in

Astronotların Gelecekteki Mars Görevlerinde İçinde Yaşayabilecekleri 9 Mağara Bulundu

Mars görevlerinde, astronotların içinde barınabileceği 9 mağara tespit edildi. Bilim insanları, gelecekteki mürettebatlı operasyonlarda; bu çukurların hayati rol oynayabileceğini kaydediyor.

mars astronot mağara keşif
- Reklam -
- Reklam -

Mars coğrafyası, henüz oraya ayak basılmasa da oldukça yakından takip ediliyor. Araştırmacılar, Kızıl Gezegen’de gerçekleştirilecek keşif görevleri için “barınmaya uygun” 9 mağara keşfetti.

Mars’ın gizemlerinin aydınlatılması ve Kızıl Gezegen’in Dünya halkının bir sonraki olası durağı olabilmesi için çalışmalar sürüyor. Kimileri, gezegeni kolonileştirme planları yaparken bazıları da uzay madenciliği açısından bu gezegenin önemine dikkat çekiyor.

Geçen ay, The Geological Society of America’s Connects 2022 adlı konferansta sunulan bir araştırma; Kızıl Gezegen’deki zorlu yaşam koşullarına karşı astronotlara koruma sağlayabilecek bazı mağaraların konumunu ortaya çıkardı.

- Reklam -

ABD’deki Arizona Üniversitesi dahil birçok üniversiteden araştırmacılar, gelecek yıllarda düzenlenecek mürettebatlı Mars görevleri için gezegenin doğal kaynaklarından yararlanılabileceğini öne sürüyor.

Mars Gezegeni, Olumsuz Şartları Nedeniyle İnsanlı Görevleri Zora Sokuyor

Mars’ta geceyle gündüz arasındaki büyük sıcaklık farkları, güçlü radyasyon ve meteor yağmurları; gezegenin mevcut ortamını belli ölçüde “düşmancıl” kılıyor.

Bilim insanları da uzun süredir Kızıl Gezegen’deki yer altı boşluklarını değerlendirerek gelecekteki astronotları bu zorlu koşullardan koruyacak coğrafi imkânları araştırıyordu.

Kızıl Gezegen’de bu tip mağaraların keşfedildiği ilk günden beri, NASA’nın robotik uzay aracı Odyssey Orbiter, “Mars Küresel Mağara Adayları Kataloğu” için 1.000’den fazla olası “boşluğu” tanımlamayı başardı.

mars astronot mağara keşif kızıl gezegen

Yapılan yeni çalışma ise listeyi, uzay aracının iniş sahası olmaya uygun bölgeye yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki bölgeyle sınırlıyor.

- Reklam -

İniş zorluğu yaşatabilecek bazı mağaraları eleyen bilim insanları, seçenekleri önce 214 olası noktada daralttı. Ardından, “7 dakikalık dehşet” olarak adlandırılan Kızıl Gezegen’e uzay aracı indirme sırasında avantaj sağlayabilecek bölgeleri seçti.

Görüntüler arasında yüksek çözünürlüğe sahip olanlar da seçilince, geriye kayda değer 9 mağara adayı kaldı. Gezegen yüzeyindeki bu boşluklar, insanlı görevlerde barınak inşası için uygun olarak değerlendiriliyor.

mars yaşam nasıl yok oldu

Araştırmanın başyazarı Nicole Bardabelias, The New York Times’a verdiği demeçte, gezegendeki en büyüğü bir futbol sahasından büyük olan bu çukurların daha fazla araştırılması gerektiğini kaydetti.

İnsanlı ilk Mars görevlerinin 2030’lu yıllarda gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Sizce Kızıl Gezegen’deki mağaralar, astronotların “soluklanabileceği” yaşam alanlarına dönüştürülebilir mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dust Bunny mads mikkelsen korku filmi

Mads Mikkelsen, Korku Temalı Yeni Projesinde “Hannibal”ın Yaratıcısı ile Yeniden Buluşuyor: “Dust Bunny”

Julie Powell - Amy Adams

“Julie & Julia” Filmine İlham Veren Ünlü Yemek Yazarı ve Senarist Julie Powell 49 Yaşında Hayatını Kaybetti