in

İnsanlığın Mars’ta Hayatta Kalabilmesi için Yetiştirmesi Gereken İlk Bitki Tespit Edildi

Mars gezegeninde hayatta kalmak için insanlığın yetiştirmesi gereken ilk bitki açıklandı. Bilim insanları, Kızıl Gezegen’de sürdürülebilir yaşamı araştırıyor.

mars hayatta kalma ilk bitki yonca
- Reklam -
- Reklam -

Mars gezegeni insanlığın hayallerini süslemeye devam ediyor. Bilim insanları, Kızıl Gezegen’de hayatta kalmak için orada yetiştirilmesi gereken ilk bitki hakkında bir araştırma yayımladı.

İnsanlık henüz Mars’a ayak basamamış olsa da Kızıl Gezegen’i kolonileştirme planları, uzay araştırmaları alanında önemli başlıklardan birisi. Bir gün Mars’a ulaşmakla ilgili bütün zorlukların üstesinden gelindikten sonra, orada yaşamın nasıl sürdürülebilir kılınacağı konusu da şimdiden araştırılıyor. Su bulmak ve mahsul yetiştirmek, Mars’ta yaşamın kilit parçaları arasında değerlendiriliyor.

Matt Damon’ın başrolünde olduğu ve Andy Weir’ın Marslı (The Martian) kitabından uyarlanan filmde, Damon’ın karakteri gezegende seralar aracılığıyla bitki yetiştiriyordu. Bu ihtimal, NASA’nın deneylerinin de desteklediği bir olasılık.

- Reklam -

Ancak elbette tüm bunların çok daha karmaşık bir yanıtı var. Yalnızca organik maddeler ve yararlı mikropların eksikliği değil, Mars toprakları aynı zamanda bitkiler için gerekli olan tuz ve minerallerden de yoksun bir yapıya sahip.

Mars’ta Hayatta Kalmanın Yolu “Yonca”dan Geçiyor Olabilir

Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, Mars’ta yetiştirilmesi gereken ilk bitki yonca. Araştırmacılar bu bitkinin Kızıl Gezegen’i kaplayan sert volkanik toprakta hayatta kalabileceğini düşünüyor. Dahası, yoncalar daha sonra şalgam, turp ve marul gibi mahsulleri yetiştirmek için gübre olarak kullanılabiliyor.

Araştırmacılar, yayımladıkları makalede Mars toprağının düşük besin değeri ve yüksek tuzluluk oranına dikkat çekerek Mars’ta gıda ürünlerini yetiştirmenin uygunsuzluğuna dikkat çekiyor.

“Mars toprağındaki besin değerlerini artırmak ve uzun vadeli görevler için topraktan tuzu arındıracak stratejiler geliştirilmesi çok önemlidir.”

mars hayatta kalma bitki yonca

Bilim insanları, farklı tohumlar üzerinde yaptıkları testler sonucunda yoncanın herhangi bir ek gübre olmadan Mars’ta da Dünya’da olduğu gibi sağlıklı bir şekilde büyüyebileceğini tespit ettiler.

- Reklam -

Yonca, Bir Tür Gübre Görevi Görecek

Yapılan simülasyonda, gübre olarak Mars toprağına eklenen bir yoncanın ardından şalgam, turp ve marul gibi fazla suya ihtiyaç duymayan bitkilerin yetiştirilebildiği gözlemlendi.

Ekip, ilerleyen dönemlerde Mars’taki tuzlu suyun bir tür deniz bakterisiyle arıtılarak mahsulün büyümesi için gereken tatlı suyu volkanik kayadan süzebileceklerini öngörüyor.

Gübre olarak kullanılmak üzere Mars’ta yonca yetiştirmek, Dünya’dan Kızıl Gezegen’e gübre taşımaktan daha ucuza mal oluyor.

Bilim insanları, Plos One’da yayımlanan araştırmanın amacını şu sözlerle ifade ediyor:

“Bu çalışma, uzun vadeli amaçlarla insanlığın Mars görevlerini ve kalıcı yerleşimlerini sürdürmek için Mars’ta çiftçilik için toprak ve su kaynaklarının arıtılmasının mümkün olduğunu ortaya koyuyor.”

Siz bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for okanakinci okanakinci dedi ki:

    Mars’ın tek problemi, toprağının uygun nitelikte olmaması değil. Atmosfer basıncı da bir başka sorun. Mars’ın atmosferi Dünya’nınkine kıyasla büyük oranda boş. Mars atmosferi Dünya’daki gibi %78 azot, %21 oksijenle dolu olsaydı bile nefes alamazdık, çünkü atmosfer basıncı çok düşük. Uzay ortamındaki gibi nefessiz kalırdık.

    Bu durum sadece insanlar ve hayvanlar değil, bitkiler için de sorun oluşturuyor. Haberde söz edilen bitki yetiştirme bu nedenle açık havada mümkün değil. Zaten bilim insanları da bunu iddia etmemişler. Mars toprağını kapalı bir mekâna çekip orada bitki ekmekten söz ediyorlar anladığım kadarıyla. Ondan sonra kapalı mekânda tarım yapıp kolonideki insanların gıda ihtiyacı karşılanabilir.

    Fakat bence topraksız dikey tarım daha iyi bir seçenek. Hidroponik veya aeroponik tarım yöntemleriyle Mars toprağı uygun mudur diye düşünmek zorunda kalmadan tarım yapabilirler. Aquaponik tarım yöntemi tercih ederlerse ayrıca balık da yetiştirmek ve böylece sebze meyvenin yanı sıra et ihtiyacını da karşılamak mümkün.

  2. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    2000 yılında gösterime giren “Kırmızı Gezegen” filmindeki yöntemi denesinler bakalım işe yarayacak mı, konu olarak tam da bu işleniyordu.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dijital Yayın Servisleri İlk Defa İzlenme Oranlarında Geleneksel Medyayı Geride Bıraktı

Dijital Yayın Servisleri İlk Defa İzlenme Oranlarında Geleneksel Medyayı Geride Bıraktı

Days Gone film uyarlaması

PlayStation Oyunlarından “Days Gone” Film Oluyor: Başrol ve Senarist Belli Oldu