in

Mars’tan Gelen ‘Siyah Güzellik’ Adlı Göktaşı, Kızıl Gezegen’deki Yaşam İzlerine Dair İpuçları Veriyor

Mars gezegeninden Dünya’ya düşen bir göktaşı üzerinde yapılan araştırmalar, Kızıl Gezegen’de yaşama dair önemli ipuçları verdi.

mars göktaşı yaşam
- Reklam -
- Reklam -

Mars gezegeninden Dünya’ya düşen bir göktaşı araştırma konusu oldu. Meteorit üzerinde yapılan incelemeler, Kızıl Gezegen’de yaşam ihtimaline dair yeni bilgiler ortaya koydu.

Araştırmacılar 2013 yılında Sahra Çölü’nde buldukları NWA 7034 kod adlı göktaşı üzerinde inceleme yaptılar. Mars’tan gelip gezegenimize çarpan göktaşı Kızıl Gezegen’in geçmişine dair ipuçları veriyor.

Uzaydaki yolculuğuna 2,1 milyar yıl önce başladığı ifade edilen meteoride, parlak ve siyah dış görünüşü nedeniyle Siyah Güzellik ismi verilmişti.

- Reklam -

2013 yılından beri yapılan araştırmalara dair yeni sonuçlar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nde görev alan Morgan Cox’un öncülüğündeki bilim insanları, meteoritte bulunan ve zirkon adı verilen 66 minerali inceledi. Zirkonlar, meydana geldikleri esnadaki zamanın koşullarına dair kanıtları saklayabildikleri için genellikle zaman makinesi olarak tanımlanıyorlar.

mars göktaşı su

İncelenen örnekler arasında, yaklaşık 4,45 milyar yıl önce oluştuğu tespit edilen bir zirkon tanesi, Mars’ın merak edilen geçmişine yeni bir pencere açmayı başardı.

Söz konusu örnekte en az 20 ila 30 gigapaskal (basıncı ölçmek için kullanılan birim) basınç altında meydana gelebilen izler tespit edildi. “Şok mikroyapıları” adı verilen bu izler ancak büyük darbeler sırasında kayalarda oluşabiliyordu.

Bu tür izler daha önce Dünya ve Ay’daki kristal kayaçlarda görülmüştü ama Mars örneklerinde bunlara hiç rastlanmamıştı.

Mars Gezegeninden Gelen Göktaşı Yaşama Dair İpuçları Taşıyor

Morgan Cox keşfe dair şu ifadeleri kullandı:

“Bu zirkon tanesi Kızıl Gezegen’den gelen, bir defaya mahsus bir hediye. Yüksek basınçlı şok deformasyonu Siyah Güzellik’te daha önce incelediğimiz hiçbir mineralde tespit edilmemişti.”

Bu şok izleri gezegenlerin göktaşı “bombardımanına” tutulduğu anlamına geliyor.

mars kızıl gezegen meteor

- Reklam -

Bilim insanları daha önce bu tip izler tespit etmedikleri için önceki araştırmalardan hareketle yaklaşık 4 milyar yıl önce Mars’ta yaşama uygun koşulların var olduğu çıkarımını yapmışlardı.

Bu durum, araştırmacıları Kızıl Gezegen’de 4 milyar yıl önce yaşamın oluşumu için ideal, sakin bir ortam olduğu düşüncesine yöneltmişti.

Kızıl Gezegende Olası Yaşam Koşulları için Artık Yeni Bir Zaman Çizelgesi Var

Science Advances adlı dergide yayımlanan makale, bu zaman diliminde Mars’ın göktaşı çarpışmaları açısından aktif bir gezegen olduğunu gösteriyor.

Bulgular, Mars’ta hayat arayan bilim insanlarının Kızıl Gezegen’in “zaman çizelgesini” yeniden düzenlemesi gerektiği anlamına geliyor.

mars kızıl gezegen hayat

Çalışmanın ortak yazarı Aaron Cavosie, Mars’ta yaşama uygun koşulların büyük ihtimalle düşünüldüğünden daha geç ortaya çıktığını ifade etti.

Cavosie’ye göre bu koşullar ancak 3,7 ila 3,9 milyar yıl önce ortaya çıkmış olabilir.

Bahsi geçen zaman aralığı gezegenin yüzeyinde sıvı su barındırdığı tahmin edilen tarihlerle de uyuşuyor.

Su, Dünya’daki yaşam formları için hayati bir öneme sahip. Bu nedenle ortaya çıkan yeni bulgular Mars’ta hayat arayışı için umut verici kabul ediliyor. Bununla birlikte gezegenin geçmişine yönelik araştırmalar hız kesmeden devam ediyor.

Kızıl Gezegen’de hayat arayışına dair yaşanan bu gelişmeleri siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Euphoria 3 sezon onay

Emmy Ödüllü “Euphoria” 3. Sezon Onayını Fazla Bekletmeden Aldı

tomris uyar öykü yarışması

Tomris Uyar Anısına ‘En Uzun Gece’ Temalı Öykü Yarışması Düzenleniyor