in

Mars’ın Coğrafi Yapısına Dair Detaylar Keşfedildi

Curiosity uzay aracı 2012 yılında Mars yüzeyine iniş yapmıştı. Aradan geçen 7 senenin ardından halen aktif durumda olan araç, geçtiğimiz günlerde yeni keşiflerde bulundu.

mars nasa Curiosity
- Reklam -

Nasa, 2012 yılında Mars’a keşif için bir uzay aracı yolladı. Bu uzay aracının gönderilme amacı hem turuncu gezegendeki yaşam belirtilerini incelemek, hem de genel anlamıyla Mars’ın topraklarını keşfe çıkmaktı. Takvimler 2015’i gösterirken, Curiosity ismi verilen bu uzay aracı Mars’ta uçsuz bucaksız göletler buldu. Yine aracın kendi içerisinde barındırdığı teknoloji sayesinde, NASA bu göletlerin tuzlu sudan oluştuğu kanısına vardı. Bu suyun çözeltisinde sade tuzun yanı sıra, bol miktarda kireç taşı kalıntıları ve magnezyum sülfat da bulunuyordu.

Curiosity zaten Mars’ın yüzeyine inmeden önce, gezegenin yörüngesinden toprak yapısına dair bazı detaylar yakalanmıştı. Araç, suda bulduğu kireç taşı ve magnezyum sülfat parçalarını uzunca bir süredir incelemekte. Şimdiye kadar bu kayalardan edinilen bilgiler, gezegendeki suyun yaklaşık 3.3 ile 3.7 milyar yıl önce oluştuğuna işaret ediyor. Mars gezgininin şu anki bir diğer amacı, zamanında bu gezegenin yüzeyinin büyük bir kısmını kaplayan suyun yok olmasına neyin sebep olduğunu bulmaktı. Ayrıca Curiosity’nin, suyun içerisinde bulunanların haricinde birçok farklı türde tuz bulduğu da biliniyor.

Gezgin robot, tuzları incelemek için özel olarak geliştirilmiş, ChemCam isimli bir sistem kullanıyor. Bu sistem bir lazer aracılığıyla tuza bulanmış kayayı tamamen buharlaştırıyor; ardından özel bir kamera sayesinde kayadan açığa çıkan gazlar, spektografik olarak inceleniyorlar. Bu sayede kayanın bütün bileşenleri teker teker anlaşılabiliyor.

- Reklam -

Curiosity 2020 Yılına Kadar Göreve Devam Edecek

Dr. Rapin’in verdiği raporlara göre; Mars’ın yüzeyindeki en eski tuz türü yine yaklaşık 3 milyar yıl öncesine ait tortul kayaçlarda bulunan sülfat tuzları. Ayrıca yaklaşık 150 metre boyundaki kayaçların %30-50’sini kaplayan kalsiyum-sülfat tuzlarına da, turuncu gezegende sık sık rastlanıyor. Diğer kayaçların üzerinde ise incecik bir tabaka halinde magnezyum-sülfat tuzu da bulunmakta.

NASA ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarla vardıkları sonuçları bildirdi. Genel itibariyle konuşmadan anlaşılan şey, Mars’ın topraklarında inanılmaz yüksek derecelerde tuzun bulunması. Ve incelemeler şunu gösteriyor ki bundan 3 milyar yıl önceki -bilim insanlarının Hesparian dönemi ismini verdiği- dönemde, Mars topraklarındaki tuz oranı suyu buharlaştırmaya başladı. Su tamamen buharlaştıkça, tuz toprağa karıştı ve gezegeni hayli çorak bir hale getirdi. Bu olgu, Suyun neredeyse hiç kalmamasını sağlayan sebebi kısmi olarak açıklıyor.

- Reklam -

Her şeye rağmen Curiosity 2020 yılına kadar Mars yüzeyinde kalmaya ve daha genç yaştaki kayaları incelemeye devam edecek. Daha sonrasında ise Curiosity’nin görevi sona erecek ve NASA çok daha gelişmiş teknolojilerle donatılmış yeni gezginini turuncu gezegene yollayacak. Bu sayede gezegen hakkındaki daha detaylı bilgileri ve oranın yaşama elverişliliğini çok daha net bir şekilde edinebileceğiz.


* Hubble, Einstein’ı Yanlışlayabilecek Bir Keşif Yaptı

Furkan Emir Aktaş

1999 Ankara doğumluyum. Çizgi romanlar, fantastik romanlar, bilgisayar oyunları özellikle ilgili olduğum alanlar. Hacettepe Üniversitesi'nin Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde okumaktayım. 2013'ten beri serbest olarak bazı çizgi romanların ve çeşitli akademik makalelerin çevirilerini yapmaya devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix, Joker’ı Yeniden Oynamaya Hazır

Watchmen

Watchmen Dizisi Tek Sezon Olarak Tasarlandı