in

Maddenin Aynı Anda İki Halde Olabileceği Keşfedildi

Araştırmacılar bir maddenin aynı anda iki hale sahip olabileceğini keşfetti. Hem katı hem de sıvı olabilen bu faz oldukça konuşulacak gibi görünüyor!

potasyum
- Reklam -
- Reklam -

Maddenin birçok hali bulunmakta. Ancak çoğumuz bunu katı, sıvı ve gaz hali olarak kısıtlıyoruz. Bilim insanları maddenin bu hallerden ikisini aynı anda sahip olabileceğini keşfetti.

Daha spesifik olmak gerekirse metal potasyum aynı anda hem katı hem de sıvı olabilmekte. Eğer maddeye yeteri sıcaklık ve basıncı verirseniz potasyum katı ancak eriyik halde bulunuyor. Edinburgh Üniversitesi‘nden Fizikçi Andreas Hermann bu durumu şöyle tanımlıyor:
“Suyla dolup damlamaya başlayan bir süngeri tutmaya benziyor, süngerin de sudan oluşuyor olması dışında.”
Potasyum oldukça basit bir kristal yapısına sahip. Ancak metallere ekstrem koşullar sağlandığında özellikleri fazlasıyla değişiyor. Örneğin iletken metal sodyum yüksek basınçlarda yalıtkan oluyor, lityum yüksek basınç ve düşük sıcaklıkta süperiletken oluyor.

Potasyum üzerinde yapılan önceki deneylerde yüksek basınçlarda atomlarının kompleks yapılara düzenlendikleri görülmüştü. Sıcaklık verildiğinde ise zincirler yok oluyor. Araştırmacılar potasyumun bu düzensiz duruma geçişini “zincir-ergime geçişi” olarak adlandırdı.

- Reklam -

baski altinda potasyum

- Reklam -

Basınç ve sıcaklık yeteri kadar yüksek olduğunda (yaklaşık 2-4 gigapascal ve 400-800 Kelvin), potasyum atomları birbirlerine bağlı zincirlerde ve kafes yapılarda düzenleniyorlar. Kafes atomları arasındaki kimyasal bağlar oldukça kuvvetli, bu yüzden katı halde kalıyorlar. Ancak bu arada zincirler düzensiz, yani sıvı hale ergiyorlar.

Ekip bu davranışın sodyum ve bizmut dahil birçok metalde de farklı kondisyonlarda görüleceğini düşünüyorlar.
Kaynak: Science Alert

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

archangel ust

William Gibson’ın Archangel Grafik Romanı Bizlerle

game of thrones final algoritma

Game of Thrones’ta Demir Taht’a Kimin Oturacağını Algoritma Belirledi!