araştırmalar ise henüz adlandırılmamış birçok türü gün yüzüne çıkartıyor.

Açıklanan resmi verilere göre 2021 yılının bilançosu ise 552 yeni tür olarak kayıtlara geçti. Daha önce hiç bilinmeyen bu türler arasında dinozorlardan kopepodlara geniş bir yelpazedeki canlılar bulunuyor.

- Reklam -

Londra Doğa Tarihi Müzesi 2021 Yılında Pek Çok Keşfe İmza Attı

Keşfedilen dinozorların arasında bu sene Wight Adası’nda bulunan 125 milyon yıllık iki Spinosaurus türü de yer alıyor. Bu iki dinozordan ilkine “Boynuzlu Timsah Yüzlü Cehennem Balıkçılı” anlamına gelen Ceratosuchops inferodios adı verildi. Diğerineyse “Milner’ın Nehir Kenarı Avcısı” anlamındaki Riparvenator milnerae dendi. İsmin ikinci yarısında yer alan “milnerae” sözcüğü ünlü paleontolog Angela Milner’dan geliyor.

londra doğa tarihi müzesi Ceratosuchops inferodios

2021’de keşfedilen dinozorlar arasında, T-Rex’in tavuk büyüklüğündeki uzaktan akrabası da yer alıyor. Bu dinozor türünün minik boyuna rağmen 200 milyon yıl önce tüneklere hükmettiği düşünülüyor.

Güney Galler’deki bir taş ocağında fosilleri ortaya çıkartılan küçük ama ürkütücü yaratık, Birleşik Krallık’ta bulunan en eski Teropod unvanını kazanmayı bildi. Boş kemikleri ve üç parmaklı uzuvları ile karakterize edilen Teropod grubu içinde T-Rexler ve modern kuşlar da bulunuyor.

Paleontologlar bu yeni türe Pendraig milnerae ismini verdi. Pendraig’in Galcedeki karşılığı ise “Baş Ejderha”.

Doğa Tarihi Müzesi’nden paleontolog Susannah Maidment keşifler hakkında şunları kaydetti:

- Reklam -

“Özellikle Birleşik Krallık’ta bulunan dinozorlar tanımlandığı için harika bir yıl oldu. Bu örnekler, geçmiş ortamları ve bunların zaman içinde nasıl değiştiğini anlamamızı sağlayan geniş bir paleobiyolojik yapbozun birer parçası.”

185 Yıllık Resim, Yeni Bir Yılan Türünün Keşfedilmesine Yardımcı Oldu

Tüm bunlara ek olarak bu sene keşfedilen 4 yılandan birisi sıra dışı bir hikâyeyi beraberinde getiriyor. Platyceps josephi olarak adlandırılan sürüngen, 185 yıllık çizimler sayesinde keşfedildi.

doğa tarihi müzesi yeni keşif yılan

Ayrıca keşfedilen türlerin 291’i kopepod mensubu. Karidese benzeyen bu küçük canlılar, göllerden okyanuslara dünyanın dört bir yanında yaşayabiliyorlar. Kopepodlar karbon döngüsü ve ekolojide önemli bir rol üstleniyor.

90 kınkanatlı, 52 yabanarısı, 13 güve, 8 alg, 7 yengeç, 6 sinek, 6 helmint ve 5 tırnaksı ve 3 diyatome de 2021 yılında keşfedilen türlerden bazıları.

Siz bu keşifler hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

blutv ücretsiz izle yılbaşı kampanyası

BluTV Yılbaşına Özel Ücretsiz Oldu: İşte İzleyebileceğiniz Bazı Yapımlar

Çalınan Yüzüklerin Efendisi Kitapları Geri Döndü

Bir Hayır Kurumundan Çalınan Yüzüklerin Efendisi Kitapları, Sosyal Medya Kampanyası Sonrası İade Edildi