in

Kızıl Gezegen’deki Uzay Aracında Dev Güncelleme: “Windows 98’den Mars 2022’ye”

Mars yörüngesinde görev yapan uzay aracının yazılımı güncellendi. Böylece Windows 98, 20 yıl sonra yeni bir güncelleme almış oldu.

Mars Gezegenindeki Uzay Aracı Güncellendi Windows 98
- Reklam -
- Reklam -

Mars yörüngesinde görev yapan araçta dev bir yazılım güncellemesi gerçekleştirildi. Böylece Windows 98, 20 yıl sonra ilk defa bir güncelleme almış oldu.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından başlatılan ve en başarılı görevlerinden biri olan Mars Express projesine yıllar sonra yazılım güncellemesi geldi. Mars Express’teki Mars Gelişmiş Yeraltı ve İyonosferik Sondaj (MARSIS) cihazı, piyasaya sürülmesinden yaklaşık 20 yıl sonra bir yazılım güncellemesi aldı. Bu önemli güncelleme sayesinde cihaz, Mars ve uydusu Phobos’un yüzeylerinin altını daha ayrıntılı olarak izleyebilecek.

Mars Express, ESA’nın Kızıl Gezegen’e ilk göreviydi ve Mars’ta sıvı olduğuna dair kanıt arayışındaki rolüyle tanınıyor. 2 Haziran 2003’teki fırlatılışından bu yana yörüngede bulunan cihaz neredeyse yirmi yılını Dünya’nın komşusunu araştırmak ve Mars’ın geçmişi, bugünü ve geleceği hakkındaki görüşümüzü temelden değiştirmek için harcadı. Şimdi, ESA mühendisleri Kızıl Gezegen’in yüzeyinin etrafındaki yörünge aracına bir Windows 98 güncellemesi ile gündeme geldiler.

- Reklam -

Mars Gezegenindeki Uzay Aracı Yazılım Güncellemesi Bilinmeyen Su Kaynaklarını Ortaya Çıkarabilir

Kızıl Gezegen'deki Uzay Aracında Dev Güncelleme: "Windows 98'den Mars 2022'ye"

Avrupa Uzay Ajansı’ndan yapılan yeni bir basın açıklamasında, güncellemenin geliştirilmesine öncülük eden Operasyon Müdürü Andrea Cicchetti’den alıntı yaparak şunları söyledi:

“Onlarca yıllık verimli bilimsel çalışmanın ardından Mars hakkında önemli bilgiler elde ettikten sonra, enstrümanın performansını görev başladığında gerekli olan bazı sınırlamaların ötesine taşımak istedik. Yeni yazılım bu bölgeleri yüksek çözünürlükte, daha hızlı ve kapsamlı bir şekilde incelememizi, Mars’ta bilinmeyen su kaynaklarına ev sahipliği yapıp yapmadığını doğrulamamızı sağlayacak. Bu güncelleme, fırlatmadan neredeyse 20 yıl sonrasında Mars Express’te yepyeni bir cihaza sahip olmak gibi hissettiriyor.”

- Reklam -

MARSIS, Mars’ta su aramak ve atmosferi hakkında daha fazla bilgi edinmek için gezegenin yüzeyinden yansıyan düşük frekanslı radyo dalgaları kullanıyor. Yeni yazılım, Dünya’ya gönderilen araştırma verilerinin miktarını ve kalitesini artırmak için sinyal alımını ve yerleşik veri işlemeyi geliştiren bir dizi iyileştirmeyi içeriyor. Sonuçta cihazın 130 metrelik anteni, Mars yüzeyinin 5 kilometre altında bile arama yapabilme olanağı tanıyor.

ESA’ya yükseltmede yardımcı olan yazılım mühendisi Carlo Nenna, MARSIS’in performansını artırmak için birçok engelle karşılaştıklarını söylüyor ve bunun 20 yıl önce Microsoft Windows 98 tabanlı bir geliştirme ortamı kullanılarak tasarlandığı için olmadığını da sözlerine ekliyor.

Yeni güncelleme hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce bu güncelleme sonrası Kızıl Gezegen’in henüz keşfedilmemiş su yatakları ortaya çıkabilir mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: NDTV

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Zamanın Kapıları - Ayşe Övür

Yedikule’den Yer Altı Efsanelerine Uzanan Bir İstanbul Romanı: “Zamanın Kapıları” Çıktı

Obi-Wan Kenobi 2. Sezon ile Devam Edebilir

Mini Dizi Olarak Planlanan “Obi-Wan Kenobi” Yola Yeni Bir Sezonla Devam Edebilir