in

Mars’ın Güney Kutbunda Açıklanmayan Su Kütleleri Bulundu

Mars güney kutbunda yapılan gözlemler ilginç ama kesin olmayan sonuçlar verdi. Kızıl Gezegen, onlarca göle ev sahipliği yapıyor olabilir.

mars gölleri su
- Reklam -
- Reklam -

Mars gezegeninin güney kutbu zannedilenden çok daha büyük oranlarda suya sahip olabilir. Kesin olmayan veriler Mars gölleri ve onların barındırdıkları büyük miktardaki suyu veya tam olarak anlayamadığımız bir şeylerin varlığını gösteriyor.

Mars’taki su varlığı tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor. Bir yanda gezegenin kaderinde suyun çok bir etkisi olmadığını gösteren çalışmalar ortaya çıkıyor. Diğer taraftansa komşumuzun  güney kısmının büyük su kütlelerine ev sahipliği yaptığını gösteren çalışmalar yapılıyor.

2018’de yapılan bir çalışmada gezegenin güney kutbunda devasa bir yer altı gölünün bulunduğu ortaya çıkmıştı. Kuru zeminin 1.6 kilometre altında, 19 kilometre genişliğindeki göl, Mars araştırmalarına yeni bir açı ekliyordu. Aynı araştırma ekibi, yüzeyin altındaki gölün çevresini inceledi. Bu çalışma 10 kilometre genişliğindeki üç yeni yer altı gölünü ortaya çıkarttı.

- Reklam -

Şimdi, Arizona Üniversitesi’nden Aditya Khuller ve MARSIS (Mars yüzey altı inceleme aracı) geliştiricisi Jeffrey Plaut ikilisinden oluşan yeni bir ekip yeni bir çalışmaya imza attı. MARSIS’in son 15 yıl boyunca güney kutbundan çıkardığı 44,000 gözlem verisini detaylıca inceledi. İkili, daha önce yer altı gölleri olarak adlandırılan dört bulguya benzer onlarca alan buldu. Yeni sözde göller yüzeye çok daha yakın ve sıvı su barındıramayacak kadar soğuk olduğu düşünülen alanlar.

Mars Gölleri Güney Kutbu Boyunca Yayılıyor Olabilir

Plaut’un bulgularla ilgili açıklamaları şöyle:

“Bu sinyallerin sıvı su olup olmadığından emin değiliz fakat her neyseler ilk zannedildiğinden çok daha yaygın oldukları kesin. Ya Mars güney kutbunda devasa bir su kütlesi var ya da bu sinyaller başka bir şeye işaret ediyor.”

mars gölleri su

- Reklam -

İkili yüzeye yakın göllerin donmasını engelleyen sebebin ne olduğu konusunda da emin değil. Khuller’a göre volkanlar olası bir sebep:

“En olası seçenek volkanlar olsa da güney kutbunda yakın zamanlarda volkanik aktivite gösteren herhangi bir gözlem yok.”

Ne Khuller ne de Plaut MARSIS verilerinden elde ettikleri sonuçlara kesin bir açıklama getirebiliyor. Fakat ikili yeni çalışmalarla Mars’ın yüzey altı gizlerinin çözüleceğinden emin. Eğer Mars güney kutbu göllerle doluysa, NASA’nın Titan’da kullanmayı umduğu denizaltı, kızıl komşuda da görev alabilir.

Keşif hakkındaki yorumlarınızı bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Space

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

good omens 2. sezon

Good Omens 2. Sezon ile Geri Dönecek: Neil Gaiman Müjdeyi Verdi

World of Warcraft: Shadowlands - Chains of Domination Güncellemesi 9.1

World of Warcraft: Shadowlands’in İlk Büyük Güncellemesi Chains of Domination Yayınlandı