in

Mars’taki İlk Helikopterden Dünya’ya Mesaj: “Her Şey Yolunda”

Mars 2020 görevi kapsamında Kızıl Gezegen’e iniş yapan Perseverance’a eşlik edecek olan Ingenuity adlı helikopter ile ilk temas kuruldu.

Mars Helikopteri Ingenuity
- Reklam -
- Reklam -

NASA’nın Mars 2020 görevi tüm hızıyla devam ediyor. Keşif aracı Perseverance’ın Kızıl Gezegen’e başarılı bir şekilde indiğini sizlerle daha önce paylaşmıştık. Bu araca eşlik eden bir de helikopter var. Ingenuity adını taşıyan bu helikopter Mars’ta yine bir ilki gerçekleştiriyor. Ingenuity, Dünya ile teması kurdu ve her şeyin yolunda olduğunu iletti.

Mars’ı keşif amacıyla gönderilen Perseverance’ın eşlikçisi olan helikopterden, her şeyin beklendiği gibi olduğuna dair veriler geldi.

30 Temmuz 2020 tarihinde uzaya fırlatılan Perseverance aracı, geçen perşembe gecesi Mars’a inmeyi başladı. Görevden ilk fotoğraf da paylaşıldı.

- Reklam -

Perseverance nasa mars ilk

Şimdiyse sırada Perseverance ile birlikte Kızıl Gezegen’e ulaşan helikopter Ingenuity’nin kendi macerasına başlaması var. Bilim insanları helikopterden ilk defa doğrudan haber almayı başardılar.

Ingenuity verileri, 2005 yılında Mars yörüngesine yerleştirilen Reconnaissance Orbiter adlı uzay sondası sayesinde Dünya’ya iletebildi. Kızıl Gezegen’in etrafında dönen bu sonda, Mars ve Dünya arasındaki iletişimi sağlamakla görevli. Kendisi için bir çeşit “uydu” tanımlamasını yapabiliriz.

Ingenuity projesinden sorumlu olan Tim Canham, yaptığı açıklamada helikopterin planlara uygun şekilde ilerlediğini belirtti. Helikopterin bataryalarını şarj etmek üzere harekete geçtiklerini de ifade etti:

“Verilerde aradığımız iki önemli bilgi vardı. İngeunity’nin bataryalarının şarj durumu ve ana istasyonunun tasarlandığı gibi çalışıp çalışmadığı. (…) İkisi de harika görünüyor. Bu olumlu verilerle birlikte bataryaları şarj etmeye başlayacağız.”

- Reklam -

Mars Helikopteri Ingeunity Uçuşa Başlamak için Hazırlanıyor

Ingeunity’nin ilk olarak bataryalarında enerji depolaması gerekiyor. Bu sayede Perseverance’tan ayrılıp Mars’ta tek başına hareket edebilecek, soğuk Mars gecelerinde ısısını koruyabilecek ve diğer hayati işlemlerini sürdürebilecek.

Toplamda iki kilogram ağırlığında olan helikopterin önümüzdeki 2 ay içinde yola çıkması planlanıyor. Bu süre boyunca bilim insanları da aracın kalkışı için Mars yüzeyinde uygun bir alan bulmaya çalışacak.

Mars Helikopteri Ingenuity mesaj

Ingeunity sayesinde Mars gözlemleri farklı bir boyuta taşınacak. Kızıl Gezegen’e gönderilecek ikinci nesil helikopterlerin geliştirilmesi için yeni veriler toplanacak. Helikopter, keşif görevinin yanı sıra hafif yükleri taşımak gibi görevler de üstlenecek. Ayrıca uçurum, mağara, derin krater gibi ulaşımı zor alanları da araştıracak.

Peki siz Kızıl Gezegen’de, kontrolü dünya üzerinden yapılan bir helikopterin uçacak olması fikrine nasıl bakıyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Indy Turk

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for NamelessOne NamelessOne dedi ki:

    Bu tür projeler güzel. Fakat Dünya’da eşitsizlik, adaletsizlik hüküm sürerken zengin para babalarının Mars’a gitme çabasını eleştiriyorum. Projeleri destekliyorum ama önce dünyayı düzeltip kendilerinin (para babalarının.) Dünyayı ne hale getirdiğini keşfetsinler.

    (Yanlış anlaşılmasın, hiçbir düşünceye ve fikre bir şey demiyorum, sadece kendi düşüncemi açıkladım. Sevgi ve saygılarımla.)

  2. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Eşitsizlik ve adaletsizlik konusunda söylediklerinize katılıyor olsam da biraz başımızı kaldırıp uzaklara bakmamız gerektiğini de düşünüyorum. Muhtemelen Kristof Kolomb ve diğer kaşiflere de benzer sözler söylenmiştir yolculuklarına başlamadan önce. İyidir ufkun ötelerine bakmak. Üstelik teknolojide de ilerlemeler sağlanıyordur bu sayede.

  3. Avatar for NamelessOne NamelessOne dedi ki:

    Aslında zaten bunu belirtmiştim ve katılıyorum. :slightly_smiling_face: Neyse, iyi akşamlar diliyorum.

  4. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Benim hatam, bir kere okumayı yeterli görüp kendince lügat paralamak isteyen bu adamı bağışlarsınız umarım.

  5. Avatar for NamelessOne NamelessOne dedi ki:

    Abartmaya gerek yok, sorun değil. :slightly_smiling_face::heart:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Peter Jackson Yüzüklerin Efendisi Dünyanın En Zengin İnsanı

Peter Jackson’ın Yüzüklerin Efendisi Senaryosunu Neden Sızdırdığı Ortaya Çıktı

The Punisher Jessica Jones Marvel Stüdyoları

The Punisher ve Jessica Jones’un Hakları Yeniden Marvel’da