in

Gökbilimciler, Mars’ta ‘Ayı’ Silüetine Benzeyen Bir Yer Şekli Gözlemledi

Mars şaşırtmaya devam ediyor. Gökbilimciler, Kızıl Gezegen’de bir kaya üzerinde ‘ayı’ silüetini andıran bir görüntü yakaladı.

Mars Gezegeninde 'Ayı' Silüeti Gözlemlendi
- Reklam -
- Reklam -

Mars gezegeninden yeni gelen görsel yüzleri güldürdü. Bir “ayı”nın yüz ifadesini andıran görüntü, NASA tarafından paylaşıldı.

Kızıl Gezegen’in birbirinden gizemli sırları gün be gün açığa çıkarken, yüzeyinde bulunan bazı ilginç görüntüler de insanların ilgisini çekmeye devam ediyor.

Pareidolia tabiri, kişilerin tanıdık nesneleri rastgele şekillerde görme eğilimine verilen isim. Bulutları herhangi bir bilindik şekle benzetmeyi buna örnek olarak verebiliriz. Bu kez bu algı durumu Mars üzerindeki bir kayada ortaya çıktı.

- Reklam -

Mars yörüngesinde dolanan Keşif Yörünge Aracı, yüzeyin ayrıntılı görüntülerini yakalayan güçlü ve yüksek çözünürlüklü bir kameraya (HiRISE) sahip. HiRISE kısa bir süre önce ayıya benzeyen bir oluşum keşfetti.

HiRISE baş araştırmacısı Alfred McEwen konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“V şeklinde bir çökme yapısına (burun), iki krater (gözler) ve dairesel bir kırılma modeline (kafa) sahip bir tepe var. Dairesel çatlak deseni, gömülü bir darbe kraterinin üzerine çöken bir birikintiden kaynaklanıyor olabilir. Belki burun bir volkanik ya da çamur deliği, tortu da lav ya da çamur akıntıları olabilir?”

Mars Gezegeninde ’Ayı’ Silüeti Gözlemlendi

Haber “Astronomlar Mars’ta Bir Ayı Keşfettiler” Şeklinde Paylaşıldı

McEwen, bu krateri tam olarak neyin ayı gibi gösterdiğini öğrenmek için bir gün Mars’a gitmemiz gerektiğini de sözlerine ekledi. Ayrıca söz konusu ayı yüzünün silüeti, aslında ölçekli bir versiyon. İçinde yer aldığı orijinal görüntünün yaklaşık 2 bin metre genişliğinde olduğu belirtildi.

- Reklam -

Bugüne kadar Mars’ta keşfedilen tek ilginç görüntü bu değil. Daha önce de gülen bir yüz, fil veya bir kuş gibi gibi bazı çılgın kraterler de keşfedilmişti. HiRISE şimdi de ayıya benzer bir şekil keşfetti. Peki kraterin ortasındaki ayı burnu şeklindeki tuhaf özelliği ne yaratabilir?

Açılımı Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilim Deneyi (High Resolution Imaging Science Experiment) olan HiRISE, 10 Mart 2006 tarihinde Mars yörüngesine ulaştı ve 24 Mart 2006 tarihinde ise ile fotoğrafı gönderdi. 17 yıldır aktif olarak hizmet vermeye devam eden uydu bugüne dek binlerce fotoğraf paylaştı.

Mars Yüzeyi Gülen Yüz ve Fil

Paylaşılan görüntü hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Bu işin arkasında Radikal Edward varmış. :slight_smile:

    9_EdFlyBebop2

  2. Avatar for Prenscukas Prenscukas dedi ki:

    Düşünsenize aslında insanlığın ilk yuvası Marsmış ve gelişmiş bir uygarlık düzeyindelermiş. Sonrasında atmosfer yok olmaya başlayınca bir grup insanı uzay gemisi gibi bir şeyle Dünya’ya göndermişler. Bu insanlarda Dünya da insanlık tarihini başlatmış ya da bu insanlık tarihine dahil olmuşlar zamanla da teknoloji unutulmuş. Şu anki teknolojik gelişmeler geçmişteki hatırlamalar ve taklitlermiş. Anunnakiler olayıda burdan geliyormuş. Güzel bir teori aslında iyi bir şekilde kitap konusu olur

  3. Avatar for KorayVerakan KorayVerakan dedi ki:

    images (9)

    Aklıma gelen

  4. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    ezgif.com-gif-maker (1)

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Nicole Kidman, The Perfect Nanny Dizisi Kadrosuna Katıldı

Oscarlı Aktris Nicole Kidman, HBO’nun “The Perfect Nanny” Dizisine Katıldı

Eddie Murphy Eşek Filmi - Shrek 5

Eddie Murphy, Shrek Dünyasına Dönmeye Hazır: “Çizmeli Kedi Filmleri Yaptılar, Eşek için de Yapmaları Gerekir”